Szerző: Gálffy Csaba

2013. március 19. 11:41

Felbomlik az ST-Ericsson, osztoznak a tulajdonosok

Megszületett a végső döntés az európai illetőségű mobilprocesszor-gyártó feldarabolásáról. Az Ericsson viszi a rádiós technológiát, az STMicro a processzorokkal kapcsolatos kompetenciákat, a cég harmadát pedig bezárják-elbocsátják.

Lezárult az Ericsson és az STMicro tárgyalássorozata a közös tulajdonban lévő vállalatról, a mobilos processzorokban utazó ST-Ericsson felbomlik. A közös vállalattal kapcsolatos találgatások decemberben indultak, amikor mindkét anyacég bejelentette, hogy szívesen átadná 50 százalékos részesedését a partnernek. Ezután hosszú hónapokig az Ericsson is, az STMicro is vásárlót keresett saját tulajdonhányadára, jelentkezők hiányában pedig a különválást és a közös cég felbontását választották.

Kompetenciák mentén hasad

A bejelentés szerint vegyesvállalatból az Ericsson viszi haza a Thor "vékony modem" technológiát, amely a számítási feladatok nagy részét áthárítja az alkalmazásprocesszorra, cserébe pehelykönnyű maradhat. Az ilyen 2G-3G-4G szabványokat támogató lapkák alacsony fogyasztásúak és egyszerűen, például a rendszerlapkával közös tokozásban is implementálhatóak. Ezt a technológiát egyébként értelemszerűen az Ericsson vitte annak idején a vegyesvállalatba, 2008 óta pedig sikerült a legújabb, LTE-Advanced szabványok támogatását is belefejleszteni, így erős termékhez jut így az Ericsson. A svédek saját számításai szerint idén még veszteséges lesz a vékony modemek üzletága, jövőre azonban talán már nyereséget is hozhat.

Az STMicro visz a vegyesvállalatból minden mást, így a lapkagyártó-kapacitást és az alkalmazásprocesszorokkal kapcsolatos technológiákat is, valamint az összeszerelő üzemeket és a termékvalidációs és -tesztelési egységeket. Az európai félvezetőgyártók összeolvadásából született STMicro francia-olasz-holland-német gyökerekkel rendelkezik, a vegyesvállalatba a holland NXP felvásárlásával megszerett kompetenciákat apportálta illetve saját gyártókapacitásait és -technológiáját vitte a cégbe. Ezek most visszakerülnek az eredeti tulajdonoshoz.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A vállalatok igyekeznek mindenkit megnyugtatni, hogy a leadott megrendeléseket minden körülmények között leszállítják majd, és a már piacra dobott termékekhez még hosszú ideig biztosítanak alkatrészellátást - így a vásárlók biztosan nem látják kárát a felbomlásnak. A tervek szerint az ST-Ericsson mintegy 4500 munkavállalójából 1800 kerül át az Ericssonhoz, legtöbben Svédországban, Németországban, Indiában és Kínában. ezzel szemben az STMicro 950 alkalmazottat vesz át, elsősorban Franciaországban és Olaszországban. Ugyanakkor a bejelentés szerint néhány központot be is fognak zárni, ennek eredményeképp mintegy 1600 munkavállaló kerül az utcára. Gyártókapacitást azonban nem kapcsol le a cég.

Nem is olcsó, nem is gyors

A vegyesvállalat felbomlásával megszűnik az egyetlen olyan európai cég is, amely képes lehetett volna a mobilprocesszorok piacán versenyképessé válni. 2008-as létrehozásakor az ST-Ericsson több mobilipari nagyágyú teljeskörű támogatására támaszkodhatott, mind a Nokia, mind a Sony Ericsson vagy a BlackBerry hosszútávú partnernek számított. Az elmúlt időszakban azonban mindhárom gyártó napja leáldozott, a Nokia sokadrangú törpévé zsugorodott az okostelefonos piacon a BlackBerry-vel együtt, a Sony Ericsson pedig felbomlott, a japánok pedig már egyre kevésbé ragaszkodnak az igencsak elavult NovaThor processzorokhoz.

Nem kellett volna ennek így lennie, a Nokia például még 2011-ben, a Windows Phone adoptációját követően is adott ki közleményt, miszerint a jövőben ST-Ericsson alkalmazásprocesszorokra épülnek a Lumiák, az Xperiák alsó és középkategóriás darabjaiban pedig máig megtalálhatóak a NovaThor processzorok. Az elemzők szerint azonban a lapkák nem számítottak kifejezetten olcsónak a távol-keleti konkurensek belépő processzoraihoz viszonyítva - jellemző, hogy a HP első androidos tabletje is ilyen olcsó Rockchip processzort használ. A nagyobb független gyártók, mint a Qualcomm és az NVIDIA lapkáival szemben pedig teljesítményokokból nem volt versenyképes a NovaThor, ezért részben az STMicro elavult, 45 nanométeres gyártástechnológiája volt felelős.

A gyártó még a februári MWC-n is mutatott új terméket, a NovaThor L8580 rendkívül magas frekvencián, mintegy 3 gigahertzen járt, két (feltételezhetően frissített) Cortex-A9 magot használt és 28 nanométeres FD-SOI (fully depleted silicon on insulator) eljárással készült, ami magasabb bekerülési költséget, de mintegy 35 százalékkal alacsonyabb fogyasztást eredményezett volna. A bejelentés szerint ez a lapka már biztosan nem kerül piacra, fejlesztését egyik anyavállalat sem viszi tovább a jövőben.

Sürgősen lépni kellett

Az ST-Ericsson pénzügyi helyzete mára kritikussá vált. A vállalat tavaly 841 millió dolláros veszteséget szenvedett el, idén pedig még nagyobb, mintegy 900 millió dolláros veszteséget prognosztizál, amelyet 2013-ra agresszív költségcsökkentéssel 550 millió dollárra szorítana le. A cég 1,35 milliárd dollárnyi tartozást halmozott fel, miközben készpénzállománya a puszta működés garantálására elegendő 39 millió dollár. Az Ericsson számításai szerint a leányvállalat működése során csak neki mintegy 1,4 milliárd dolláros veszteséget hozott, az azonos tulajdoni hányad miatt azonos értéknek kell jelentkeznie a STMicro oldalán is.

A cég felbontását nem a korábbi elnök-vezérigazgató Didier Lamouche vezeti le, ő elhagyja a céget és máshol fogja folytatni karrierjét. Helyette Carlo Ferro látja el a vállalat elnöki és vezérigazgatói szerepét is, korábban a működésért felelős igazgatói funkciót látta el. A bejelentés szerint a szétválás a harmadik negyedévre zárulhat le, ennek költségeit a két fél egyenlően viseli - ez mintegy 350-450 millió eurós kiadást jelent mindkét oldalon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról