Szerző: Gálffy Csaba

2012. július 3. 11:37

Véget ért a Quest-árverés, a Dellé a szoftvercég

Hónapokig tartó licitverseny után szerezte meg a Dell a Questet. Ugyan a Dell folyamatosan vásárol cégeket, a Quest megvétele mind méreténél, mint horderejénél fogva kitűnik a szokásos akvizíciók közül.

Mintegy 2,4 milliárd dollárért vásárolta meg a Quest szoftverházat a Dell - jelentette be a két cég. Ezzel lezárult a Quest körül kialakult licitháború, a cégért március óta küzdött a Dell és az Insight Venture Partners befektetői csoport, az eredeti ár pedig kétmilliárd dollárról 2,4 milliárdra nőtt a verseny következtében. A felvásárlás egyébként delles mércével mérve kifejezetten nagynak számít, a texasi cég eddig csupán a Perot Systemsért adott egymilliárd dollár fölött (a hatalmas szolgáltatóért 3,9 milliárdot fizetett ki a Dell).

A Quest felvásárlásával a Dell szoftveres bevételei több mint megduplázódnak majd. A cég termékportfóliója nagyon széles, adatbázis-menedzsmenttől adatvédelemig, biztonsági megoldásokig és hozzáférést szabályozó rendszerekig számos szoftver található a kínálatában. A Dell illetékesei szerint a portfólióból elsősorban a felügyeleti szoftverek és az azonosító-hitelesítő rendszerek érdekesek a felvásárló számára, de nyilván az összes megszerzett terméknek találnak helyet a Dell termékskáláján is.

Az elemzők szerint a Dell jó irányba lépett a felvásárlással. A New York Times által megszólaltatott szakértők szerint a Quest jól egészíti ki a Dell meglévő portfólióját, így teljes, integrált szoftvercsomagokat tud kínálni vásárlóinak a jövőben. A felvásárlási árról nyilatkozva is egyetértettek a pénzügyi szakértők, hogy a Dell által kifizetett, részvényenként 28 dolláros ár kifejezetten kedvező, a Dell ernyője alatt várható növekedéssel könnyedén indokolható ennél magasabb ár is. A Dell tőzsdei árfolyama is ezt támasztja alá, a bejelentés hírére a papírok mintegy 4 százalékkal emelkedtek.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Quest évi 857 millió dolláros bevétellel rendelkezik, üzemi nyeresége az elmúlt naptári évben 90 millió dollárt tett ki - a Dell reményei szerint a Quest értékesítési és adminisztratív csapatának  integrációjával a nyereségességi mutató drámaian javítható. A Quest elmúlt néhány évben lelassult a növekedése és nyereséghányada is elolvadt, köszönhetően a nagy tech-cégek felől érkező erősödő versenynek. Az eredetileg adatbázis-menedzsmentben utazó vállalatra a legnagyobb csapást az Oracle hasonló eszközeinek megjelenése jelentette, ezután diverzifikálta portfólióját a felügyeleti, illetve beléptető-azonosító rendszerek felé a vállalat.

A Quest szoftvereivel folytatódik a Dell menetelése a vállalati rendszerek felé, február óta már hat kisebb céget szippantottak fel a texasiak, köztük a SonicWall és az AppAssure biztonsági cégeket és a Wyse-ot, amely világszerte piacvezető a vékony kliensek piacán. Az amerikai PC-gyártó már korábban kijelentette, hogy üzleti stratégiájában a vállalati hardverek és szoftverek felé fordul, a konzumer piacon pedig a középkategóriás és prémium termékek szegmensében kíván részesedést szerezni, az alacsony eredményhányadot tartalmazó belépő szintű PC-k a jövőben kevesebb figyelmet kapnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról