Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 8. 09:02

Full HD kijelzőt kapott a Sony Xperia Z

Okostelefonként aposztrofálja az xperia Z készüléket a Sony, 5 hüvelyk átlójú kijelzőjével azonban már-már a tabletek kategóriának alsó határát súrolja, hasonlóan a Samsung Galaxy Note termékvonalhoz.

A Las Vegas-i Consumer Electronics Show rendezvényen mutatkozott be a Sony új zászlóshajója, az Xperia Z, amelynek különlegessége az 5 hüvelyk átlójú, Full HD kijelző. A japán mérnökök mindent belezsúfoltak a szögletes készülékházba, amire ma elismerően csettintenek a felhasználók, bivalyerős processzor, nagy felbontású kamera és nagy kapacitású akkumulátor is elfért a por- és vízálló burkolat alatt.

Erős hardver hajtja a Full HD kijelzőt

Az Xperia Z mégis leginkább a kijelzőjéről válhat emlékezetessé, 5 hüvelykes méretben a Full HD felbontás ma még ritkaságszámba megy - a The Verge helyszíni beszámolója szerint a pixelsűrűség valóban meggyőző, azonban a betekintési szög már kevésbé, jól láthatóan mosottá válnak a színek, ahogy a telefont elfordítjuk. A Sony persze ellátta a telefont a szokásos Bravia képjavító algoritmusaival, ennek ellenére a "az Xperia Z kijelzőjére nem lehet azt mondani hogy a legjobb, amit valaha láttunk."

A telefon másik különlegessége a 13 megapixeles felbontású kamera, amely mögött Exmor RS szenzor dolgozik. A képfeldolgozó teljesítményre jellemző, hogy az Xperia Z-vel másodpercenként 10 darab 9 megapixeles fotót tartalmazó sorozatfelvételt lehet készíteni, illetve HDR állóképek mellett HDR videót is lehet vele rögzíteni. Szerencsére a háttértár microSD kártyával bővíthető, így csak a megvásárolt memóriakártya mérete szab gátat a fotózásnak, videózásnak.

A nagy felbontású kijelzőt Adreno 320 grafikus mag hajtja meg, amely a négymagos Qualcomm Snapdragon S4 Pro rendszerchip része. Ebben 1,5 GHz-es névleges órajelen működő Krait magokat találunk, ugyanez a processzor található az ASUS Padfone 2-ben, illetve az LG által gyártott Nexus 4-ben is. Hogy legyen elegendő energia a nagyfelbontású kijelző és az erős processzor meghajtásához, 2330 mAh kapacitású lítiumakkumulátor került a burkolat alá. A Sony közleménye felhívja a figyelmet az akkukímélő, akár négyszeres készenléti időt biztosító Stamina módra, amely automatikusan lekapcsolja az energiaigényes alkalmazások futását, ha például a kijelző kikapcsol. A felhasználó tetszés szerinti programokat vehet fel "whitelist-re", amelyekre ez a szabály nem fog vonatkozni.

Por- és vízálló

Az Xperia Z hardvere különleges házba került - no nem a formája olyan váratlan, bár a kimondottan szögletes tégla érezhető elmozdulás a közelmúltban inkább ívekkel operáló Sony (Ericsson) formatervektől. A csúcsmodellt por- és vízálló házba költöztette a Sony, amely a CES-en egy akváriumba dobva demózta az eszközt. A készülékház az IP57 szabványnak felel meg, ami azt jelenti, hogy ugyan némi por bejuthat, de az nem befolyásolhatja a működést, a vízállóság pedig 1 méter mélységben 30 percig garantált.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A kapcsolódási lehetőségek a szokásosak, a telefonban van 802.11 b/g/n szabványú Wi-Fi, Bluetooth, akár LTE mobilhálózaton is képes kommunikálni, a Miracast szabvány segítségével 1080p videojelet képes vezeték nélkül továbbítani, és persze nem hiányzik belőle az NFC sem. A telefon Android 4.1 operációs rendszert futtat, de a Sony ígérete szerint frissíthető lesz Android 4.2-re is.

Az Xperia Z-nek bemutatkozott az olcsóbb "kisöccse", az Xperia ZL is, amelynek kissé vastagabb háza nem por- és vízálló, kamerája 1080 helyett csak 720p videók rögzítésére képes és matt műanyag hátlapot kapott. Egyéb tekintetben a két készülék megegyezik, vagyis a processzor, a memória és a szoftver is azonos. A vállalat a ZL-t csak olyan piacokon értékesíti, ahol az Xperia Z-vel egyébként nem lesz jelen, de hogy ezek melyek lesznek, azt egyelőre nem tudni. A készülékek 2013 első negyedévében jelennek meg a boltokban.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.