Szerző: Bodnár Ádám

2013. február 20. 11:19

Bemutatkozik a tabletekre szánt Ubuntu

A Canonical még a február végi Mobile World Congress előtti viszonylagos csendben mutatta be az Ubuntu tabletekre szánt verzióját, amelyet a barcelonai rendezvényen már ki is lehet majd próbálni. Megjelenésének várható ideje 2013 vége.

A PC-k millióit már meghódította az Ubuntu, a Linux-disztribúció a többi képernyő felé is elkezdett terjeszkedni. Korábban már megjelent a tévés interfész, a héten elérhető lesz az okostelefonokra fejlesztett Ubuntu, tegnap pedig bemutatta a Canonical, hogyan képzeli el az operációs rendszerét a tableteken. A vállalat által prezentált képek és videók tanúsága alapján a tabletes Ubuntu sok tekintetben hasonlítani fog a többi verzióhoz, ami nem is csoda, a fejlesztők szeretnék elérni, hogy a különböző ubuntus eszközök hasonlóan működjenek, használatuk magától értetődő legyen azok számára, akik már ismerik valamelyiket.

PC, tévé, telefon, tablet

A tabletes operációs rendszer felületének alapja az "edge magic", ami lényegében annyit tesz, hogy az alkalmazások elfoglalhatják a teljes képernyőt, irányításra az ujjakat a képernyő éléről behúzva van lehetőség. A tabletes Ubuntu a PC-ken megszokott Unityhez hasonló felületet kapta, ahol bal oldalon találhatók a kedvenc szoftverek, balról a kezet behúzva pedig az éppen futó alkalmazások listáját kapjuk. Van természetesen HUD is, ami itt hangvezérléssel egészül ki - ennek gyakorlati haszna majd akkor derül ki, ha a készülékek kipróbálhatók lesznek.

A tabletes Ubuntu multitaskingban nagyon erős. Ez jelen esetben nem csak azt jelenti, hogy egyszerre több szoftver futhat, hanem hogy azok között megosztható a képernyő is - hasonlóan a Windows 8 új felületéhez. Az Ubuntu esetében ráadásul együtt futhat egy tabletes alkalmazás, valamint egy telefonos is, ezt hívja a cég "side stage"-nek. "Ez az Ubuntut a legjobb multuitasking operációs rendszerré teszi a tabletek között" - mutatta be a képességet egy videóban Mark Shuttleworth, a Canonical vezetője.

06:10
 

Ubuntu for tablets - Full video

Még több videó

Az operációs rendszer nem különbözteti meg a natív és a webes appokat, mindegyiket egyformán támogatja. A közös, linuxos alapok ellenére Android-alkalmazások futtatására nincs lehetőség, de a Canonical szerint a portolás egyszerű. A fejlesztéshez szükséges SDK már elérhető - ezzel az összes Ubuntu-változatot meg lehet célozni, a Canonical szerint elég egyetlen alkalmazást elkészíteni, csak a megjelenést kell a különféle típusú eszközökhöz (PC, tévé, telefon, tablet) szabni -hogy hogyan, arról a nemrég kiadott Ubuntu App Design Guide-ban lehet olvasni. Az SDK a C, C++, JavaScript nyelveket támogatja.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Tabletek esetében fontos lehet több felhasználó kezelése - mivel ezeket az eszközöket gyakran használja több családtag például. Az Ubuntu esetében ez a lehetőség biztosított, több fiók is létrehozható, valamint Guest hozzáférést is engedélyezhet a tulajdonos. A felhasználók a személyes adataikat titkosíthatják is. Vállalati környezetben fontos képesség lehet, hogy az erős processzorral (négymagos ARM vagy x86) a tabletes Ubuntu képes desktop operációs rendszerként is működni, ha arra szükség van, ráadásul ugyanazokkal a rendszerüzemeltetői eszközökkel felügyelhető mint egy Ubuntut futtató PC vagy szerver.

Év végén jöhet

Ami a bejelentésből egyelőre hiányzik, az a partnerek listája. A Canonical arról beszél, hogy 2013 végén a boltokban lehetnek az Ubuntut futtató tabletek, azonban a cég egyetlen hardvergyártó partnert sem nevezett meg egyelőre - igazából még az operációs rendszer által támogatott chipsetek listáját sem hozták nyilvánosságra. Ami biztos, hogy a Google-féle Nexus 7 és Nexus 10 készülékeken futni fog a szoftver, ez alapján az NVIDIA Tegra 3 és kétmagos Samsung Exynos 5 biztosan támogatott. De a cég szerint egy mai "low end" tableten is fut már a szoftver, a gépigénye kétmagos ARM Cortex-A9 processzor, 1 gigabájt RAM és 8 gigabájt háttértár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról