Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 25. 09:37

Kié lesz a Dell?

A Wall Street Journal forrásai szerint két újabb ajánlat is érkezhet a Dell részvényeire - az ismert nagybefektető Carl Icahn mellett a Blackstone kockázatitőke-cég is szeretné megszerezni a számítógépgyártót.

Februárban jelentette be a Dell, hogy egy magántőkés kivásárlás keretében kivonulna a tőzsdéről. A cégalapító elnök-vezérigazgató a Silver Lake Partners részvényenként 13,65 dollárt fizetne a jelenlegi tulajdonosoknak, ami a kivásárlásról szóló pletykák felreppenése előtti árfolyamhoz képest 25 százalékos prémiumot jelent. A tranzakció célja, hogy a cég menedzsmentjének ne keljen folyamatosan a negyedéves pénzügyi eredményekre fókuszálnia, így hosszabb távú, nagyobb horderejű, rövid távon fájdalmas átalakításra is sor kerülhet. Ezt követően a Dell feltételezhetően visszatérne a tőzsdére, immár a korábbinál értékesebb cégként.

Noha a cég már hosszú évek óta fokozatosan elfordulóban van a személyi számítógépek piacától, PC-gyártóból teljes körű nagyvállalati beszállítói pozícióra törekedik, amelynek portfóliójában a felhasználói végpontok (vállalati PC-k), munkaállomások, kiszolgálók, hálózati berendezések, tárolók is megtalálhatók, az egészre felügyelő menedzsmentszoftverekkel és a telepítést, üzemeltetést és fejlesztést segítő szolgáltató ágazattal együtt. Ennek ellenére a Dell PC-piaci kitettsége továbbra is magas, az árbevétel majdnem fele származik személyi számítógépek értékesítéséből, amelyeken viszont papírvékony nyereség van mindössze.

Michael Dell

Két újabb ajánlat érkezhet

A Dell részvények árfolyama a hivatalos bejelentés óta lényegében folyamatosan erősödik és mára 14 dollár felett jár, ami arra enged következtetni, a tulajdonosok többre értékelik a céget a megajánlott 13,65 dollárnál és esetleg jobb ajánlatot várnak. A Reuters szerint több nagybefektető is kevesli a Dell által felkínált összeget - a Southeastern Asset Managementés a T. Rowe Price is nyíltan hangoztatta, hogy a 13,65 dolláros ár nem elegendő és ezért a tranzakció ellen fognak szavazni.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Wall Street Journal bennfentes forrásai szerint két ajánlat is befutott a hétvégén a tranzakciók előkészítő bizottsághoz, és mindkettő magasabb részvényenként 14 dollárnál. A Blackstone Group papíronként legalább 14,25 dollárt fizetne állítólag, a vállalatban jelenleg is jelentős (de 5 százalékot el nem érő) tulajdonrészt birtokló Carl Icahn pedig 15 dollárt kínál. A két ajánlat közös jellemzője, hogy nem vonatkoznak az összes közkézen levő részvényre - vagyis ha ezen tranzakciók valamelyike létrejönne, az optimista részvényesek megtarthatnák tulajdonrészüket.

Carl Icahn állítólag a részvények 58 százalékát venné meg, vagyis a jelenlegi tulajdonosok kezében maradna a Dell 42 százaléka. A Blackstone a hírek szerint nem szabott ilyen határt, a kockázatitőke-befektető egyszerűen azokat a részvényeket venné meg, amelyeket a tulajdonosok az ajánlott árét el akarnak adni - ha valaki bízik a Dell jövőjében és a papírok emelkedésében, megtarthatná azokat. A WSJ azt is tudni véli, amennyiben a Blackstone ajánlata lenne a befutó, a cég mintegy 5 milliárd dollárért a GE Capitalnak adná el a Dell pénzügyi szolgáltató tevékenységét (amely a nagyobb beruházásokhoz dolgoz ki finanszírozási konstrukciókat az IT-vásárlók számára).

Carl Icahn

Dell csak egyszer hibázhat

A Dell várhatóan még ma hivatalosan is bejelenti, a kivásárlást előkészítő bizottság megfelelőnek találta-e a Blackstone és Icahn ajánlatát. Amennyiben igen, akkor prezentálniuk kell azokat és megkezdődhet az alkudozás, amely hetekig is eltarthat. Ennek során a cégalapító-névadó-vezérigazgatónak jobb ajánlattal kell előjönnie, ha a saját elképzelései mentén szeretné átalakítania a számítógépgyártó vállalatot. Érdekesség, hogy a Dell mindössze egy lehetőséget ad alapítójának, hogy megemelje ajánlatát - ha Michael Dell erre kényszerül, valószínűleg az eredeti 13,65 dollárnál jóval többet kínál majd a tulajdonosoknak, egyéb esetben elképzelhető, hogy teljesen elveszíti az irányítást az általa alapított és róla elnevezett társaság felett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról