Szerző: Bodnár Ádám

2013. április 16. 09:46

Biztonságos vállalati fájlmegosztás a Novelltől

A Budapesten zajló Open Horizons Summit 2013 konferencián mutatkozott be a nagyközönségnek a Novell vadonatúj terméke, a Filr, amely a Dropbox, SkyDrive, Google Drive és hasonló felhős fájlmegosztó szolgáltatásoknak kíván vállalati alternatívát nyújtani.

Nem elég a tiltás, alternatíva is kell

Vállalati környezetben egyre gyakoribb, hogy a dolgozók az állományok megosztására valamilyen nyilvános felhőszolgáltatást használnak, mint amilyen a Dropbox, a Box.net, a SkyDrive vagy a Google Drive. Ezek közös jellemzője, hogy nem terjed ki rájuk a vállalati kontroll, a céges IT-részlegek ezért rendszerint tiltják és üldözik a használatukat. A vállalati informatikának azonban nem elég tiltó szabályokat hoznia, a felhasználók által megszokott és megszeretett kényelmes szolgáltatásokra megfelelő alternatívát is kell kínálnia, ellenkező esetben a dolgozók a szabályokat megkerülve továbbra is a "tiltott" termékeket és szolgáltatásokat veszik majd igénybe, mondta el egy hétfő esti sajtótájékoztatón Richard Lindstedt, a Novell termékmenedzsere.

A Novell célja a Filr termékkel, hogy a vállalati IT által ellenőrzött alternatívát nyújtson a mindenki által ismert fájlmegosztó szolgáltatásokra. A Filr nem egy újabb online tárhely, ahová a felhasználók feltölthetik az állományaikat, hanem a meglevő infrastruktúrába beépülő szolgáltatás, amelyen keresztül biztonságosan és ellenőrzött körülmények között oszthatók meg a fájlok a szervezeten belül és kívül.

A meglevő infrastruktúrára épül rá

Fontos különbség a fent említett publikus tárhelyekhez képest, hogy a Filr helyben fut és a megosztott állományok is helyben maradnak, mégpedig ott, ahol eredetileg vannak - például a megosztott hálózati meghajtókon, home könyvtárakban, a NAS-okon. A Filr integrálódik a vállalati azonosságkezelő rendszerekkel (pl. Active Directory, LDAP), a felhasználók így csak azokhoz az állományokhoz férnek hozzá rajta keresztül, amelyekhez egyébként is van jogosultságuk. A termék szöveges keresőt is tartalmaz, amely a fájlokban, illetve a hozzájuk írt hozzászólásokban képes keresni, ismét csak a hozzáférési szabályrendszerek figyelembe vétele mellett, vagyis olyan fájlokat nem "talál meg" a kereső, amelyekhez a felhasználóknak nincs joga hozzáférni.

A Filr szolgáltatáson keresztül megosztott állományok elérhetők natív kliensen keresztül Windows XP, Windows 7, Windows 8, illetve OS X operációs rendszert futtató PC-kről, iOS, Android és BlackBerry telefonról, valamint böngészőn keresztül olyan eszközökről, amelyek nem rendelkeznek klienssel. Fontos tudni, hogy a Filr mobilra nem szinkronizál mint például a Dropbox vagy a SkyDrive, az állományok nem hagyják el az eredeti helyüket, a mobilos megosztás csupán betekintési és hozzászólási lehetőséget biztosít, megfelelő autentikáció után. Így a cégnek nem kell attól tartania, hogy az elvesztett és elhagyott telefonon vállalati adatok maradnak, ráadásul a céges IT akár minden hozzáférésnél kérheti a felhasználói azonosítást, így egy pár percre magára hagyott eszközről se férhetnek hozzá illetéktelenek a Filrhez.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A felhasználók azonosítása többféleképp történhet. A Filr integrálódik a vállalati azonosságkezelő rendszerekkel, a szervezeten belüli felhasználók a céges usernév/jelszó kombinációjával érhetik el az állományaikat. Lehetőség van nevesített külső felhasználókkal megosztani fájlokt, ilyenkor nekik regisztrálniuk kell magukat a Filrben és kapnak egy "vendég" hozzáférést (OpenID is támogatott), ezáltal azonosítható módon férnek hozzá a dokumentumokhoz és tudnak kommentet fűzni hozzájuk. A harmadik lehetőség a nyilvános megosztás URL-en keresztül, az ilyen fájlokat azonosítás nélkül elérheti bárki, aki ismeri az URL-t.

Áprilistól kapható

A Filr árazása 50 felhasználós csomagonként történik, amely azonosított (belső) felhasználót jelent. A legolcsóbb csomag 900 euróba kerül egy évre, ez felhasználónként 18 eurót jelent. A Filr április 30-án lesz elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról