Szerző: Gálffy Csaba

2012. április 16. 12:27

Szabványosítaná a notebook-akkukat az Intel

Egyszerűsítené a PC-gyártók dolgát az Intel az akkuk szabványosításával. Az egységes méret tisztítaná a piacot és átjárhatóvá tenné a beszállítók közötti határokat, azonban nem lenne mindenki számára kötelező.

Az akkuméretek szabványosítása szinte azonnal hozná magával az alkatrész árának csökkenését. Egyrészt sokkal élénkebb verseny bontakozna ki az akkugyártók között a beszállítói szerződésekért, másrészt a számtalan egyéni méret miatt túl sok kis gyártósornak kell üzemelnie, ezeket hatékonyabb, nagyobb sorokra lehetne lecserélni. További hozadék, hogy az azonos méretű akkuk kapacitása és ára közvetlenül összemérhető lenne, vagyis átláthatóbb, tisztább piacot eredményezne a szabványosítás.

Az Intel által ajánlott szabvány szerint az akkuk mérete 60x80 milliméter lenne, az egyes cellák átmérője pedig 16 milliméteres lenne. Ez valamivel vékonyabb, mint a ma általánosan használatos 18 milliméteres celláké. Elterjedt még a 14 milliméteres átmérőjű cella használata is, az Intel véleménye szerint ezek azonban túl drágák és kapacitásuk nem kielégítő. Az Intel szerint az akkuk szabványosítása fellazítaná a PC-piacra ma jellemző nagyon szigorú beszállítói viszonyokat, és bizonyos átjárhatóságot garantálna. A számítógépgyártók ugyanis biztosak lehetnének benne, hogy az adott kapacitású, méretű akkuhoz tetszőleges időben és mennyiségben hozzáférnek, a piaci viszonyok által megszabott áron, várakozás nélkül.

Árcsökkentés mind felett

A szabványosított akkuk sokat segítenének az ultrabookok árának letörésében, bár azt az Intel is elismeri, hogy az ipari formatervezésre sokat adó gyártók valószínűleg továbbra is egyéni méretű és formájú akkukat fognak használni. A termékkomponensek összköltségét minimalizálni kívánó vállalatok számára azonban az új, ultrabook-kompatibilis szabvány akkuk további költségoptimalizációt hoznak, ami végső soron a felhasználó pénztárcájának (és az Intel processzorok piacának) is jót tesz.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Intel szerint amúgy az akkus technológiák egyelőre továbbra is lemaradásban vannak az egyéb területekhez képest, így a kapacitás, az élettartam, a maximális leadható áramerősség és a töltési idő leszorítása továbbra is napirenden van a fejlesztésben. Az Intel processzorok Turbo funkciójának maximális kihasználásához a jelenleg elérhető akkuk nem partnerek, a néhány tizedmásodperctől akár egy percig is tartó magasabb fogyasztású periódust a telepek nem tudják megfelelően kiszolgálni, így jelenleg akkuról nem tudják a processzorok megfelelően skálázni felfelé órajelüket. A helyzetet súlyosbítja, hogy az ultrahordozható gépek tipikusan nagyon kis teljesítményű töltővel rendelkeznek, ezért a turbózáshoz szükséges a hálózati erőforrás és az akku aggregációja.

A szabványosítás a mainstream kategóriában hozna igazi értéket, a csúcskategóriás, egyéni ipari formatervvel rendelkező számítógépek esetében az Intel is elismeri az egyéni méretű akkuk használatának létjogosultságát. A lapkagyártó szerint ezek a nem-szabványos akkuk drágábbak, azonban rugalmasabban méretezhetőek lesznek, vagyis a gyártók kezét a szabványosítás sem fogja megkötni.

Nem a végfelhasználó profitál

Mint ismeretes, az ultrabook kategóriát az Intel annak érdekében hozta létre, hogy a MacBook Airhez hasonló rendkívül vékony PC-ket szélesebb körben is elterjessze. Az elsősorban marketingszempontok nyomán definiált termékkategória tagjai jelenleg valamivel 1000 dollár alatt érhetőek el, ezt az értéket azonban az Intel rövid távon 700 dollárra mérsékelné. Ennek érdekében a lapkagyártó aktívan együttműködik a PC-komponensek gyártóival (az SSD- és HDD-gyártókkal, akkugyártókkal) az ultrabook-specifikációnak megfelelő alkatrészek létrehozása érdekében.

Az igazsághoz tartozik, hogy a szabványos akkuk sajnos a felhasználókat csupán áttételesen, a valamivel alacsonyabb árakon keresztül érintik. A tervek szerint ugyanis az akkuk csak az összeállított cellák szintjén lennének szabványosak, az egyes gyártók külső akkuikhoz továbbra is a saját, egyedi csatlakozóikat használnák. A megcélzott elsődleges piac, az ultrahozdozható gépeké pedig egyértelműen a beépített, felhasználó által nem cserélhető akkuk felé mozog, így ebben a szegmensben fel sem tevődik ez a kérdés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról