Szerző: Gálffy Csaba

2013. március 6. 14:43

Lefújta Windows RT-s tabletjét a Samsung

Amerikában meg sem jelent az ATIV Tab, a legújabb hírek szerint Európában sem kerül a boltok polcaira. A Samsung a viszonteladók körében tapasztalható érdektelenségre, valamint a felhasználók edukálásának szükségességére hivatkozik.

Nem érdemes elmagyarázni a felhasználóknak és leendő vásárlóknak a Windows 8 és a Windows RT közötti különbséget - határozott a Samsung, és ezzel le is fújta az ATIV Tab európai forgalmazását. Korábban a dél-koreai gyártó a termék amerikai forgalmazását is lemondta, ezzel várhatóan csak a hazai piacon lesz kapható az ATIV Tab.

A német heise.de cikke szerint a Samsung a CeBIT-en jelentette be, hogy az ATIV Tab nem lesz elérhető Európában. A döntést a gyártó azzal indokolta, hogy a kereskedő partnerek rendkívül alacsony keresletet jeleznek, így nincs értelme beindítani a széleskörű terjesztést. A tablet egyébként a cikk szerint néhány forgalmazónál jelenleg megtalálható raktáron, további szállítmányok azonban már nem érkeznek. A döntés érzékenyen érintheti a tabletet már megvásárló felhasználókat, a későbbre ígért dokkoló-billentyűzet ugyanis így már nem kerül forgalomba.

A Samsung január elején jelentette be, hogy az ARM processzort használó, Windows RT operációs rendszert futtató tabletet az Egyesült Államokban nem fogja forgalmazni. A döntés hátterében az állt, hogy az operációs rendszer Modern (született Metro) felülete nagyon hasonlít a Windows 8-ra, a teljesértékű rendszerrel ellentétben azonban számos korlátozást tartalmaz, ez pedig összezavarja a felhasználókat. A zűrzavart ugyan tudatos felhasználói edukációval, marketingkampánnyal és bolti információkkal fokozatosan el lehetne oszlatni, ez azonban költséges, a tablet iránt mutatkozó alacsony kereslet fényében pedig sosem térülne meg.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Windows RT-t eddig elkerülte a zajos siker, amiben egyrészt szerepe van e tabletek méretének, a 10,1 hüvelykes képátló helyett-mellett a 7-8-9 hüvelykes modellek lettek a karácsonyi szezon sztárjai, másrészt ár-érték arányban ezek a modellek nem tudták felvenni a versenyt sem az Apple iPad-sorozatával, sem az androidos egységekkel. A dolgot nem könnyítette meg a Windows 8 felemás médiavisszhangja, sem pedig az, hogy a Windows RT-ben nincs visszafelé kompatibilitás, a Windows 8-hoz képest pedig korlátozott funkcionalitással bír.

A Samsung kiszállásával és a Surface RT mérsékelt sikerével megpecsételődni látszik az ARM-os Windows sorsa. Különösen annak fényében, hogy tabletekben már most is versenyképes az Intel legújabb Atom processzora, amely x86-os alapokon, visszafelé kompatibilitással képes futtatni a teljes Windows 8-at. Az év végére pedig piacra kerül az Atom friss, nagyobb sebességet és alacsony fogyasztást ígérő kiadása, 22 nanométeren, ami legalábbis Windows alatt értelmetlenné teszi az ARM-ot. A HWSW iparági forrásokból úgy tudja, hogy a Windows Phone platformból is készül x86-os verzió - pontosabban a Windows Blue-tól fogva egyesül a Windows 8-cal. A rendszer lehetővé teszi majd tabletbe dokkolható okostelefonok készítését, amelyek felcsatolható billentyűzettel tabletként és noteszgépként is működnek majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról