Szerző: Bodnár Ádám

2013. február 19. 09:55

Nyárra leváltja a Hotmailt az Outlook.com

A Microsoft még tavaly nyáron indította el az Outlook.com levelezőszolgáltatását, amely a Hotmal utóda. Az azóta előzetes verzióban elérhető szolgáltatás most hivatalosan is elrajtolt, tegnap óta "végleges" és nyárig leváltja a Hotmailt.

Az Outlook.com az elődjéhez képest teljesen átalakított, modern felhasználói felülettel rendelkezik, gyakorlatilag mindent tud, ami egy webes levelezőtől ma elvárható - bár aki a Gmailhez szokott, biztos hiányolja a címkéket vagy kényelmetlennek érzi, hogy az Outlook.com felülete egy kicsit más. Az Outlook.com design passzol a Microsoft új koncepciójába, amely a Windows Phone 7-tel kezdődött és azóta minden terméken egységesen végigvonul.

A szolgáltatás kapcsán a Microsoft igyekszik hangsúlyozni a Gmailhez képest a legfontosabb különbséget - az Outlook.com nem jelenít meg a személyes levelek tartalmához kapcsolódó reklámokat, csak a hírlevelek melletti felületet használja erre. Helyette viszont megjelenhetnek a levelet küldő ismerősök legutóbbi Facebook-, Twitter- vagy LinkedIn-bejegyzései, amelyekre közvetlenül a levelező felületéről reagálhatunk is, amennyiben az Outlook-fiókot összekapcsoltuk a közösségi szolgáltatásokkal. A Gmail ilyesmire csak külső beépülővel képes, erre szolgál például a LinkedIn által felvásárolt Rapportive.

Az Outlook.com nem csak egy levelező, hanem szorosan integrálódik más Microsoft webes szolgáltatásokkal. A levelek mellett a SkyDrive alapesetben 7 gigabájtos cloud tárolójában a fájloknak is van helye, az Office-dokumentumokat az irodai csomag webes verziójában szerkeszteni is lehet, van külön névjegyzék (People) és naptár, s ezek mind szinkronizálhatóak mobilra is - természetesen nem csak Windows Phone-ra, hanem bármilyen operációs rendszerre (az Exchange ActiveSync-támogatás elvárt, mivel az Outlook.com nem kezel IMAP-et). Emellett a hamarosan érkező Skype-integráció révén valós idejű chatre, valamint hang- és videohívás bonyolítására is lesz lehetőség a Skype-kliens telepítése nélkül is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Tavaly nyár óta előzetes állapotban működött az Outlook.com, amely során a Microsoft folyamatosan csiszolta a szolgáltatást, a tegnapi bejelentéssel azonban már kilépett ebből a státuszból és "véglegessé" vált, már amennyire egy webes szolgáltatás végleges lehet. Az Outlook.com hivatalos rajtja egyúttal azt is jelenti, az 1996-ban elindult, a Microsoft által 1997-ben felvásárolt Hotmailnek hamarosan vége lesz, a felhasználóit nyárig fokozatosan migrálja át az Outlook.com-ra a vállalat. Ennek során csak a felület változik, minden más érintetlen marad, vagyis a régi levelek, névjegyzékek, mappák, levelezési szabályok változtatás nélkül kerülnek át az új szolgáltatásba. A @hotmail.com email címek továbbra is megmaradnak, azokat ugyanúgy lehet használni mind eddig, de @outlook.com cím is létrehozható, arra is át lehet állni, ha valaki szeretné.

A redmondi cég tájékoztatása szerint a tavalyi indulás óta 60 millióan csatlakoztak az Outlook.com-hoz és használják rendszeresen - hogy ez a szám sok vagy kevés, az nézőpont kérdése. Egyfelől mondhatjuk azt, hogy sok, hiszen a 60 millió felhasználóval az Outlook.com máris az egyik legnépszerűbb webes levelező a világon, másfelől viszont kevés, hiszen a 360 millió Hotmail-felhasználónak még csak kevesebb mint ötöde váltott rá. Annak érdekében, hogy a felhasználókat magához csábítsa, a Microsoft nagyszabású reklámkampányt indít az Outlook.com népszerűsítésére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról