Szerző: Bodnár Ádám

2012. december 27. 09:29

Visszaél szellemi tulajdonával a Samsung?

Az Európai Bizottság a múlt hét végén formálisan is megvádolta a Samsungot azzal, hogy szellemi tulajdonával illegálisan próbálja sakkban tartani az Apple-t.

A Bizottság pénteken küldte el a Samsungnak a kifogások listáját ("statement of objections"), amely szerint a dél-koreai vállalat visszaél szellemi tulajdonával és domináns piaci pozíciójával az Apple ellen vívott jogi háborúban. Az EU az ellen emelt kifogást, hogy a Samsung a szabványok implementálásához szükséges szabadalmait jogi fegyverként próbálja bevetni az Apple ellen.

A Samsung több olyan szabadalommal rendelkezik, ami ún. "standard-essential", azaz egy szabvány implementálásához nélkülözhetetlen - jelen esetben a 3G UMTS szabvánnyal kapcsolatos szellemi tulajdonról van szó. Amikor ezt a szabványt Európa-szerte bevezették, a Samsung vállalta, hogy a kapcsolódó szellemi tulajdonát "FRAND módon" (fair, reasonable and non-discriminative), azaz méltányos áron és nem diszkriminatívan licenceli a versenytársak számára is. Ennek ellenére a dél-koreai cég az Apple felől érkező jogi fenyegetésre reagálva 2011-ben közel tucat uniós országban is szabadalombitorlási eljárást kezdeményezett a cupertinói cég ellen és azt kérte, tiltsák ki azokról a piacokról az almás eszközöket.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

"A szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogok fontos építőkövei az egész piacnak. Ugyanakkor e jogokkal nem szabadna visszaélni, amennyiben ezek nélkülözhetetlenek az ipari szabványok implementálásához, amelynek óriási előnye van a vállalkozások és fogyasztók számára egyaránt" - mondta az eset kapcsán a Bizottság versenyügyi biztosa, Joaquin Almunia.

Az Európai Bizottság 2012 elején kezdte meg vizsgálatát az ügyben és most jutott el odáig, hogy eljuttassa a céghez a kifogások listáját, amely lényegében a "vádakat" tartalmazza. Az ilyenkor szokásos eljárási rend szerint a Samsungnak lehetősége van írásban reagálni és meghallgatást is kérnie a Bizottság illetékesei előtt, hogy előadja saját álláspontját. A Bizottság ennek fényében dönt majd arról, vajon jogsértő-e a vállalat tevékenysége, amennyiben így ítéli meg, akár éves árbevételének 10 százalékára is megbüntetheti - a Samsung Electronics legutóbbi pénzügyi évében 148 milliárd dolláros árbevételt ért el.

A dél-koreai cég hivatalos nyilatkozata szerint jelenleg tanulmányozza a Bizottság által emelt kifogások listáját. A vállalat leszögezte, együttműködik, ugyanakkor határozottan állítja azt is, hogy minden uniós versenyjogi szabályt betartott. "Meg fogjuk magunkat védeni minden téves váddal szemben."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról