Szerző: Dojcsák Dániel

2012. március 28. 11:32

Jön a nano SIM

Az Apple egyszer már felforgatta a körülbelül 20 éve bebetonozott szabványt, ami a SIM-kártyákra vonatkozott. A micro SIM bevezetésével megszűnt az univerzalitás, de innen úgy tűnik nincs megállás. Az Apple jogdíjmentes licencet adna a legújabb nano SIM technológiára versenytársainak.

Az Apple továbbra is erősen harcol a következő generációs SIM-kártya bevezetéséért, illetve elterjesztéséért. A nano SIM még a micro verziónál is 30 százalékkal kisebb, sőt vékonyabb is. A gyártók alapvetően örülnének a váltásnak, hiszen minden apró hely sokat ér az egyre nagyobb teljesítményű, de egyre vékonyabb készülékekben. Ha az Apple terve sikerül, akkor a következő években akár háromféle méretű SIM is forgalomban lehet.

Még könnyebb lesz elhagyni

A SIM-kártya, azaz Subscriber Identity Module fontos szerepet tölt be a mobiltelefonoknál, ugyanis itt van tárolva az előfizető és a hálózati hozzáférés azonosításához szükséges információ, illetve emellett szolgáltatói alkalmazások is felkerülnek a kártyára, az NFC kapcsán pedig úgy tűnik még egy fontos szerepet kap a SIM: ez lesz az NFC tranzakcióknak is a biztonsági központja a kis kártya. Emellett persze sms-ek és névjegyinformációk is tárolhatóak rajta korlátozott mennyiségben, de ez ma már elhanyagolható jelentőségű, hiszen minden készülék a belső memóriájában is megoldja ugyanezt.

Az Apple most egy újabb ötlettel állt elő a novemberi nano SIM bejelentés után. A cupertinói cég minden olyan szabadalomra jogdíj nélküli licenceket adna versenytársainak, ami szükséges az új típusú SIM bevezetéséhez. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a nano SIM gyártása egyfajta iparági szabvánnyá válna.

Pálfordulás

Az ajánlatot tartalmazó dokumentumot az Európai Telekommunikációs Szabadalmi Intézet weboldalán tették közzé, amiből kiderül, hogy az Apple saját szokásaival ellentétben a nano SIM-hez kapcsolódó szabadalmakat FRAND-licencként tenné közzé (fair, reasonable and non-discrimative - ésszerű és nem-diszkriminatív). Az ETSI-hez eljuttatott dokumentumot az Apple alelnöke és szellemi tulajdonokért felelős vezetője, Bruce H. Watrous jegyzi.

A hír azért is fontos, mert az ETSI éppen ezen a héten tartja “Smart Card Platform” plenáris ülését Franciaországban, ahol az iparági szereplők várhatóan szavazni fognak az okostelefonok következő generációjában használt SIM formátumáról. A döntést számos tényező befolyásolja, úgy mint a kártya mérete, alakja, de ami ennél is fontosabb: számít, hogy melyik gyártó állítja fel az új iparági szabványt. Az Apple és a Samsung vérre menő szabadalmi harcai közepette kissé nehéz elhinni, hogy az Apple ez esetben a FRAND licencelésre törekszik, de több iparági szakértő egybehangzó véleménye szerint is, ezúttal az Apple számára is ez az előnyösebb. Amennyiben az ő megoldása lesz a győztes, akkor szabadalombirtokosként több előnnyel is rendelkezik majd, ami egy innovatív és forrongó piacon mindig fontos. Ráadásul az egységességből nagyobb előnye származhat, mint amit a megoldás exkluzív megtartásával elérhetne.

Ki nyer ma?

A konkurens megoldások között van a Blackberry gyártója, a Research in Motion is, illetve a finn Nokia is, hamarosan kiderül, hogy kinek az elképzelése válik majd valóra. A világszerte 800 mobil operátort képviselő GSMA nyilatkozata szerint funkcionalitásukat tekintve a beadott elképzelések teljesen megegyeznek, sőt, gyakorlatilag méretbeli különbségek is alig vannak, maximum 1-2 milliméter. Technikailag teljesen mindegy, hogy melyik verziót fogadja majd el a döntőbizottság, az egyetlen fontos dolog, hogy szabványos megoldás jöjjön létre és az az egy SIM minden új készülékbe illeszkedjen.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Apple hirtelen adoptációja a micro SIM-mel kapcsolatban megmutatta azt, hogy milyen problémákat okoz, ha egy gyártó különcködik. Azon túl, hogy a felhasználóknak ez sokszor kényelmetlenséget okoz, a SIM kártyák cseréje extra költséget is jelentett a vásárlónak vagy épp a szolgáltatóknak. Ez a procedúra pedig úgy tűnik hamarosan megismétlődik majd, amikor mindenki az új nano SIM-re lesz kénytelen váltani.

Ehhez hasonló történet zajlott le a mobiltelefon töltőkkel kapcsolatban is. 2010 óta minden gyártó megállapodott abban, hogy az egységes töltő a micro USB csatlakozót használja majd, ami azóta már teljesen természetessé vált. Akkoriban viszont sok embernek okozott bosszúságot, hogy az előtt használt mini USB csatlakozós kiegészítők mehettek a kukába, éppen pár évvel azután, hogy mindenki felszerelte autóját, otthonát, irodáját azokkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról