Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 30. 09:10

Egyesítené a hozzáférési hálózatokat a Cisco

A héten Londonban zajló Cisco Live! konferenciára időzítette a vállalat az egységes hozzáférési hálózatának bejelentését. Többé nem számít, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli hálózaton csatlakozik egy kliens, ugyanolyan szabályok vonatkoznak rá és az IT-részleg egy felügyeleti konzolon látja minden készülékét.

Nagy sávszélességük és rugalmasságuk miatt még hosszú ideig nem fognak elűnni a vezetékes hálózatok. Emellett azonban egyre jobban terjednek a vezeték nélküli hálózatok, amelyek főképp az utóbbi pár évben kaptak szárnyra, miután az okostelefonok és a tabletek betörtek a cégek hétköznapjaiba – leginkább a dolgozók ottonról hozott eszközei által.

Az informatikai részlegek számára a két hálózat párhuzamos üzemeltetése nagy kihívást jelent a Cisco szerint, mivel teljesen másképp épülnek fel, más elgondolások mentén működnek, a csatlakozó kliensek is egész mások, amelyekre eltérő szabályrendszereket kell érvényesíteni. A hálózati piac vezetője most elérkezettnek látta az időt, hogy egyesítse a vezetékes és vezeték nélküli hálózatokat, a törekvés első két, kézzelfogható eredménye a Catalyst 3850 switch, illetve az 5760 vezeték nélküli kontroller, amelyeket a Londonban a héten zajló Cisco Live! Konferencián jelentett be a cég.

Mindegy, hogy vezetékkel vagy nélküle

A Catalyst 3850 0 vállalat első olyan hozzáférési switche (access switch), amely vezeték nélküli kontroller funkcionalitzással is rendelkezik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vezetékes hálózati végpontok mellett vezeték nélküli hozzáférési pontok (access point, AP) is csatlakoztathatók hozzá, egy eszközhöz legfeljebb 20 darab, ami 1000 párhuzamos Wi-Fi felhasználó kiszolgálását teszi lehetővé. Az eszköz szíve egy vadonatúj fejlesztésű, 1,4 milliárd tranzisztorból álló Unified Access Data Plane ASIC, ebből a 3850-be kettő került, ami 40 Gbps sávszélességet jelent.

A vezetékes és vezeték nélküli hálózat ilyen integrációjának legfontosabb eredménye a Cisco szerint, hogy a két hálózathoz csatlakozó kliensek egységesen, egy személy által, egy felületről kezelhetők, a kliensekre azonos szabályrendszer vonatkozhat, illetve azonos szolgáltatásokat érhetnek el, függetlenül attól hogy vezetéken, vezeték nélkül, esetleg VPN-en csatlakoznak. Ez nagy könnyebbség az IT-részlegek számára, és végső soron lehetővé teheti a vezeték nélkül csatlakozó eszközök további terjedését a cégeknél - legyen szó akár okostelefonokról vagy tabletekről, akár vezeték nélkül csatlakozó épületszenzorokról például. Ezt a képességet ráadásul gyakorlatilag ingyen adja a Cisco, a Catalyst 3850 ára ugyanis nem növekedett a közvetlen előd Catalyst 3750-éhez képest.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A másik új termék, amely a Unified Access architektúrára épül, az Aironet 5760 vezeték nélküli controller. A vállalat szerint a 3 nagy teljesítményű ASIC révén ennek az áteresztőképessége 60 Gbps, amely az elődhöz képest hatszoros sávszélesség-növekedést és az iparág jelenlegi legerősebbjének járó elismerést jelent. Az Aironet 5760 maximum 1000 AP-t és 12 ezer felhasználót kezel.

A termékekben nem csak az alapjukat képező ASIC azonos, hanem a Linux-alapú IOS-XE operációs rendszer, valamint az onePK nyílt API-készlet is, amely a Cisco szerint a programozhatóság rugalmasságát adja az üzemeltetők számára - az API egyébként kompatibilis az OpenFlow nyílt specifikáció tavaly elfogadott 1.3 verziójával.

Az Aironet 5760 és a Catalyst 3850 egyaránt használható a Cisco jelenlegi generációs vezeték nélküli hozzáférési pontjaival, amelyek egyébként tavaly újultak meg teljesen. Mindkét termék január végétől rendelhető, a Catalyst3850 ára 5 ezer dollar körül kezdődik, az Aironet 5760-ért pedig mintegy 20 ezer dollárt kell fizetni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról