Szerző: Koi Tamás

2012. szeptember 27. 12:32

Jelentéktelen momentummal kezdődik az analóg lekapcsolás

Október 31-én megkezdődik a földfelszíni analóg tévésugárzás fokozatos lekapcsolása Magyarországon, az Antenna Hungária barcsi átjátszójának a kiiktatásával. A folyamat további menetéről még semmit nem tudni, de az már most látszik, hogy azok számára komoly fejtörést jelent majd az átállás, akik már most is digitális adást néznek.

Egy hónap múlva hosszú előkészítési és felmérési szakaszt követően megkezdődik Magyarországon az analóg földfelszíni televíziózás fokozatos lekapcsolása. Az ügyben illetékes Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az Európai Unió határozatának megfelelően a "digitális hozadék" sáv felszabadítása céljából megkezdi a 790-862 MHz-es (UHF 61-69 csatornák) frekvenciatartomány kiürítését. Ennek érdekében a folyamat első lépcsőjeként az NMHH 11 digitális földfelszíni televíziós telephelyet illetően frekvenciacserék végrehajtását rendelte el.

A döntés részeként 2012. október 31-én lekapcsolják a barcsi analóg M1 átjátszóadót, ezt követően a közszolgálati csatornákat kizárólag digitális földfelszíni vétellel lehet elérni a városban. Tekintve azonban, hogy a környékbeli tévézők a kereskedelmi adók elérése miatt eleve nagy valószínűséggel vagy a nagykanizsai vagy a pécsi gerincadóra pozicionálták antennáikat, a helyi átjátszó lekapcsolása valójában nagyon kis számú tévézőt érinthet.

Az NMHH a Barcsi kistérségben tavasszal kezdte meg a digitális átállási folyamat támogatási rendszerének pilotprojektjét, a tesztprogram keretein belül 417 szociálisan rászoruló részesül az állami támogatásban, többségük (367 fő) televíziókészülékét az NMHH által felkért szakemberek teszik alkalmassá a digitális adás vételére - vagyis még az a kevés háztartás is, ami érintett lehet az átállásban, október végére már digitális vétellel tévézik majd.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az analóg lekapcsolással járó frekvenciaátrendezési folyamat előreláthatóan több előfizető számára is komoly fejtörést fog okozni, hiszen az Antenna Hungária jelenleg gyakorlatilag a teljes C multiplexet olyan frekvencián üzemelteti, amit el kell hagyni a sávkiürítési folyamat részeként. Mindez azt jelenti, hogy a MinDig TV ingyenes kereskedelmi csatornái és a MinDig TV Extra Alap csomagjának fizetős csatornái az átrendezést követően más frekvencián lesznek elérhetők, amihez a vevőkészülékek áthangolása is szükségessé válhat.

Ezt a hangolási folyamatot a modern DVB-T vevőberendezések egy része automatikusan elvégzi, bizonyos esetekben azonban felhasználói beavatkozás válhat szükségessé ahhoz, hogy a korábban nézett műsorokat tovább követhesse a néző. Az Antenna Hungária egyébként nem csak Barcs térségében, hanem összesen 11 telephelyet érintően köteles október-november során végrehajtani az említett frekvenciacserét, mely bizonyos területeken érintheti a szolgáltatás lefedettségét is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról