Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
>> Több mint 1000 perc szakmai tartalom > App!mobile: mobiltermék-fejlesztési konferencia november 12-én <<

Súlyos büntetésre számíthatnak az adatvédelmi törvény ellen vétő vállalkozások

HWSW, 2012. november 19. 10:32

hirdetés

Közel 100 ezer vállalatot érint az év elején hatályba lépett új adatvédelmi törvény, melynek megsértését akár 10 millió forint összegű bírsággal is sújthatja a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIF). Az IT-vezetők most ingyenes tréning keretében ismerhetik meg a szabályozást és a megfeleléshez szükséges tennivalókat.

2012. január 1-én lépett hatályba az Információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló (2011. évi CXII.) törvény, rövidebb nevén az új adatvédelmi törvény. Ezzel a korábbi gyakorlatilag szankciókat nem tartalmazó szabályozást egy jóval szigorúbb gyakorlat váltotta fel, amely az adatkezelést vagy adatfeldolgozást végző szolgáltató cégek működését nagymértékben befolyásolja. A szabályozás hatálya alá tartozik gyakorlatilag valamennyi személyes adatot kezelő vállalkozás különösen érintettek a tömeges ügyfélkapcsolat-kezelést végző cégek, mint például a pénzügyi, távközlési, közüzemi és online szolgáltatók.

A törvény ugyanis kimondja, hogy az adatkezelő köteles teljes körűen gondoskodni az általa kezelt személyes adatok biztonságáról, és köteles megtenni az ehhez szükséges technikai és szervezési intézkedéseket. A személyes adatok automatizált feldolgozása során biztosítani kell például a jogosulatlan adatbevitel megakadályozását; annak ellenőrizhetőségét, hogy a személyes adatokat mely szerveknek továbbították; a személyes adatokat mikor és ki vitte be az adatfeldolgozó rendszerbe; valamint a telepített rendszerek üzemzavar esetén történő helyreállíthatóságát.

A törvény a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot is létrehozta, melynek jogköre jelentősen kiszélesedett a korábbi Adatvédelmi Biztos intézményéhez képest. Az új hatóság ugyanis már szabálysértési-, büntető-, sőt akár bírósági eljárást is kezdeményezhet a törvényt megszegő szolgáltatókkal szemben, megtilthatja a további adatkezelést, és – akár többször is – 10 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki. Ezzel, mint az az elmúlt hónapokban a sajtóban is többször nyilvánosságra került, egyre többször él is a hatóság. 2013. januárjától pedig szigorodó ellenőrzések várhatók.

Érdemes tehát felkészülni a következő évre a magas szintű adatvédelem és adatbiztonság megvalósítását lehetővé tevő megoldások alkalmazásával. Legyen szó akár technikai eszközökről, akár az új adatvédelmi szabályzatokról. Az egyedülálló IT-biztonsági megoldásairól ismert BalaBit IT Security ennek jegyében szervezi meg informatikai döntéshozók, felelősök számára azt az ingyenes tréninget, melyen a résztvevők megismerhetik a törvény előírásait, az ingyenes adatvédelmi audit lefolytatásának módját és bemutat olyan eszközöket is, melyek elősegítik a törvényi megfelelést. Amennyiben szeretne további információt megtudni a törvényről és a tréningről, látogasson el erre a weboldalra.

[A Balabit megbízásából készített anyag.]

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.