Szerző: Dojcsák Dániel

2013. április 24. 10:56

Kipróbálható a Bittorrent Sync

A Bittorrent tegnap publikus, bárki által kipróbálható verzióra kapcsolta a peer-to-peer fájlszinkronizációs eszközét, amivel a Dropbox, Drive, SkyDrive álal uralt terület viszonylagos nyugalmát zavarhatja meg. A januárban bejelentett szolgáltatásban biztonságban vannak a személyes fájlok, nincs tárhely limit és van egyszeri megosztási lehetőség is.

A Bittorrent Sync publikus alfa verziója megjelent Windows, Mac és Linux operációs rendszerekre is, mindhárom letölthető a labs.bittorrent.com oldalról. A szolgáltatás a már ismert fájlcserélő rendszerhez hasonló technológiát használ, de ezúttal egyedi, saját tartalmak mozgatásához, szinkronizálásához. A peer-to-peer technológia segítségével központi szerverek és tárolók nélkül lehet több eszköz között szinkronban tartani, áttölteni fájlokat - ilyet egyébként a magyar LogMeIn terméke, a Cubby is tud.

Van egy tikod!

A zárt tesztverzió után több extra funkció is megjelenik a Bittorrent Syncben, amivel nem csak utoléri, de meg is előzi a vezető szinkronizációs eszközöket. Ilyen például az egyirányú szinkronizáció, aminek segítségével a forrás úgy tud ismerőseinek frissítéseket kiküldeni, hogy azok nem képesek letörölni, módosítani az eredeti fájlokat. Nyugodtan lehet például megosztani a családi fotókat, s nem kell attól félni, hogy az egyik címzett véletlenül letörli a galériát. A Dropboxban ez úgy oldható meg, hogy egy mappát megosztunk valakivel, de az egy új entitásként jön létre, szétválasztva az eredetitől, így abba frissítést nem lehet küldeni. Ha pedig egy mappához jogosultságot adunk másnak, akkor törölni is tud benne.

Egy másik hasznos megoldás az egyszeri hozzáférés, amivel úgy lehet megosztani fájlokat vagy mappákat valakivel, hogy az elérés csak egyszeri alkalomra, vagy egy 24 órás periódusra szól. Lehet adni írási jogokat vagy csak olvasásra, de nem kell attól félni, hogy a link “elterjed” és bárki hozzáfér - persze ez nem ment meg senkit attól, hogy az egyszer letöltött fájlt valaki máshová újra feltöltse. Van arra is lehetőség, hogy a szinkronizálandó dokumentumok közül egy-egy fájlt vagy mappát kihagyjunk, de ettől még lehet ugyanott, a megosztott dokumentumok közt a szokásos struktúrában tárolni azokat.

A Sync a zárt tesztelési fázisban 20 ezer felhasználónak volt elérhető, akik összesen 200 terabájt adatot kezeltek a Bittorrent rendszerében. A cég szerint a visszajelzések alapvetően pozitívak voltak, a tesztelők főként annak örültek, hogy nincs tárhelykorlát, gyors az adatátvitel és nem kell kiszolgálatni egy külső szereplőnek az adatokat, nem sérül a privát szféra. A Bittorrent Sync így nem az univerzális elérhetőségre van kihegyezve, hanem inkább arra, hogy a felhasználók a lehető legnagyobb le- és feltöltési sebességgel tudják nagy fájljaikat mozgatni eszközeik között. Amennyiben csak két eszköz közti adatátvitelről van szó, akkor szükséges, hogy mindkettő egy időben be legyen kapcsolva. Ha viszont egy csoport osztja meg mondjuk a zenéket tartalmazó mappáját egymással, akkor időben nem találkozó eszközök közt is szinkronba kerülnek a fájlok.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A megoldás hangsúlyos eleme a privát szféra védelme, ami egy online eszköz esetében némi magyarázatra szorul, hiszen egy szinkronizációs megoldásnál az adatok valamilyen módon, de biztosan kikerülnek a felhasználó által ellenőrzött készülékekről. A Bittorrent Sync azonban biztosítja, hogy az önmagukban értelmezhetetlen adatdarabok kizárólag a felhasználó által engedélyezett számítógépeken állhassanak össze. Minden forgalom eleve titkosítva zajlik, amihez AES kódolást használnak 256 bites kulccsal és valamilyen, nem közölt extra védelemmel. Ez az extra valószínűleg egy egyedi, 20 vagy több byte-os véletlenszerűen generált ellenőrző string, ami minden mappára egyedi.

A felhasználók végtelen számú mappát oszthatnak meg egymás közt, mindegyiknek saját azonosítója lesz, amit eljuttatva egy másik felhasználóhoz vagy egy másik saját eszközre, az is bekapcsolható a körforgásba.

Szokásos biztonság és gyorsaság

A Sync a Bittorrent protokollt használja, így külső szervereken a fájlok nem állnak össze, nem tárolódnak szinkronizálás közben. Az alfa azonban még messze nem tökéletes, nem támogatja a Sync még a verziókövetést, illetve mobilalkalmazás sem készült még hozzá. A következő hónapokban várhatóan érkezik majd a béta verzió, ami minden valószínűség szerint ezeket és további hiányosságokat is pótol. Addig is bárki próbálgathatja az eszközt, a labs.bittorrent.com oldalról letölthető klienssel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról