Szerző: Gálffy Csaba

2012. augusztus 30. 13:24

Megújul az AMD legnépszerűbb processzora

Az AMD a Hot Chips konferencián leleplezte a Bobcat processzorarchitektúra utódjának számító Jaguart. A pici, kis fogyasztású magokra épül majd az Atom következő ellenfele.

Bemutatta következő generációs alacsony fogyasztású architektúráját az AMD a cupertinói Hot Chips félvezetőipari konferencián. A Jaguar kódnéven fejlesztett architektúra a Bobcatet váltja, amelyet várhatóan mind teljesítményben, mind fogyasztásban leköröz majd, köszönhetően az újításoknak, illetve a generációváltással egy időben esedékes gyártástechnológia-váltásnak is.

Kisebb, gyorsabb, több

A 28 nanométeres eljárással készülő Jaguar mag mérete 3,1 négyzetmilliméter, ami jelentős méretcsökkenés a Bobcat 4,9 négyzetmilliméteres területéhez képest (másodszintű gyorsítótár nélkül). Összehasonlításképp egy 40 nanométeren készülő ARM Cortex-A9 mag (szintén L2 cache nélkül) 2,3-3,3 négyzetmilliméter alapterületű, vagyis az AMD továbbra is rendkívül hatékonyan használja fel a tranzisztorokat. A Jaguart egyébként az AMD két 28 nanométeres gyártástechnológiára is optimalizálta, így mind a GlobalFoundriesra, mind a TSMC-re támaszkodhat partnerként.

Újdonság, hogy az AMD megduplázta az elérhető magok számát, a nyilvános rendszerlapkákban (SoC) kettő és négy mag dolgozik majd a Bobcat-alapú processzorok egy vagy két magjához képest. A másodszintű gyorsítótár maradt magonként fél megabájt, de immár közös, így a lapkák 1-2 megabájttal gazdálkodnak. A lépés hátránya a némileg megnövekedett késleltetés, előnye pedig, hogy nem párhuzamosítható feladatoknál a teljes gyorsítótárat eléri a foglalkoztatott mag.

Alaposan átalakult a Jaguar lebegőpontos műveletekért felelős része, amely immár 128 bites utasításokat is képes fogadni, így az ilyen utasítások elméleti sebessége megduplázódik. A Jaguar újdonságként támogatja az SSE4.1 és SSE4.2 utasításkészletet és meglepetésként fogadja az AVX utasításokat is, így a Bulldozer után az AMD másik processzorcsaládja is támogatja az Intel Sandy Bridge-ben bevezetett kiterjesztést.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az AMD az architektúra finomhangolásával órajelenként mintegy 4 százalékos teljesítménynövekedést vár a Bobcathez viszonyítva, a magon kívüli egységek fejlesztésével pedig ez az előny 15 százalékra hízik. Az AMD várakozásai szerint a Jaguar mintegy 10 százalékkal magasabb órajelen működik majd mint a Bobcat, így számítási feladattól függően mintegy 25 százalékkal nyújt jobb teljesítményt a processzor. Az energiafogyasztás csökkenése jobbára egy megoldástól, a módosított C6 állapot támogatásától várható - bár nem tudjuk, hogy ez mivel jobb, mint a Bobcat által is támogatott C6 állapot. A C6 egyébként teljesen lekapcsolt magot jelent, sem órajelet, sem feszültséget nem kap, az első és másodszintű gyorsítótár pedig szintén áramtalanítva van.

Mikroszerverbe is?

Érdemes csendben azt is megjegyezni, hogy a változások jelentős része jóval alkalmasabbá teszi a Jaguar magokat szerveres felhasználásra, így nem elképzelhetetlen, hogy az AMD ezeket mikroszerverekben is felhasználja majd. Erre utal, hogy a másodszintű gyorsítótár magonként azonos méretű, de immár közös, illetve a fizikai címzés mérete is nőtt, 36 bitről 40 bitre, ezzel a címezhető memória mérete 64 gigabájtról egy terabájtra emelkedett, ezt biztosan nem a netbookok megnövekedett memóriaigénye indokolja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról