Szerző: Koi Tamás

2012. július 17. 10:37

Pár éven belül mutogathatunk a mobiljainknak

Néhány év múlva teret kaphat a mobiltelefóniában is a gesztusokkal vezérelhető felhasználó interfész, vagyis a készülékek kezeléséhez meg sem kell majd érinteni a kijelzőt - legalábbis ezt jósolja egy kutatócég.

A nem is olyan távoli jövőben tömegesen elterjedhetnek a kézmozdulatokkal és hanggal vezérelt mobiltelefonok, a hagyományos, érintőkijelzős megoldások mellett - állítja az ABI Research. A kutatócég szerint a gesztusokkal vezérelt felhasználói interfész már most is rendkívül népszerű, igaz egyelőre csak az otthoni szórakoztatóelektronika területén: a rendszer előszelét a kutatócég szerint a Microsoft Xbox 360 konzolgépéhez csatlakoztatható Kinect mozgásérzékelő jelentheti.

Az ABI úgy látja, a Kinecthez hasonló megoldások megjelenése az okostelefon-szegmensben korszakváltást fog eredményezni, melynek hatására 2017-ben már 600 millió olyan mobilkészülék lesz használatban világszerte, melyet mutogatással és hanggal egyaránt lehet vezérelni. Utóbbi egyébként egyáltalán nem számít újdonságnak, a hangfelismerés az utóbbi időszakban fontos kiegészítő képessége lett jellemzően a felsőkategóriás okostelefonoknak.

00:31
 

Vega LTE Launching

Még több videó

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A technológia begyűrűzése a mobiliparba szakértők szerint az alkatrészgyártók és a szoftverfejlesztő cégek, valamint alkalmazásfejlesztők számára is új lehetőségeket és új kihívásokat fog jelenteni. A rendszer működése emellett komoly technológiai kihívás elé állítja a gyártókat, így például biztosítani kell, hogy a kamerával működő mozgásérzékelő tág fényerő-határok közt, valamint a legkülönfélébb háttereknél is működjön, emellett nem elhanyagolható szempont egy ilyen rendszer extra energiafogyasztása sem, amit szintén a lehető legnagyobb mértékben mérsékelni kell.

A mobilszektor nagyobb technológiai beszállítóinak a fantáziáját láthatóan élénken foglalkoztatja már most is a gesztusvezérlés, a Qualcomm például egyes Snapdragon lapkáit olyan képességekkel ruházza fel, melyek hozzájárulnak a gesztusjelek értelmezéséhez, igaz, egyelőre ezeket a chipeket elsősorban okostévéknél használják. Az első, kamerát használó gesztusvezérelt okostelefont egyébként tavaly novemberben dobta piacra egy dél-koreai cég, a Pantech.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról