Szerző: Bodnár Ádám

2012. szeptember 20. 09:32

Vállalati támogatás az OpenStackhez a SUSE-tól

Az egykor a Novell tulajdonában levő SUSE megjelentette vállalati szintű támogatással bíró OpenStack-alapú infrastruktúrafelhő szoftverét, a SUSE Cloudot.

Az OpenStack 2010-ben született nyílt forrású cloudplatform, amely mögé ma már több mint 180 vállalat állt be, a fejlesztői közösség mérete pedig meghaladja a 3400 főt. A cloudszolgáltatásokat maga is kínáló Rackspace, valamint a saját HPC clouddal rendelkező NASA egyaránt jelentős mennyiségű kódot bocsátott a nyílt forráskódú projekt rendelkezésére, amelynek célja egy saját cloud létrehozására alkalmas infrastruktúra létrehozása. Mivel nyílt forrású, ezért az általa alkalmazott protokollok és interfészek is szabadon hozzáférhetőek, ezért az OpenStack cloudok nem fenyegetnek a bezártsággal, egymás közt technikailag biztosan átjárhatóak, így a virtuális gépeket nem lehet probléma migrálni. Az OpenStack jelenleg virtualizációs köztesrétegek egész sorát támogatja, beleértve a Xent, KVM-et  és a QEMU-t is.

A világon már több jelentős OpenStack-alapú infrastruktúraszolgáltatás üzemel, ezek közül érdemes kiemelni a HP saját cloudját, amely 2011 szeptemberében indult el nyilvános tesztüzemben. A felhasználók között van a projektet "alapító" NASA és Rackspace, számos távközlési szolgáltató, de az Intel is. A sok felhasználó és a nagy telepítések ellenére egyelőre nagy a szkepszis az OpenStack körül, amit pont a vállalati szintű támogatottság hiánya okoz. Itt lép a képbe a SUSE, amely saját OpenStack-alapú disztribúciójához ugyanolyan szintű támogatást biztosít mint SUSE Linux Enterprise Server operációs rendszeréhez, amely egyébként szintén része a SUSE Cloudnak. A felhasználók tehát a hét minden napján 24 órás támogatást vehetnek igénybe, amely a SUSE Cloud minden összetevőjére kiterjed, az OpenStack-alapú felhőplatformra épp úgy mint a SUSE Linux Enterprise Server operációs rendszerre.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A SUSE Cloud a legújabb, idén áprilisban kiadott, Essex kódnevű OpenStack-verzióra épül, a vállalat ígérete szerint a SUSE Cloud kiadási ritmusa követni fogja az OpenStackét, amelyből hathavonta érkezik friss verzió - a Folsom kódnevű változatot még idén szeptemberben szeretné kiadni az OpenStack közösség, amelynek támogatói és hozzájárulói között megtalálható a SUSE is.

Nem a SUSE az első nagy Linux-disztribútor, amelynek eszébe jutott egy vállalati támogatással rendelkező OpenStack megjelentetése, a Red Hat már augusztus közepén közölte, a tervei között szerepel egy ilyen szoftver, azonban a Red Hat OpenStack egyelőre csak nyilvános előzetesként érhető el, ami éles használatra nem ajánlott. A végleges változat megjelenése és a kereskedelmi támogatás elindulása valamikor 2013 elejére várható.

A SUSE Cloud próbaváltozata innen tölthető le. A szoftver futtatásához 64 bites, virtualizációs támogatással rendelkező x86 processzoros gépekre van szükség.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról