Szerző: Dojcsák Dániel

2012. április 24. 17:16

OTP PayPass-osoknak féláron lesz a Sziget

A Sziget Fesztivál tavaly készpénzmentessé vált, idén viszont már külső elektronikus fizetőeszközzel is kiegyenlíthető a számla a rendezvény bármely kereskedőjénél. Az előző évben megismert Metapay rendszer marad, viszont idén ezen az infrastruktúrán használható már bármely PayPass típusú kártya is.

Az OTP kizárólagos banki szponzorként való megjelenése több érdekes újítást hoz az idei Sziget Fesztiválra. A legnagyobb érdeklődést nyilván az a lehetőség váltja majd ki, hogy azok, akik a Sziget erre a célra létrehozott weboldalán keresztül bizonyítják, hogy legalább három különböző évben is részt vettek a fesztiválon, illetve rendelkeznek OTP PayPass kártyával, vagy legkésőbb július 15-ig igényelnek egyet, azok a hetijegyet 50 százalék kedvezménnyel vásárolhatják meg.

Indulnak az NFC-gőzhengerek

Az OTP számára ez egy kiváló lehetőség arra, hogy a fő célcsoportban növelje a PayPass  ismertségét, illetve annak penetrációját. Jelenleg alig több mint 100 ezer ügyfélnél van PayPass kártya, illetve az országon belül összesen 6000 kasszánál lehet használni. Mindkét szám rettentően alacsony ahhoz képest, hogy a PayPass már három évvel ezelőtt megjelent hazánkban. Az OTP korábban is jelezte, hogy tervei között szerepel az összes Junior kártya PayPass-ra cserélése, ezzel a kampánnyal együtt ez is lökést kaphat, és év végére jelentős mértékben nőhet a PayPass használók száma.

Jelenleg a kártyát elfogadó kereskedelmi helyeken is elhanyagolható számban tűnnek fel PayPass-használók. A HWSW által megkérdezett budapesti kereskedők arról számoltak be, hogy naponta 1-1 ember kíván élni az érintés nélküli fizetés lehetőségével. Ehhez képest a Sziget által jegyzett fesztiválokon tavaly a Metapay adatai szerint összesen 300 ezer kártya került forgalomba, ami megdöbbentő akkor is, ha tudjuk: ezek csak a három zárt rendezvényen belül voltak használhatóak. A Sziget közönségének körülbelül felét adják magyarok, akik főként a városi, kereskedelmileg fontos demográfiai jellemzőkkel bíró réteg tagja. A fesztiválon való fizetésben miután megjelenik a hétköznapokban is elérhető eszköz, azt a későbbiekben a megszólított felhasználók várhatóan valóban elkezdik használni.

A HWSW becslései szerint várhatóan 20 ezer körüli nagyságrendben lesz a fesztiválon használt PayPass kártyák száma és a Gerendai Károly által sugallt becslések szerint 5-10 ezer fős réteg lesz, aki él majd a kedvezményes jegyvásárlási lehetőséggel (azaz OTP PayPass kártyát igényel, vagy azzal már rendelkezik).

Metapay 2012

A fizetési infrastruktúra alapjában véve nem változik, tehát a tavaly megismert rendszer köszön vissza újra. Lévai Gábor, a Metapay vezetője a HWSW kérdésére elmondta, hogy a tavalyi kártyák idén nem lesznek használhatóak, újat kell majd igényelni, viszont a fesztiválok közt ismét átvihető lesz minden kártya (az egyenleg nem).

Technológiai oldalon viszont lesznek kisebb fejlesztések. Az adatátvitel eddig is kellően gyors volt és a kártyák olyan titkosítást használtak, hogy a néhány ezer forintos egyenlegek miatt nem érte volna meg nekiállni feltörni azokat. A terminálokat úgy kellett átalakítani, hogy a PayPass-kártyákat is tudják kezelni, ez főként a terminál felületén jelent változtatásokat. A kihelyezett olvasók továbbra is mobilinternetes hálózaton kommunikálnak, illetve fel vannak készítve áramszünetre vagy bármilyen egyéb infrastrukturális katasztrófára. Lévai szerint az elmúlt egy év fejlesztéseinek köszönhetően a stabilitás és a biztonság is tovább javult. Ahogyan tavaly is igaz volt, ha már áram sincs a pultban és a sörcsap sem működik, a terminállal még akkor is lehet fizettetni.

A felhasználók oldaláról az új felállásban is igényelhető a helyszínen MetaPay kártya, óra vagy karkötő, aminek az egyenlegét idén is a feltöltőpontokon lehet kezelni (betét/kivét). Az elveszett kártyák az előzetes regisztrációt követően letilthatóak és helyettük az egyenleg megtartásával újat lehet igényelni. Ezen felül minden kereskedelmi forgalomban lévő MasterCard vagy Maestro PayPass kártya is használható, tehát nem csak az OTP, hanem bármely magyar vagy külföldi bank által kibocsátott darab.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ez kényelmes megoldás, hiszen a látogató a saját egyenlegéről költ, nem kell feltölteni és a végén a fennmaradó összeget visszakérni. A kellemetlen része viszont az, hogy az elhagyott kártya pótlása hosszadalmasabb és drágább folyamat. Ugyan a legtöbb banknál a PayPass-matrica, illetve -kártya igénylése jelenleg ingyenes, de a pótlás már nem az, ráadásul a MetaPay-kártyával ellentétben az új kártya gyártásának átfutási ideje körülbelül 10 nap.

Drága is lehet

A másik szem előtt tartandó tény, hogy a legtöbb hazai banknál a kártyakontroll szolgáltatás nem választható szét a PayPass, illetve a normál kártya között. Így minden alkalommal, amikor a felhasználó számlájáról levonás történik, a bank értesítő SMS-t küld, ami az OTP esetében például a legtöbb díjcsomag esetében 32,5 forint - ennyivel kerül tehát többe egy sör vagy egy lángos. Kérdésünkre az OTP azt mondta, hogy vizsgálják a lehetőségét az ügyfélbarát megoldásoknak, de a jelenlegi rendszerben nem találtunk még erre a problémára megoldást, leszámítva azt, ha az ügyfél lemondja a kártyakontroll szolgáltatást, ebben az esetben azonban sosem kap majd a fizetések után értesítést.

A 32,5 forintos értesítési díjjal számolva a fesztivál időtartama alatt könnyen összejöhet egy 2-6 ezer forintos extra költség, amit talán az ügyfél észre sem vesz, ha nem szokása a havi számlatörténetet alaposan végigböngészni. Remélhetőleg a következő hónapok kommunikációs kampányaiban ezekre a részletekre is jut majd elegendő figyelem és nem rontja el több tízezer ember első NFC-s fizetési élményét néhány ilyen keserű tapasztalat. A Sziget Fesztiválon való megjelenésével a PayPass, illetve általában az NFC-s fizetés nagyon sok embernél kerül reflektorfénybe és az itteni tapasztalatok alapvetően határozhatják meg a fiatal korosztály hozzáállását, véleményét az egész területtel kapcsolatban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról