Szerző: Koi Tamás

2012. június 1. 13:20

Több mint 4,7 Gbps az új kábelnetes sebességrekord

Új internetes sebességrekordot állított fel kábelhálózatán a Kabel Deutschland. Az internetszolgáltató a hagyományos, kábeles interneteléréshez és tévéadások továbbításához használ infrastruktúrán keresztül átlépte a másodpercenkénti 4,7 gigabites letöltési sávszélességet.

A Kabel Deutschland (KD) a németországi Schwerinben zajló rekordkísérlet során ugyanazt a vezetékes hálózatot használta, amin jelenleg is internet- és tévészolgáltatást nyújt ügyfeleinek. A 4,7 Gbps valós letöltési sávszélességet elérő internetkapcsolatot egy helyi iskola már meglévő vonalára aktiválták anélkül, hogy újabb kábeleket húztak volna be az épületbe.

A szolgáltató mérnökei a 862 MHz-es sávra továbbfejlesztett hálózaton teljes mértékben az EuroDOCSIS 3.0 szabványnak megfelelő rendszerekkel, több csatorna összekapcsolásával érték el a rekordsebességet. A KD a head-end oldalon több, ma is széles körben elérhető, Arris C4 CMTS-t (Cable Modem Termination System) állított üzembe, míg végponti oldalon szintén az Arris standard modemei fogadták az adatokat.


A termináloldal: nem tipikus otthoni kiépítés

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Azt ugyanakkor még a kábelszolgáltató is elismerte, hogy az ekkora sávszélességű internetkapcsolat kezelésére ma még egyik hagyományos otthoni hálózati berendezés és PC sem képes, a demonstráció inkább a DOCSIS-alapú kábelhálózatokban rejlő lehetőségekre kívánta ráirányítani a figyelmet. A KD ügyfelei egyébként ma legfeljebb 100 Mbps sávszélességű internetkapcsolatra fizethetnek elő - itthon a UPC ügyfeleinek ennél valamivel több, maximum 120 Mbps jár, de már a UPC is bizonyította, hogy bizonyos körzetekben képes átlépni az 1 Gbps-os határt.

A 4,7 Gbps-os rekord egyébként messze nem a legnagyobb sávszélesség, amit valaha vezetékes hálózaton elértek. Emlékezetes esemény volt, amikor 2007-ben a svéd telekommunikációs iparág meghatározó alakja, Peter Löthberg egy másodpercenkénti 40 Gbps letöltési sávszélességet biztosító internetvonalat vezetett be akkor 75 éves, számítógéppel egészen addig nem is rendelkező édesanyja házába. Az otthoni internet sávszélességét tekintve azóta is világrekordnak számító sebességet azonban nem kábeles technológiával, hanem száloptikát használva érték el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról