Szerző: Bodnár Ádám

2012. szeptember 13. 08:58

Lemészárolta Forefront termékeit a Microsoft

Szinte teljesen kiirtotta Forefront biztonsági termékeinek családját a Microsoft, a mészárlást csak két szoftver úszta meg, a Unified Access Gateway és az Identity Manager.

Egy ideje már keringtek pletykák arról, hogy a Microsoft felhagy az önálló biztonsági termékek fejlesztésével és a Forefont szoftverek életük végét járják, tegnap egy hivatalos blogbejegyzésben is megerősítést nyertek ezek az információk.

A vállalat tájékoztatása szerint 2012. december 1. után nem vásárolható meg többé a Forefront Protection 2010 for Exchange Server, a Forefront Protection 2010 for SharePoint, a Forefront Security for Office Communications Server, és a mészárlás áldozatául esett a Forefront Threat Management Gateway és a Forefront Threat Management Gateway Web Protection Services is. A blogbejegyzés alapján egyes Forefront termékekre már nincs szükség, mivel a Forefront által védett termékekbe beépültek olyan biztonsági szolgáltatások, amelyek redundánssá teszik őket.

A SharePoint és a Lync például beépített biztonsági képességekkel rendelkezik, de az Exchange Server 2013 is tartalmaz alapszintű kártevővédelmet, amely kiegészíthető külső biztonsági megoldással, például az Exchange Online Protectionre átnevezett Forefront Online Protection for Exchange-dzsel. A távoli hozzáférést a Windows Server 2012-ben levő DirectAccess és Routing and Remote Access Server biztosítja, valamint a mészárlást megúszó Forefront Unified Access Gateway, amely a Forefront Identity Managerrel együtt életben maradt, továbbra is megvásárolható és a fejlesztése is folytatódik. A Forefront Endpoint Security végpontvédelmi szoftvert System Center Endpoint Protectionre nevezte át a cég.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Azoknak a felhasználóknak, amelyek a megszüntetett online szolgáltatások valamelyikére előfizettek rendelkeztek, nincs okuk egyelőre kapkodva más megoldást keresni: a Microsoft ígérete szerint egészen 2015. december 31-ig biztosít hozzájuk támogatást. Amennyiben egy ügyfél előfizetése e dátum előtt jár le, és nem tudja azt megújítani a termék elérhetetlenné válása miatt, akkor is 2015. december 31-ig vehet hozzá igénybe támogatást, így a felhasználóknak több mint három év áll rendelkezésre, hogy eldöntsék, mire állnak át.

Más a helyzet a Forefront Threat Management Gateway esetében, mivel azt hagyományos licenckonstrukcióban értékesítette a cég. A termék megszűnésével azonban a támogatási életciklus nem változott, maradt a vállalati szoftverek esetén megszokott 5 év mainstream és további 5 év kiterjesztett support. A termék mainstream támogatása ennek alapján 2015. április 14-ig tart, ezt követően pedig kiterjesztett támogatási ciklusba kerül át.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról