:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. március 5. 13:39

Minden felhős IBM szoftver OpenStack-alapú lesz

Nagy lépést tett az OpenStack az iparági szabvánnyá válás útján azzal, hogy megszerezte az IBM teljeskörű támogatását. A szoftverház összes cloud-alapú szoftvere és szolgáltatása OpenStackre áll át a jövőben, az első termékek hamarosan a piacon lesznek.

Az IBM tegnap bejelentette, hogy a jövőben az összes cloud-alapú szolgáltatása és szoftvere OpenStack-alapú lesz, ezzel a Nagy Kék teljes mellszélességgel kiállt a nyílt forráskódú adatközpont-automatizálási rendszer mellett. Az első, OpenStacket támogató IBM-termék a SmartCloud Orchestrator lehet, amelyet a SmartCloud Monitoring Application Insight követhet a második negyedévben.

Ez jó hír az IBM termékeit használóknak is, a közös platform kiválasztása ugyanis kiváló védelem a vendor lock-in ellen. Az OpenStacket a legnagyobb hardvergyártók (HP, IBM, Dell, Intel, NetApp, EMC, NEC, Cisco) támogatják, ez azt jelenti, hogy a beszállítók és a szoftverek a felhasználó igényeinek megfelelően keverhetőek és akár egymás mellett futtathatóak, illetve mozgathatók más, OpenStack-alapú felhőkre is. Ez a közös platform nagy előnye lenne, a Microsoft vagy az Amazon nyilvános felhőjéből ugyanis jelenleg "nincs hová menni", az ott futó alkalmazások vagy eszközök máshol nem működnek.

IBM-hatás?

Felhő-hype

A nagyvállalati adatközpontok virtualizációja és automatizációja hosszú évek óta tartó folyamat, ügyes marketingeseknek sikerült ezt privát felhőként újramárkázniuk. A virtualizációs folyamatok automatizálásával a virtuális gépek indítása-leállítása, illetve skálázása nem igényel kézi beavatkozást, ezzel különösen a legnagyobb vállalatok adatközpontjai válnak rugalmasabbá és hatékonyabbá. Nem utolsó szempont, hogy megfelelő belső számlázási rendszerrel számon tartható, hogy mely céges egységek mennyi erőforrást használtak fel a "privát felhőben", ennek megfelelően osztható az IT költségvetése.

Az IBM ugyan csak egyetlen szereplő a vállalati informatikában, és ugyan fajsúlyos, egyedül azonban gazdasági erejénél fogva még nem tudna iparági trendeket befolyásolni. A tény azonban, hogy az IBM felvállal és támogat valamilyen technológiát, az jellemzően hatalmas legitimáló erőt jelent. Az cég a Linux nagyvállalati elfogadását is nagyon meggyorsította azzal, hogy 2000-ben beemelte a támogatott rendszerei közé és az évek során több milliárd dollárral támogatta a kernel fejlesztését.

Az OpenStack iparági sorsára is hasonló hatással lehet az IBM támogatása. A felhasználó szervezetek számára fontos tényező lehet, hogy a szoftver fejlesztésében a Nagy Kék is aktív szerepet vállal és érvényesíti egyedi szempontjait, az eredményt pedig saját megoldásaiban is aktívan meri használni. Az IBM támogatásával így az OpenStack esélyei nagyon megnőttek arra, hogy iparági szabvánnyá váljon az adatközpontok automatizálásában, ezzel egy újabb szoftverréteg válik általánosan elérhetővé, kommoditizálttá.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Linux-hasonlat abban a tekintetben is találó, hogy a nyílt forráskódú operációs rendszerhez hasonló szerepet tölthet be az OpenStack és válhat széles körben elterjedt iparági szabvánnyá - pontosan nyílt forráskódú mivolta miatt. A licenc ugyanis kiváló alapot jelent a nagy vállalatok közös fejlesztéséhez, miközben garantálja, hogy egyetlen szereplő sem sajátíthatja azt ki magának. A Linux már nagyon régen nem arról szól, hogy magányos fejlesztők készítik, az operációs rendszer mai formájában már a fejlődésében érdekelt vállalatok közös terméke, amelyre mindenki saját megoldásokat, komplex rendszereket épít. A modell lényege, hogy minden szereplő minimális befektetéssel (vagy épp ingyen) fér hozzá az operációs rendszerhez, amely sokkal jobb minőségű, mint amit saját hatáskörben képes lett volna létrehozni. Emiatt vált a Linux sikertörténetté minden területen - kivéve a PC-ket.

Hosszú út

Az OpenStack azonban még nem nyerte meg ezt a csatát, a Google, az Amazon és a Microsoft nem támogatja egyelőre a fejlesztést, így az egyelőre csak az eszközgyártók álmaiban vált máris iparági szabvánnyá, a saját privát és nyilvános felhő-megoldásokat szállító Microsoft és a nyilvános környezetben piacvezető Amazon várhatóan hosszú ideig saját útját fogja járni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.