Szerző: Dojcsák Dániel

2012. augusztus 15. 16:46

Ma van a mobilos Flash temetése

Tavaly ősz óta tudjuk, hogy bekövetkezik, de most valóban meg is történt: nincs többé Flash Androidon. Pár éve hiába küzdött a Google és az Adobe is a mobil Flash felfuttatásáért, a webes multimédiás platform visszavonult.

Steve Jobs megmondta, hogy a Flash alkalmatlan a sima, minőségi felhasználói élményre. A HTML5 akkor még messze nem volt tökéletes, most sem az, de a Flash perspektívái már akkor szegényesek voltak, amikor még csak hadat üzent neki az Apple. Az Adobe egy ideig küzdött gyermekéért, majd amikor már esélytelenné vált a Flash jövőképe, akkor már az Adobe is a HTML5 fejlesztői eszközeit népszerűsítette.

A Verge gyűjtése jól példázza, hogyan változott az Adobe kommunikációja a Flash kapcsán. 2007-ben még így nyilatkoztak: “A Flash-sel egy fontos mérföldkövet léptünk át, elhozva az asztali minőséget mobilra és átváltoztatva a vezeték nélküli ipart”. Ekkoriban a cégnek még komoly tervei voltak a platformmal, de hiába, az Apple már az út legelején megakasztotta a gépezetet azzal, hogy az akkoriban legfejlettebb és legkeresettebb okostelefonos rendszerből kitiltotta a Flash-t. Az Open Screen Project nevű kezdeményezés során pedig az Adobe nagyon akarta, hogy minden mobil platformra megjelenjen, de Steve Jobs talán csak makacsságból, talán a megkülönböztethetőség jól felfogott érdeke miatt nem csak hátat fordított ennek a próbálkozásnak, de minden alkalmat megragadott, hogy belerúgjon az Adobe termékébe.

Hiába hízott az Android, ha ott sem volt jó a Flash

A Flash esélye az volt, hogy az Android olyan gyorsan és olyan nagyra nő, hogy mindenki más rákényszerül arra, hogy befogadja és támogassa. A probléma az, hogy Jobsnak tényleg igaza volt és a Flash (főként a rosszul megírt alkalmazások miatt) számtalan kényelmetlenség forrása lett, a teljesítménye sosem vált kielégítővé, különböző technikai korlátok miatt a fejlesztők sem voltak odáig érte. 2010-ben már ezt mondta az Adobe: “Az Adobe, Google és az Open Screen Project egyéb tagjai közösen dolgoznak azért, hogy a lehető legnagyobb számú mobilkészüléken biztosítsák a teljes webes élményt”. Nos, a Google valóban dolgozott azon, hogy a számok minél nagyobbak legyenek, de közben a Flash lebegtetése mellett komoly erőforrásokat tett a HTML5-be is.

Pontosan azt csinálta a Google, mint amit most a natív appok és webes appok közti csatában: nem hoz döntést, minden lehetőségre felkészül és az idő, a felhasználók és a fejlődés megoldja a döntési helyzetet. A HTML5 erősödött, a Flash pedig kevéssé javult. A bizonytalanság pedig egyre több fejlesztőt fordított el a Flash felől. Leszámítva a hirdetési rendszereket, mobilon szinte sehol nem kalkulált senki a Flash-sel, de maga a Google is ütötte a koporsóba a szögeket rendesen, például a YouTube HTML5 lejátszójával vagy éppen a Chrome asztali és mobil verziójának fejlesztésével.

Visszavonulás

Tavaly novemberben az Adobe végül belátta, nincs értelme a folytatásnak, a mobil eszközök maradék 85 százalékán sem lesz elérhető a Flash, úgy, hogy a maradék 15 százalék nagy részén eddig sem volt. 2011-ben az Adobe angolosan távozott saját platformja mögül és ezt mondta: “A HTML5 a legjobb megoldás a különböző mobil platformok közti tartalom létrehozására és megjelenítésére”. Mondhatnánk, hogy pálfordulás, de valójában az Adobe csak a végletekig védte a pozícióját. A HTML5 sikeréből a fejlesztői eszközök, szerkesztők és egyéb szoftverek és szolgáltatásából ugyanúgy profitál majd  cég, mint a Flash-hez kapcsolódó licencekből, csak itt már nem házon belül alakulnak a változások.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az utolsó fejbelövést a Microsoft fogja elvégezni, a Windows 8 metrós böngészője csak egy nagyon korlátozott Flash-t támogat majd, ami kizárólag hitelesített oldalakon használható, minden egyéb Flash tartalmat csak asztali böngészővel lehet majd megnyitni. Ugyan a Windows 8 csak a napokban jelenik meg, de amint magára szed egy komolyabb felhasználói tábort, a fejlesztők ellenérdekeltek lesznek abban, hogy bármilyen funkciót vagy tartalmat Flash-ben jelenítsenek meg, ami miatt gyorsan eltűnhet  a Flash nem csak a mobil, de az asztali környezetből is.

Warezban még él tovább

Ha valaki mégis nagyon ragaszkodna hozzá, akkor egyelőre nincs miért aggódni. Ugyan a Google Play katalógusából eltűnt az Adobe Flash, de például az xda-developers fórumából letölthető, maximum azzal kell együtt élni, hogy a jövőben nem készülnek biztonsági javítások és frissítések hozzá. Viszlát, Flash! Ha nem is volt zökkenőmentes együttélés, de egy bizonyos szintig valóban sikerült az asztali webet átörökíteni vele a mobil készülékekre. A baj talán csak az volt, hogy az okostelefon nem asztali gép és a web is más zsebben hordva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról