Szerző: Koi Tamás

2012. május 11. 10:03

2014-től szabad a mobilszolgáltató-váltás külföldön

Július elsejével, egy utolsó, formális jóváhagyást követően életbe lép az Európai Unió új roamingrendelete, mely minden szinten tovább csökkenti a külföldi mobiltelefonálás költségeit. Csökken a percdíj és az adatroaming ára is a töredékére eshet az EU-s tagországokon belül barangolva.

Valamivel több mint másfél hónapon belül ismét számottevően csökkenhetnek a külföldi mobiltelefon-használat költségei, feltéve, hogy az előfizetők az Európai Unió tagországain (illetve Izland, Lichtenstein és Norvégia határain belül) használják készülékeiket. Az Európai Parlament tegnap elsöprő többséggel szavazta meg a 2007-ben életbe lépett roamingrendelet következő fázisát, mely a korábbiakhoz képest számos új elemet tartalmaz - mind közül az egyik legfontosabb a roaming szétválasztás.

Alacsonyabb díjak

Amint arról korábban beszámoltunk, a most elfogadott rendelet értelmében július 1-én a jelenlegi nettó 35 eurocentről 29-re (mai árfolyamon 84 forintra) csökken a külföldi hálózatból indított hívások maximális percdíja, 2014 júliusáig ez 19 centre, azaz kevesebb mint 55 forintra csökken. A fogadott hívásokért jelenleg maximum 11 centet számlázhatnak a szolgáltatók, júliustól már csak 8 centet, 2014 nyarától pedig 5 centet. Egy külföldről elküldött SMS ára jelenleg legfeljebb 11 cent lehet, ennek maximális díja júliustól 9 cent lesz, két év múlva pedig  mindössze 6 cent.

Az EU már korábban is alkalmazott plafont a roamingdíjak féken tartására, idén júliustól azonban végre az adatroamingot is szabályozza, így a külföldi mobilhasználat közben az előfizetőknek nem kell "számlasokktól" tartaniuk. A javaslat szerint 2012. július 1-től egy uniós ország szolgáltatójának hálózatán barangolva 1 megabájt adat letöltése nem kerülhet többe nettó 70 centnél (mai árfolyamon 203 forintnál), 2013 júliusában a maximális díj 45 centre, 2014-ben pedig 20 centre csökken. Az új, forintosított árak meghatározása várhatóan a május 31-i EKB euróárfolyamok alapján lesznek meghatározva.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ez utóbbi tarifa a mobilszolgáltatók által alapesetben alkalmazott megabájtonkénti díj töredéke: a T-Mobile és a Telenor ügyfelei például máig 600 forintot fizetnek megabájtonként az adatroamingért, a Vodafone alaptarifája pedig egyes EU-s országokban több mint 2000 (!) forint per megabájt. A szolgáltatóknál hozzáférhető roaming adatcsomagok igénybevételével ugyanakkor még az új tarifák bevezetése után is jobban járhat az ügyfél: a T-Mobile Travel & Surf S csomag például 690 forintért 10 megabájtot ad (igaz csak egy napig), a Vodafone-ügyfeleknek pedig ugyanennyi pénzért 25 MB jár, szintén egy napra (MobilWeb napijegy külföldön).

Szabad a szolgáltatóváltás

Új elem a szabályozásban a 2014-ben életbe lépő roaming szétválasztás, mely gyakorlatilag egyet jelent a szabad szolgáltatóváltással külföldön. Az új rendelet szerint ettől az időponttól az ügyfelek külföldi utazásaik során külön szerződést köthetnek egy honos szolgáltatóval a roaming igénybevételre. Mindez lényegében egy sokak által ma is használt módszer, a kártyafüggetlen készülékekben cserélgetett SIM továbbgondolása, csak az ügyfélnek ezzel nem kell kártyát cserélnie a telefonjában és ezzel együtt természetesen a hívószáma mindvégig elérhető marad külföldön is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról