Szerző: Dojcsák Dániel

2013. április 5. 10:03

Nem telefon a Facebook-mobil

A Facebook nem adott ki saját okostelefont, nem választott le egy saját Android-verziót, mindössze egy olyan szoftvert jelentett be, ami a megszokott órás-ikonos-widgetes főképernyő helyére költözik be. Jövő héttől letölthető a Facebook Home.

A tegnapi Smartmobil konferencián elhangzottak szerint már Magyarországon 4,4 millióan használják a közösségi oldalt, közülök 2 millióan vannak, akik mobilról érik el a Facebookot - világszerte ez a szám pedig a félmilliárdot közelíti. Az okostelefon használatával töltött idő negyede pedig facebookozással telik - a közösségi oldal szerint lenne igény arra, hogy a képeket, híreket, bejegyzéseket rögtön a nyitóképernyőn kapjuk meg. A Facebook Home egy olyan rendszermódosítás, ami egyrészt az Android főképernyőjén rendszerezett formában jeleníti meg a közösségi térben keletkezett tartalmakat személyes relevancia szerint, másrészt a mobilos eseményeket, bejövő információkat, leveleket, hívásokat, illetve azok értesítéseit is kezeli.

Appok helyett személyek

Az előzetes videókból és képekből úgy tűnik, a Facebook Home célja, hogy a jelenleg megszokott, appokra épülő modellt felcserélje egy személyek köré font információfolyammal. Bejegyzések, fotók, levelek, hírek egymás után bukkannak fel listában vagy lapozható formában, ahelyett, hogy a felhasználónak egyesével végig kellene mennie az alkalmazásokon. Ez a fajta megközelítés egyébként nem ismeretlen a Flipboard vagy egyéb aggregátorszolgáltatások használóinak, de lényegében ugyanezt tudja a Windows Phone People Hubja is. A Home ezt azzal egészíti ki, hogy mindezt a képernyőzár feloldása után közvetlenül tálalja, illetve a feedeket kiegészíti a telefon egyéb eseményeivel is.

A közösségi szolgáltató nem kezd hardvergyártásba, így szüksége volt partnerre, akinek a készülékein megjelenhet a merész felületmanipuláció. Ez a partner nem nagy meglepetésre a tajvani HTC lett, s a Home egy teljesen új, középkategóriás készülékkel együtt hajózhat be a piacra. Az új eszközről egyelőre biztosan csak a nevét lehet tudni, ami HTC First, a specifikációkról megerősített információk nincsenek. A pletykák szerint egy 4,3 hüvelyk képátlójú, 720p felbontású középkategóriás mobilról van szó, amit az USA-ban az AT&T 99 dolláros áron kínál majd ügyfeleinek hűségszerződés kötése esetén.

HTC First

A Facebook Home teljes verziója először csak a HTC First készülékeken lesz elérhető. Itt nem csak a nyitóképernyő változik, a rendszer értesítéseinek kezelését is átveszi a Facebook, illetve minden valószínűség szerint a hívások, levelezés és a naptár is Facebook-integrációt kap. Elsőre talán ijesztőnek tűnhet, hogy a Facebook ráteszi a kezét ezekre az információkra is, de amennyiben ezeket az adatokat nem értékesíti harmadik fél felé, akkor semmiben nem különbözik majd attól, amit maga a Google tesz az Androidon keletkező adatokkal.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A HTC és a Facebook közösen végzett bizonyos módosításokat az Androidban, de ezek egyike sem jelent kompatibilitást érintő változtatásokat, kizárólag a megjelenítés és értesítések szintjén nyúlt bele a két cég a Google operációs rendszerébe. Így a korábbi híresztelésekkel ellentétben a Facebook és a HTC nem forkolta az Androidot, csak egy erősebb saját felületet applikált rá. A HTC One Blinkfeed funkciója egyébként kissé előrevetíttette a Facebook Home-ot, hiszen ott is egy csempés elrendezésű, egyedi hírfolyamot kap a felhasználó a feloldóképernyő mögé elsődleges felületnek.

A Home-nak lesz egy önálló verziója is, ami más mobilokra is telepíthető lesz. Első körben a HTC One, HTC One X, néhány egyéb HTC, Samsung Galaxy S III mobilokra kerlühet fel, de az ígéret szerint idővel szinte minden androidos mobilon elérhető lesz. A HTC First április 12-én jelenik meg, ekkortól tölthető majd le a Home a támogatott készülékekre. Egyelőre nagyobb képernyőméretekre még nem készült el a módosítás, a tableteken várni kell rá még néhány hónapot. A Facebook a HTC-s verzió mellett kínál majd egy “OEM” verziót is, amit bármilyen gyártó szabadon integrálhat, így a következő időszakban akár el is szaporodhatnak a “Facebook telefonok”.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról