Szerző: Dojcsák Dániel

2012. május 24. 10:51

Nem siet a szoftverfrissítéssel a HTC

A HTC már korábban bejelentette, hogy melyik modellekre fog biztosan megérkezni az Android 4.0, igaz azt akkor még nem árulta el, hogy a 16 említett típus milyen sorrendben és milyen ritmusban kapja az Ice Cream Sandwichet. A most nyilvánosságra került ütemezés szerint a lista teljesítése augusztusig tart.

Sokan úgy gondolják, hogy egy-egy okostelefon esetében a szoftverfrissítés, illetve az egyedi ROM elkészítése 2-3 fejlesztő pár hetes munkája. Ezért érthetetlen, hogy miért tart hosszú hónapokig, hogy megjelenjen az egyébként már megígért, illetve bizonyos készülékekre ki is adott frissítés.

A HTC kommunikációja szerint a helyzet nem ilyen egyszerű: A frissítés nem ugyanaz a szint, mint a folyamatos support. Az Android 4.0 vagy bármely más nagyobb frissítés nem teríthető egészen addig, amíg a szükséges tesztek, finomítások, igazítások le nem zajlottak. Ellenőrizni kell a biztonsági szempontokat is, illetve fel kell készíteni az ügyfélszolgálatot és a terméktámogatást is az új verzióra. Az XDA-developers önkéntesei a gyártókkal szemben nem vállalnak felelősséget a működésre, illetve nem is ígérnek tökéletes futási élményt és teljes funkcionalitást. Igaz az új szoftverek esetében még a gyártói részletesség mellett is szinte kivétel nélkül maradnak kisebb-nagyobb problémák.

Nyugalom!

A következő hónapokban azonban minden olyan HTC-tulajdonos megkapja a frissítést, akinek a készülékében 512 megabájt vagy több memória van. Ennek értelmében a ChaCha, Salsa, Wildfire S és Flyer tulajdonosok megmaradnak a 2.x, a tabletek esetében pedig a 3.x verziónál. Az összes többi, műszakilag megfelelő modell átkerül az Ice Cream Sandwich korszakba és az ígéretek szerint augusztus végéig az utolsó darabok is átállhatnak. Ehhez még érdemes hozzászámolni, hogy a szolgáltatón keresztül vásárolt készülékek a szolgáltató egyedi ROM-jával működnek, ami további akár 45 napos csúszást jelenthet a frissítés szempontjából - eddig tart, amíg a mobilcég is átvezeti a saját módosításait. A frissítések pontos ütemezése a hazánkban is kapható modellek esetében így fest: a Desire S és Incredible S június-július körül kaphat Android 4.0-t, a Desire HD július-augusztus táján, a Sensation sorozat eddig kimaradó tagjai még júniusban, a Rhyme pedig június-július körül.

A felhasználók közül azok, akik foglalkoznak a szoftververziók követésével, bizonyára elégedetlenek ezzel a hírrel kapcsolatban, hiszen az április közepétől kapható HTC modelleken már ott fut a Sense 4.0 és az Android 4.0. Ráadásul a hivatalos frissítések Sense-ből nem kapják meg a legújabbat, a tavalyi modellek tulajdonosai kénytelenek lesznek beérni egy átdolgozott verzióval, a 3.6-tal. A frissítések késleltetése, illetve az új felületek visszatartása egyfelől lehet technikai probléma is, de minden bizonnyal üzleti akarat is áll mögötte. Minden okostelefon-gyártó, illetve az értékesítésben érdekelt mobilszolgáltatók is értékmérőként kezelik a szoftververziót is, így ellenérdekeltek abban, hogy a korábbi modellek gyorsan és maradéktalanul frissüljenek, hiszen ez rontaná az új készülékek eladásait. A Sense 4.0 esetében azonban a helyzet pragmatikusabb: a shell szoftver olyan hardvereket is igényel, használ, amik a korábbi készülékekben általában nincsenek jelen.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A tajvani gyártón látszik, hogy filozófiát váltott és a több tucatnyi modell helyett idén egy nagyon letisztult és szűk kínálattal jelentkezett. A három elemű One-sorozat mellé alulról jön be a Desire nevet tovább vivő alsó-közép kategóriás Desire C, illetve a Galaxy Note nyomdokaiba lépő One XL. Elvileg ezt a sort már csak az amerikai piac sajátosságaiból fakadó szolgáltatói alverziók törhetik meg, de a fragmentáció úgy fest nem csak szoftveresen fog megjavulni, hanem az Androidot futtató eszközök palettája is konszolidálódhat a következő évek során.

A HTC igyekszik a prémium jelleget megőrizni, így például tablet formával sem próbálkozik egészen addig, amíg nem tud valami értékelhetőt nyújtani. A Flyer bukása után ez teljesen érthető, idén  szinte biztosan nem jelenik meg új HTC tablet, de a következő szezonban már érdemes kalkulálni a tajvani tervezők munkájának gyümölcsével is

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról