Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 28. 13:00

Idén már nem jelenik meg a Fedora 18

A Fedora közösség hosszas, majdnem két hónapos csúszás után kiadta a Fedora 18 első és egyetlen tervezett bétáját. Ezzel az is világossá vált, hogy a végleges verzió idén már nem jelenik meg, a legfrissebb ütemterv szerint csak január 8-tól lehet letölteni.

Sokat vacakoltak a fejlesztők a Fedora 18 első és várhatóan egyetlen bétájával, a szoftver két hónappal a tervezett dátum után tegnap vált elérhetővé. A "Spherical Cow" kódnévre keresztelt rendszer állítólag azért késett ilyen sokat, mert teljesen átalakították az anaconda installert, teljesen megújult.

Nehéz lenne a Fedora 18 kapcsán eget rengető újdonságokról beszélni, mivel a disztribúció olyan elemekből épül fel, amelyekről korábban már volt szó részletesen lapunkban. Az operációs rendszer alapja a 3.6-os Linux kernel, amely október elején érkezett meg és inkább kisebb csiszolásokat tartalmaz, nélkülözi az azt megelőző rendszermagok nagyobb horderejű újításait. A legfontosabb fejlesztések az energiahatékonyságot érintik, noteszgép-használóknak érdemes lehet a Fedora 18-ra váltani egy régebbi Fedoráról például, emellett javult a hálózatkezelés, apró léptekkel fejlődött a virtualizáció és az adattárolás is.

A disztribúció alapértelmezett asztali környezete a GNOME 3.6, ennek kapcsán érdemes megemlíteni az új értesítési rendszert (notifications), a megváltoztatott elrendezésű aktivitás-nézetet (Activities Overview), az új fájlkezelőt, és a feloldóképernyőt, de ezeken kívül is sok apróság került be az új változatba. A Fedora 18-ba bekerült emellett a KDE, XFCE és Sugar asztali környezet is, valamint a disztribúció történetében először a MATE, amely a GNOME 2 kódjából kiindulva hoztak létre olyan fejlesztők, akik elégedetlenek voltak a GNOME 3 által vett iránnyal.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Adminok számára mindenképp figyelemre méltó fejlesztés, hogy a Fedora 18 tartalmazza a végleges Samba4-et, a fejlesztők szerint ezzel "out of the box" használható egy Microsoft Active Directory környezetben. Ez a változat már támogatja az SMB 2.2 és SMB 3 protokollokat és tartalmaz egy LAS Service Daemont a FreeIPA kapcsolatok kezeléséhez (a FreeIPA egy Red Hat által szponzorált nyílt forrású azonosságkezelési projekt). A Samba4 script interfésszel is rendelkezik és Pythonból elérhető minden porcikája.

Az új verzióban már a Folsom kódnevű OpenStack-változat kapott helyet, de megtalálható benne a versenytárs Eucalyptus is, mégpedig a 3.1-es verzió. Az Eucalyptus nagy fegyverténye hogy API-szinten kompatibilis az Amazon felhőjével, így az egyikre kifejlesztett segédeszközök működnek a másikon is, egyszerűvé téve a kettő közötti átjárást. Mindkét cloudplatform több hypervisort támogat.

A Fedora 18 béta letölthető a közösség weboldaláról, illetve BitTorrent hálózatról x86 és x64 verzióban. Az újdonságok részletes listáját a kiadási jegyzéekben lehet megtalálni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról