:

Szerző: Koi Tamás

2013. március 4. 13:10

Okostelefonok után is fizethetik a tévéadót a svédek

Március elsejétől az internetre csatlakoztatott eszközök, így elsősorban a számítógépek és tabletek, valamint okostelefon után is fizetni kell a svéd államnak a tévéadót - a közszolgálati rádió és televízió így próbálja kompenzálni a netes szolgáltatások terjedése miatt keletkező bevételkiesését.

Múlt péntek óta a webes elérésre képes eszközök, így a PC-k és okostelefonok, tabletek után is fizetniük kell a több éve létező, tetemes összegű tévéadót a svéd háztartásoknak. A helyi közszolgálati tévé- és rádióadók működésének fenntartására fordított összeg szakértők szerint ezzel nem nő majd meg látványosan, a tévéadót szedő hivatal inkább előremenekül a mostani lépéssel. A tévéadó összege ma egyébként 173 svéd korona, vagyis csaknem hatezer forint.

A fenti összeget az adó beszedésével megbízott állami szervezet, a Radiotjänst háztartásonként szedi be, az adó összege független a háztartásokban működtetett tévékészülékek számától. Mostantól azonban azokban a háztartásokban is fizetni kell az adónemet, ahol egyáltalán nincs tévékészülék, de van PC, vagy valamelyik családtag rendelkezik tablettel, netán okostelefonnal.

A Radiotjänst szerint az adó kiterjesztése az új eszközökre nem okoz majd különösebb felzúdulást a lakosság körében. "Tíz háztartásból kilenc úgyis fizeti ezt az adót, ezért nem hiszem, hogy sokan megütköznének rajta" - nyilatkozta a szervezet szóvivője egy múlt heti interjúban. Ez már csak azért is valószínű, mivel Svédországban a világviszonylatban az élvonalba tartozó adóterhek ellenére az adózási morál rendkívül jó.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A hivatal által most megváltoztatott adónyilvántartásnak egy 2007-ben elfogadott jogszabály ad alapot Svédországban. Ekkor a tévéadót lényegében technológiasemlegessé tették azzal, hogy a törvényben nem határozták meg azoknak a vevőberendezéseknek a körét, melyeket tévévételre alkalmas - így adóköteles - eszköznek kell tekinteni. A törvényalkotók ezzel teljes mértékben a Radiotjänst kezébe adták a döntést arról, hogy pontosan mely eszközök tulajdonosaitól szednek tévéadót.

A svéd tévéadóhoz hasonló fenntartási díjat több skandináv országban is szednek a helyi szervezetek, Dániában például a most bevezetett svéd modellhez hasonlóan az internetre csatlakoztatott eszközök után is fizetni kell az állampolgároknak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.