Szerző: Koi Tamás

2013. február 21. 11:10

Nincs több magányos játék: jön a PlayStation 4

Éjjel a Sony az előzetes várakozásoknak megfelelően leleplezte a PlayStation termékcsalád legújabb tagját, az új generációs PS4-et. A konzol teljesen átszervezett, x86-alapú architektúrára épül és újszerű filozófiával is tekint a jövő közösségi(bb) játékélményére.

Magyar idő szerint tegnap éjfélkor a Sony New Yorkban lerántotta a leplet a következő generációs PlayStation játékkonzolról, a PS4-ről. A rendezvényen valójában nem történt igazi leleplezés, a konzolt magát ugyanis nem láthatta a nagyközönség, de a gyártó több műszaki részletet is elárult. A Sony emellett világossá tette, teljesen új alapokra kívánja helyezni a közösségi játékélményt, a videojáték egyre kevésbé lesz magányos időtöltés - a vállalat ezt számos érdekes technológiai megvalósítással igyekszik elérni.

Szteroidokon nevelkedett PC

Az új Sony játékkonzol architektúrája alapjaiban eltér majd a PS3-nál használt, Power-alapú Cell Broadband Engine-től, melynek fejlesztését részben házon belül végezte a Sony, négy évnyi munkával és több százmillió dolláros ráfordítással. Az új konzol immár x86-architektúrára épülő processzort fog tartalmazni, melyet az AMD gyárt. A nyolc Jaguar processzormagot tartalmazó chipről ennél lényegesen több információ nem derült ki a tegnapi bemutatón, az ugyanakkor biztos, hogy a Sony a grafikus feldolgozóegységet is az AMD-től vásárolja, szakítva ezzel korábbi partnerével, az NVIDIA-val, mely a PS3 RSX GPU-ját szállította.

Az új konzol talán egyik leglényegesebb fejlesztése az architekturális átalakítás mellett a rendszermemória méretének drasztikus megnövelése. A PS4 a tegnap nyilvánosságra hozott műszaki adatok alapján 8 gigabájtnyi GDDR5 memóriával rendelkezik, szemben a PS3-ban található 256 megabájtnyi XDR DRAM rendszermemóriával és 256 MB GDDR3 videomemóriával, mely a szűkös memóriaoldali keretek miatt főleg a kezdeti időkben komoly kihívások elé állította a játékfejlesztőket. A Sony nem titkoltan egyfajta felturbózott PC-ként tekint az új PlayStationre, mely a fejlesztők számára régóta ismerős platformra épít, emellett egyszerre újabb szintre emelheti a játékok audiovizuális megvalósítását.

A hardver tartalmaz majd olyan egyedi elemeket is, melyek részben a játékosok kényelmét, részben a PS4-gyel megjelenő újszerű közösségi funkciókat támogatják. Így például az új játékkonzol egy külön processzor segítségével készenléti állapotból egy-két másodperc alatt felébreszthető, illetve bármilyen ponton (akár játék közben is) alvó állapotba küldhető, hasonlóan a mai PC-khez. Ugyanez a chip gondoskodik arról, hogy a játékosok játék közben rögzíthessék a játékmenetet és feltölthessék valamelyik közösségi szolgáltatásra. Szintén ez a processzor segít abban, hogy az interneten vásárolt és letöltött játékokkal már akkor elkezdhessen játszani a felhasználó, amikor még be sem fejeződött a letöltés.

Az új PlayStation a hardver többi elemét tekintve nem különbözik gyökeresen a mostani generációtól, vagyis a PS4-ben éppúgy lesz merevlemez (a kapacitása egyelőre nem ismert), illetve Blu-ray olvasó, mint a PS3-ban. A konzol továbbá vezetékes és vezeték nélküli hálózati csatolóval, Bluetooth-rádióval és HDMI-kimenettel is el lesz látva, emellett gyorsabb, 3.0-s szabványnak megfelelő USB-port kerül rá. Érdekesség, hogy a Sony bemutatóján egyáltalán nem került szóba a HD-nél négyszer nagyobb felbontást biztosító 4K, vagy Ultra HD technológia támogatása, melyet a Sony tévégyártó részlege elsőként karolt fel tavaly.

Az új konzol kézzelfogható (szó szerint) felhozatalából egyedül az új Dualshock kontrollerrel ismerkedhetett meg a bemutatón a nagyközönség. Az elődhöz hasonlóan szintén Bluetooth-technológiával kommunikáló irányító továbbra is a jellegzetes Sony kontroller-jegyeket viseli magán, melyek az első generációs PlayStation óta gyakorlatilag védjegyként élnek. Az új Dualshockra viszont már került touchpad, valamint dedikált gomb a megosztásnak, illetve egy világító sáv is, mely alapján a sztereoképet rögzítő új PlayStation Eye kamerán át a konzol érzékeli a kontroller(ek) helyzetét, a Move-hoz hasonló mozgáskövetési lehetőségeket biztosítva.

Haverok, buli, PS4

A PS4 a belső hardverelemek mellett lecseréli a PS3-mal egy időben bemutatkozó, az elmúlt hat évben gyakorlatilag mindvégig változatlan XMB kezelőfelületet is. Az új felületen - melyet részben a japánok által tavaly felvásárolt Gaikai fejlesztett - sokkal nagyobb hangsúlyt kap a közösségi élettér, illetve a közösségi funkciókínálat. A felület részben keresztplatformos lesz a tavaly megjelent PlayStation Vita kézi konzollal, így a PS4-en elindított játékoknál lehetőség lesz arra, hogy az otthon félbehagyott játékot a Vitán folytassa a játékos, például utazás közben.

01:43
 

PlayStation 4

Még több videó

A már említett játékmenet-rögzítési és megosztási lehetőségen túl új szintre emelné a Sony a multiplayer játékot is azzal, hogy ismerőseink, barátaink kérésünkre bármikor bekapcsolódhatnak egy játékba, hogy segítsenek megoldani egy feladványt, vagy túljutni egy nehezebb szakaszon. A Gaikai technológiája emellett korlátozottan PS3-as és PS2/1-es címek futtatását, pontosabban streamelését is lehetővé teszi, azt ugyanakkor már a bemutató után közvetlenül leszögezte a Sony, hogy a PS4 hardveres szinten egyáltalán nem lesz kompatibilis a PS3-mal, vagyis a PS3-as játékkollekciót egyáltalán nem lehet majd használni az új géppel.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A rendezvény során a Sony igyekezett hangsúlyozni, hogy az új konzolt nem kizárólag a játékosok, hanem a fejlesztők igényei alapján is alakították. A bemutató néhány technológiai demót is felvonultatott, így például betekintést nyerhetett a közönség az Unreal Engine 4 működésébe, részleteket mutattak a Killzone-széria legújabb tagjáról, a Killzone Shadowfallról, de egy igazi PC-s veterán, a Diablo sorozat legújabb tagja, a Diablo 3 is elérhető lesz majd PS4-re. A bemutató során levetített rövidfilmben a Sonyval kapcsolatban álló, valamint a cég tulajdonában álló nagy stúdiók és fejlesztőcsapatok vezetői egyaránt méltatták az új konzol által nyújtott lehetőségeket.

Nem ismétlődik meg a PS3-fiaskó

A PlayStation 4 bemutatója kapcsán ugyanakkor két fontos kérdésről egyáltalán nem beszélt a Sony, vagy alig hintett el részletet velük kapcsolatban. Így nem derült ki, hogy a japán cég mennyit fog kérni a konzolért cserébe, illetve pontos megjelenési dátumot sem közöltek azon túl, hogy a játékgép valamikor az év végén kerülhet a boltokba. Feltételezhető, hogy a PS4-et - akárcsak elődjét - a Sony kezdetben veszteséggel lesz kénytelen árulni, de vélhetően nem lesz akkora a ráfizetés, mint a PS3 esetében.

Az akkor teljesen egyedülállónak számító hardvereket (Cell processzor, Blu-ray lejátszó) tartalmazó PS3 600 dolláros fogyasztói áron került forgalomba 2006-ban, de még így is számottevő veszteséget termelt a hardver értékesítése, emellett az optikai egységhez használt kéklézeres lencsék rossz kihozatali aránya miatt a konzolból eleinte nem is tudott kellő mennyiséget szállítani a cég. A premiert ezért a különböző régiókban el is csúsztaták, végül a PS3 2006-ban csak Japánban és az Egyesült Államokban került forgalomba, Európában pedig csak 2007 tavaszától volt kapható.

A kifejezetten nyögvenyelős rajttal induló PS3 végül pár évvel ezelőtt sikeresen utolérte a mezőnyt, mára pedig nagyjából 77 milliós installált bázissal rendelkezik, ezzel orrhosszal megelőzve a Microsoft konzolját, a 2005 óta piacon lévő Xbox 360-at.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról