Szerzők: Bodnár Ádám, Gálffy Csaba

2012. augusztus 6. 10:10

Mit várhatunk az Office 2013-tól?

A kliens- és szerveroldali alkalmazások tesztverzióját már két hete letölthetővé tette a Microsoft, a cég azonban újabb részletekről is lerántja fokozatosan a leplet. Látványos újdonságok nincsenek, a felhős evolúció azonban minden ponton tetten érthető.

Az Office 2013 illeszkedik a Microsoft idei évébe, ez a termék is az átmeneti szoftverek sorát gyarapítja, a vállalat által meghirdetett PC Plus korszakba illeszkedik. Ennek megfelelően az irodai programcsomag a mobilitás, a felhős megoldások illetve az érintőkijelzők felé mozdult el, gyökereit, az asztalra szabott alkalmazásokat és a teljeskörű visszafelé kompatibilitást azonban megőrizte.

A kliensek

Az új Office kliensprogramjai (Word, Excel, PowerPoint, OneNote, stb.) új kinézettel és új képességekkel rendelkeznek. A Microsoft megtartotta az Office 2007-ben bevezetett Ribbont, azonban a szoftverek felületét hozzáigazította a Windows 8-hoz és a Metro formanyelvhez. Hasonló erőfeszítés érhető tetten az új Visual Studióban is, az Office kliensprogramjai is “fakók”, egy szín dominálja őket, a lényeg a felhasználó által létrehozott vagy megtekinteni kívánt tartalom.

Ujjakra hegyezve?

Az érintéssel vezérelhető gépek előretörésének megfelelően az Office-t is “touchosította” a Microsoft, a megfelelő gombra nyomva a felületi elemek eltávolodnak egymástól, így könnyebb őket ujjal megnyomni. Az érintéses és egeres-billentyűs megjelenítés között a felhasználó gyorsan válthat, így például egy tabletet dokkolóba helyezve, billentyűzettel és egérrel ugyanúgy használható a Word vagy az Excel mint korábban. Tapasztalataink szerint egyébként az Office még mindig inkább desktop szoftver, egyedüli kivételt a Windows Store-ból külön letölthető OneNote MX jelent, amelynek a menüjét is teljesen átszabta, érintésre optimalizálta a Microsoft.

A klienseknek persze nem csak a felülete alakult át, hanem új képességekkel is gazdagodtak. A Word esetén például ilyen az olvasási mód, amikor a dokumentum szinte az egész képernyőt elfoglalja és eltűnik a Ribbon, a PowerPointban számos újdonság támogatja a gördülékenyebb, akár tabletről vezérelt prezentációt (pl. másodlagos kijelzőn a következő dia előnézete) - az újdonságokat egy későbbi cikkben részletesen is bemutatjuk majd.

Office mint alkalmazásplatform

A Microsoft az Office 2013 köré valódi alkalmazás-ökoszisztémát is szeretne kiépíteni. Office-ra épülő alkalmazások természetesen eddig is voltak, most azonban érkezik az egységes piactér, ahonnan ingyenes és fizetős alkalmazások telepíthetőek, a fejlesztők pedig egy csapásra egymilliárd felhasználót érhetnek el hasznos kiegészítőikkel.

A fejlesztők számára kellemetlen hír lehet ugyanakkor, hogy az alkalmazások HTML-JavaScript kombóban írhatóak, a “régi”, Visual Basic és egyéb nyelvekben írt házi készítésű alkalmazásokat nem fogadja a rendszer. A Microsoft szerint erre a korlátozásra azért van szükség, mert a boltból telepített appok így a webes és a “vastag”, telepített alkalmazásban is képesek lesznek működni, ezzel is közelebb kerül a két platform egymáshoz. A visszafelé kompatibilitás persze teljes értékű lesz, vagyis a már használt alkalmazások továbbra is futnak majd az új Office-ban is.

Vállalat mint közösség

A Microsoft is jól érzi, hogy a vállalati munkaszervezés egyik új fóruma a közösségi hálózatok mintájára felépülő vállalati közösségi rendszer. A szoftverház már korábban elindult ebbe az irányba, az új SharePoint azonban tovább viszi ezt a megközelítést és a Facebookhoz nagyon hasonló, amúgy nem technikai beállítottságú felhasználók számára is könnyen kezelhető rendszert implementált. A fejlesztést bevásárlással is megfejelték, a Microsoft a közelmúltban megvásárolta a Yammer nagyvállalati közösségi hálózatot is, amelyet a jövőben integrál az Office-szal is.

A közösségi rendszerek vállalati elterjedésének azonban komoly gátjai vannak egyelőre. Az egyik ilyen akadályt maguk a döntéshozók jelenthetik, akik tipikusan egy generációval idősebbek, mint a Facebook-generáció, így nem mindig látják be az ilyen eszközök szükségességét vagy hasznát. A Microsoft szerint azonban nem érdemes újra feltalálni a kereket, a Facebook-modell kiváló kapcsolattartó, üzenetcserélő, kooperációs, illetve rendezvényszervező eszköz, néhány, a vállalati felhasználást célzó megoldással kiegészítve kiválóan használható rendszert kapunk - amely a Facebookkal szemben központilag menedzselhető és adatszivárgástól sem kell tartani.

Online kollaboráció

A Google Docs nagy előnyeként szokás felsorolni a valósidejű kooperatív dokumentumszerkesztést, amely valóban látványosan, karakter-szintű folyamatos szinkronizálással működik a keresőóriás online rendszerében. Kevesebben tudják, hogy ez a funkció az Office 2010-től fogva már a redmondi irodai csomagban is elérhető, az összekötő kapcsot pedig a Skydrive jelenti.

Az Office 2010 megoldása azonban meglehetősen suta volt, a Word és az Excel esetében a “vastag”, asztali kliensek tudtak kooperálni, Web Appsból nem működött ez, PowerPoint esetében pedig fordítva, a webes alkalmazások tudták a kooperációt, az asztaliak pedig nem. Az Office 2013-ban végre egységes lett a kooperáció kezelése, a webes és az asztali alkalmazások immár együtt tudnak működni. Az egyetlen “hiányosság”, hogy a rendszer továbbra is bekezdésenként zárolja a szöveget, így több felhasználó csak egymás után szerkesztheti ugyanazt a szövegrészletet. A Microsoft szerint ennek nem technikai okai vannak, egész egyszerűen a bekezdés a legkisebb egységes szövegrészlet, amelyben a közös szerkesztés inkább zavaró, mint hasznos.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A OneNote és Lync együttműködése a Microsoft víziójában a távoli kooperáció csúcsa, az audio-video konferencián azonos jegyzettömbbe jegyzetelhetnek a résztvevők, a meetinget követő memó így azonnal elkészülhet. Ebben a rendszerben egyébként bekezdésenkénti zárolás-frissítés limitációját is feloldották, az össznépi jegyzetelés valósidejű. A Microsoft a tavaly felvásárolt Skype-ot is integrálja az Office 2013-mal - lehetővé válik a hanghívás Skype- és Lync-felhasználók között, később pedig a többi szolgáltatást (pl. videohívás) is kompatibilissé teszi a cég.

Licencelés: gépek helyett személyek

Változások várhatók az Office 2013 licencelésében is, bár ennek részletei eddig nem láttak napvilágot, így legfeljebb sejtésekre és pletykákra lehet alapozni. Ami biztos, hogy a vállalati és az otthoni verziónál is megszűnik a készülékalapú licencelés, a helyét a felhasználóalapú árazás veszi át, mivel egy-egy felhasználó több eszközzel is rendelkezik. Az Office otthoni verziója eddig is telepíthető volt 3 PC-re, úgy tudjuk, ez a 2013-as változat esetében 5-re növekedik, és ennyi lesz a korlát a vállalati változatok esetén is. Egy személy tehát legfeljebb 5 eszközön futtathatja jogtisztán az Office 2013-at.

Újdonság az Office On Demand névre keresztelt, Microsoft App-V alkalmazásvirtualizációs technológián alapuló használati lehetőség. Az Office365 weboldalra (vagy a vállalati SharePoint szerverre) bejelentkezve a felhasználó az Office-t telepítés nélkül használhatja, az éppen igényelt szoftver (pl. Word) alkalmazásstreaming segítségével érkezik meg a gépére - külön telepítés nélkül, az ikonra kattintás után pár másodperccel más használható a program, amely közben a háttérben töltődik le. Ezzel lehetővé válik a felhasználók számára, hogy akár teljesen idegen gépről is hozzáférjenek a teljes Office-kliensekhez, ha valamilyen ok miatt a böngészőben futó Office Web Applications képességeinél többre van szükség, például bonyolultabb szerkesztési műveletekhez. A Web Applications egyik fontos újdonsága a kijelzőhöz igazodó megjelenés: egy böngészőben futó Excel egészen másképp mutat asztali gép nagy felbontású monitorán és egy telefonon.

Meg fog változni az Office árazása is, úgy tudjuk, egészen más csomagok (Otthoni, Professional, Professional Plus, Standard, stb.) lesznek elérhetők mint az Office 2010-ből és előfizetéses konstrukció is érkezik. “Az Office mögött a második legnépszerűbb irodai csomag az Office kalózváltozata” - mondta még egy 2009-es pénzügyi elemzők számára rendezett eseményen Steve Ballmer, és a helyzet azóta sem változott érdemben. Egy havidíjas, előfizetéses konstrukcióval a Microsoft sikeresen téríthetné át a kalózverziók felhasználóit legális Office-ra és növelhetné a program értékesítéséből származó bevételét. Az árazást firtató kérdéseink megválaszolásától a cég képviselői egyelőre elzárkóznak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról