Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 19. 16:39

Nyugdíjba megy az Intel éléről Paul Otellini

Váratlanul bejelentette nyugdíjba vonulását Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója. A stafétabotot jövő májusban, a részvényesek éves közgyűlésén adja majd át utódjának, akit egyelőre keres a vállalat.

Nyugdíjba vonul az Intel elnök-vezérigazgatója, Paul Otellini, jelentette be ma egy rövid közleményben a cég. A bejelentés elsősorban azért váratlan és aggasztó, mert a chipgyártó nem nevezte meg Otellini utódját, sem pedig távozásának pontos okát.

Nem tudni miért megy, nem tudni ki jön utána

"Közel négy évtizedet töltöttem a cégnél, ebből nyolcat elnök-vezérigazgatóként, ideje továbblépnem és átadnom az Intel vezetését egy új generációnak. Alig várom hogy együtt dolgozzak Andyvel [Andy Bryant, az igazgatótanács elnöke], az igazgatótanáccsal és a menedzsmenttel a hat hónapos átállási időszak alatt, ezt követően pedig külső tanácsadóként a vezetőség rendelkezésre állok" - nyilatkozta Otellini.

Otellini távozásának okairól legfeljebb találgatni lehet. A vezető 1950-es születésű, jövőre 63 éves lesz, csak 2015-ben érte volna el a 65 éves kort, amikor mindenképp le kellett volna mondania elnök-vezérigazgatói tisztségéről. A cég közleménye nem tett említést egészségügyi okokról, amely miatt ne tudná ellátni feladatát, de egyébként is teljes mértékben hallgat az okokról és indokokról. Az Intel szóvivője a Wall Street Journalnak elmondta, a döntést kizárólag Otellini hozta meg, az igazgatótanács pedig "sajnálattal" tudomásul vette.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ami biztos: a vállalat történelmének fordulópontján áll jelenleg. A PC fejlődése nagyjából egyet jelentett az Intel (és a Microsoft) fejlődésével, de a cég lendületét nem tudta átvinni az ultramobil eszközök területére, a világszerte százmilliós nagyságrendben eladott okostelefonok és tabletek terén az Intel minden igyekezete ellenére nem rendelkezik mérhető befolyással egyelőre Nem véletlen, hogy ugyan az Intel a legnagyobb bevételű chipgyártó a világon, tavalyi forgalma meghaladta az 56 milliárd dollárt, de piaci értékben mára megelőzte a mobilos lapkák terén vezető, bevételében azonban kevesebb mint fele akkora Qualcomm.

45 év, 5 CEO

Az Intel jövőre ünnepli fennállásának 45. évfordulóját - ez alatt az idő alatt mindössze 5 elnök-vezérigazgató vezette a vállalatot. Az 1968-as alapítástól fogva Bob Noyce állt az élen, 1979-ben őt Gordon Moore, a cég másik társalapítója követte. 1987-től irányította a vállalatot a magyar származású Andy Grove, aki 1998-ban mondott le pozíciójáról, miután prosztatarákot diagnosztizáltak nála. 1998-tól 2005-ig Craig Barrett volt az Intel elnök-vezérigazgatója, őt követte Paul Otellini. Ő egyébiránt az Intel első olyan vezetője, aki nem műszaki, hanem gazdasági végzettségű.

Hogy 2013 májusától ki vezeti majd az Intelt, egyelőre csak találgatni lehet. Sokáig Sean Maloney értékesítési- és marketingvezetőt tartották a legesélyesebbnek erre a pozícióra, azonban Maloney 2010-ben egy stroke miatt hónapokat hagyott ki, ezt követően azonban visszatért, jelenleg az Intel China vezetője. A lehetséges utódok között volna Pat Gelsinger is, aki éveken keresztül technológiai igazgatói tisztséget töltötte be, de ő 2009 őszén az EMC-hez igazolt és nemrég nevezték ki a VMware elnök-vezérigazgatójává. A vállalat közleménye szerint az igazgatótanács belső és külső jelölteket egyaránt számba vesz - az Intel története során még sosem hozott "kintről" elnök-vezérigazgatót.

A mai bejelentéssel együtt három új alelnököt is kinevezett a cég: Renee James, a szoftverrészleg vezetőjét, Stacy Smith pénzügyi és stratégiai igazgatót, illetve Brian Krzanich operatív igazgatót.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról