Szerző: Gálffy Csaba

2012. június 22. 14:21

Acer: A Windows 8 fejlesztésével kellene törődnie a Microsoftnak

Szúrós hangvételű interjúban kommentálta az Acer képviselője a Microsoft PC-piaci bemutatkozását. A gyártó aggódik a Microsoft fókusztévesztése miatt, nem lesz triviális az új operációs rendszer piaci bevezetése.

Az utolsó pillanatig titkolta hardvergyártó partnerei előtt a Surface-projektet a Microsoft - állítják források a Reutersnek. A hétfőn éjfélkor bejelentett Microsoft Surface teljesértékű PC-ként üzemel majd, ezzel radikális váltást hozhat a PC-gyártók és az eddig csak a szoftverre koncentráló Microsoft viszonyába.

"Nem hiszem, hogy sikeres lesz [a Microsoft Surface] - nem lehetsz hardverpiaci szereplő mindössze két termékkel" - jelentette ki reakcióként Oliver Ahrens, az Acer EMEA-régióért felelős alelnöke. Ahrens erős véleményt fogalmazott meg a szoftverház új stratégiájáról is, szerinte a Microsoft egyértelműen az Apple piaci modelljét szeretné lemásolni, de kétséges, hogy ez sikerülni fog.

A Microsoft iránymutatása nélkül is érzi az Acer a jövő szavát?

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

"A Microsoft két tucat PC-gyártóval működik együtt világszerte, míg az Apple egyedül van és többé-kevésbé azt tesz, amit akar" - mondta Ahrens. "A Microsoft a PC ökoszisztémának egy komponense. Nagyon fontos komponens, de továbbra is csak komponens." E kijelentés finom célzás lehet arra, hogy ahogyan a gyártók is felcserélhetőek egymással, a Microsoft operációs rendszerét is le lehet cserélni valami egyébre.

"Inkább a rendszert fejlesztenék"

"Ahelyett, hogy a Windows 8 által nyújtott felhasználói élmény javításával foglalkoznának, új frontot nyitanak" - mondta Ahrens. "Aggódom, hogy ez belső fókuszvesztéshez vezet majd a Microsoftnál, amiért mi [, a partnerek] is szenvedni fogunk, mivel a Microsoft termékeivel dolgozunk". Aggodalomra ad okot Ahrens szerint, hogy a Microsoft elkezd hardveres brandet építeni és csatorna-menedzsmenttel foglalkozni, eközben pedig könnyen szem elől tévesztheti a legfontosabb célt, a Windows 8 sikerét.

A tajvani Acer az első negyedévben a negyedik legnagyobb PC-gyártó volt. Üzleti modellje a tavalyi év elején omlott össze, a netbookokra és szélsőségesen nagy volumenre fókuszáló üzleti stratégiája alól egyrészt az elhúzódó európai gazdasági válság, másrészt a szintén a PC-k alatt versenyző Apple iPad húzta ki a szőnyeget. A cégcsoport megkezdte a talpra állást, fontos szereplők kívánnak lenni a windowsos tabletek és az ultrabookok piacán is, ennek érdekében masszív reklámkampányokat terveznek az év végére.

Az Acer egyébként azért is zokon vehette a Surface bejelentését, mert a Computexen az ASUS-szal egyetemben láthatóan mindent elkövetnek a Windows 8 és az új kialakítások kifejlesztésére. Az októberi Windows 8 rajtra több tablettel is készül a tajvani gyártó, kialakításában a Surface-hez hasonló elveket mutató termék is mutatkozott be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról