Szerző: Gálffy Csaba

2013. február 25. 10:04

Jellegtelen tablettel indul a HP

Jó árú, ám mind kialakításában, mind hardveres és szoftveres tulajdonságaiban teljességgel jellegtelen tablettel jelentkezett a HP. A legnagyobb PC-gyártó ezzel és ehhez hasonló termékekkel szerezné vissza a számítástechnikai piac vezető helyét.

Bemutatta Slate 7 névre keresztelt belépőkategóriás tabletjét a HP. A termékkel a gyártó visszatért az ARM-os készülékek piacára, miután másfél éve a TouchPad és a Pre 3 csúfos kudarca után kivonulni kényszerült onnan. Az új tablet új rohamot jelez, a következő hónapokban számos méret- és árkategóriában indulnak majd HP-tabletek, Android és Windows rendszerrel vegyesen.

Legalább Play van

Az androidos Slate 7-ről a HP-nak is csak annyi mondanivalója van, hogy Google-kompatibilis, vagyis teljes mértékben együttműködik a keresőóriás szolgáltatásaival, van Play Store, Gmail, YouTube és Maps - bár GPS nem került a készülékbe. A tablet specifikációi kifejezetten gyengének számítanak. A legfontosabb alkatrésznek számító héthüvelykes kijelző 1024 x 600 pixel felbontást kapott, a technológiára viszont nem lehet panasz, HFFS rendszerű panel az IPS-hez hasonlóan széles betekintési szögeket nyújt, ez kritikus fontosságú egy tablet esetében.

A hardveres alapokat egy meg nem nevezett gyártótól származó, két ARM Cortex-A9-alapú processzor adja, melyek névleges órajele 1,6 GHz, mellettük egy gigabájt RAM teljesít szolgálatot, ezzel mérsékelten jövőbiztosnak számít a Slate 7. A modell tömege egyébként kifejezetten versenyképes, a mindössze 370 grammos modellt nem lesz gond egy kézben tartani. Az alacsony tömeghez (és főleg az alacsony árhoz) hozzájárul a műanyag készülékház is, amely egy nagyon vékony fém keretet kapott. Az elsőkézből származó beszámolók szerint az építési minőség messze elmarad a legjobb tabletektől, de nagyjából megfelel a belőtt árszintnek. A specifikációk része a 3 megapixeles hátlapi és a VGA-felbontású előlapi kamera - bár a tabletek elsődleges videós felhasználását, a videohívást tekintve valószínűleg hasznosabb lett volna megcserélni a két egységet.

A HP nem sokat cicomázta a Google-féle Androidot, a Jelly Bean (Android 4.1) pontosan úgy néz ki, ahogyan azt Mathias Duarte annak idején megálmodta - a HP nem érezte úgy, hogy szükség lenne szoftveresen megkülönböztetni a terméket. Némi módosítást azért csak eszközöltek, megjelenik a hardveres Beats szoftveres támogatása és a HP ePrint szolgáltatás, amellyel minden alkalmazásból közvetlenül indíthatunk nyomtatást. A gyártó szerint a két extra nem fogja majd vissza a rendszerfrissítések kiadását, azok gyorsan megérkeznek majd a Slate 7-hez a jövőben.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A tablet tehát sem hardverben, sem szoftverben nem nyújt kiemelkedőt, a termék legfontosabb megkülönböztető jegye az ára lesz, amit a HP 169 dollárra lőtt be. Ezen az árszinten a HP gépe már olcsóbb mint az ASUS-Google Nexus 7 és az Amazon Kindle Fire HD kétszáz dolláros induló ára, és fele annyiba kerül, mint az Apple iPad Mini. A Slate 7 a legtöbb piacon elérhető lesz, bejelentett időpontja egyelőre az amerikai startnak van, áprilisban kerül a boltok polcaira.

Stratégiai tablet

A HP 18 hónappal a TouchPad csúfos vége után újra versenyző az ARM-os tabletek piacán. A gyártó Windows RT-s modellt nem adott ki, az architektúra így jelenleg csak a Slate 7 formájában képviselteti magát a cég portfóliójában. Ez hamarosan változni fog, rövid időn belül minden árkategóriában és kialakításban versenyezni fog a HP, a skála két végpontját egyik oldalon a Slate 7, másik oldalon az Intel-alapú, 700 dolláros, üzleti ElitePad 900 jelöli ki. A kettő között több méretben, több rendszerrel és több árkategóriában is lesznek tabletek.

"Nagy hívője vagyok a nagyszerű termékekből álló, fókuszált portfóliónak a világ szőnyegbombázásával szemben. De bármi legyen a győztes termék Amerikában, lehet, hogy nem olyan sikeres Indiában vagy Kínában - és mi egy globális vállalat vagyunk" - mondta a The Verge kérdésére Alberto Torres, a HP fél éve alakult Mobility üzletág vezetője. Torres a Nokiától érkezett a HP-hoz, feladata pedig a tabletes (és várhatóan jövőre az okostelefonos) piacon megteremteni a HP jelenlétét és sikerre vinni az új vállalati stratégiát. A cég ugyanis elismeri, hogy már nem az első számú számítógépgyártó, arra utalva, hogy ha a tabletes piacot is a PC-k mellé számítjuk, az Apple vezet darabszámot tekintve. "A HP az első számú PC-gyártó a világon és az első számú számítógépgyártóvá szeretnénk válni. Ez azt jelenti, hogy a tabletek piacán is meg kell jelennünk" - fogalmazott Torres.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról