:

Szerző: Koi Tamás

2013. március 6. 11:58

Kölcsönkéri a felhasználó internetét a Telekom

Drasztikusan növelné a publikus Wi-Fi hozzáférési pontjainak számát a Deutsche Telekom a közösségi Wi-Fi megosztó szolgáltatás, a Fon használatával.

Számottevően növelné publikus, bármelyik előfizető által használható Wi-Fi hotspotjainak számát a Deutsche Telekom, az erről szóló megállapodás részleteit a hannoveri CeBit kiállításon jelentette be a cég. A vállalat ehhez a közösségi WLAN-megosztó hálózatot üzemeltető Fonnal kötött több országra kiterjedő egyezséget, melynek elsődleges célja, hogy a mobilhálózatokat más vezeték nélküli technológiákkal tehermentesítsék a helyi operátorok. A megoldás nem teljesen új keletű, a Fon már korábban megegyezett a BT-vel, illetve hasonló hálózati erőforrás-megosztási modellt dolgozott ki a Free Franciaországban.

A Telekom csoport idén nyáron csatlakozik a Fon hálózatához, Wireless To Go nevű termékével, mely a cégcsoport saját üzemeltetésű hotspotjai mellett az előfizetőknél elhelyezett, egyébként szintén a Telekom tulajdonát képező Wi-Fi routerek hálózatára támaszkodik. A megállapodás értelmében idővel minden routerre rákerülhet a Fon szoftvere, mely lényegében mindenki számára megnyitja a privát hotspotokat, feltéve ha az ügyfél előfizet az említett Wireless To Go csomagra, illetve már korábban regisztrált a Fon rendszerébe.


Telekom router WLAN-funkcióval: hálózat kölcsönbe

A díjcsomaggal az ügyfelek a tervek szerint a Telekom által üzemeltetett, egyéni előfizetőknél kihelyezett routereken túl a teljes Fon-hálózathoz hozzáférhetnek majd. Ez ma egyébként nagyjából nyolcmillió Wi-Fi hotspotot takar világszerte, amiből csupán ötezer üzemel Németországban. A Deutsche Telekom tervei szerint a megállapodásnak köszönhetően a cég anyaországában pár éven belül két és félmillióra nőhet a Fon-alapú publikus hotspotok száma.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Wireless To Go konstrukció önmagában, illetve az internetkapcsolat megosztása a Telekom szerint semmilyen hátrányt nem jelent a vezetékes szolgáltatásokra előfizető felhasználók számára. A megoldással az ügyfél lényegében szabad hálózati kapacitást ad kölcsönbe más előfizetőknek, akik a privát, otthoni hálózathoz nem férnek hozzá, csak az internetre csatlakozhatnak a router rádiós egységén keresztül. Az üzleti modell további részleteiről, így a díjcsomag igénybe vételének egyéb feltételeiről később ad tájékoztatást a cég.

A megállapodás a Deutsche Telekom német érdekeltsége mellett több kelet-európai piacot is érint, köztük hazánkat is, az első pilot pedig a vállalat horvátországi leányvállalatánál indulhat egy korábban megkötött megállapodás alapján. A Deutsche Telekom csoportnak az érintett országokban nagyjából 12 millió vezetékes széles sávú ügyfele van és 12 ezer saját üzemeltetésű Wi-Fi hotspotja működik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.