Szerző: Gálffy Csaba

2012. március 23. 14:58

Szabadalmakat vásárolt a Facebook

Kiszivárgó információk szerint mintegy 750 szabadalmat vásárolt a Facebook az IBM-től. Ezzel a közösségi oldal lerakta a saját méretének megfelelő portfólió alapkövét is.

Mintegy 750 szabadalmat vásárolt a Facebook az IBM-től - jelenti a BusinessWeek belsős információkra hivatkozva. A tranzakció pontos értékéről nincs hivatalosan megerősített információ, a szakértők és a kiszivárgó értesülések egybevágóan több száz millió dolláros összegről beszélnek.

Nem tudni, mit vett a Facebook

A szabadalmak számán kívül rendkívül kevés információ látott napvilágot, így sem a szabadalmak tárgyára, sem azok stratégiai céljára vonatkozóan nincs adat - a csomagban állítólag hálózati és adattárolási szellemi tulajdon is szerepel. Valószínűnek tűnik, hogy a bevásárlásnak köze lehet a Facebook ellen a Yahoo! által a múlt héten indított perhez, és olyan szabadalmakat tartalmaz, amelyekkel a közösségi oldal visszatámadhat a Yahoo!-ra.

A BusinessWeeknek nyilatkozó Erin-Michael Gill, az MDB Capital Group elemzője szerint a lépéssel egycsapásra megváltozott a Facebook és a Yahoo közötti erőegyensúly, a közösségi oldal végre nagyságának és piaci értékelésének megfelelő szabadalomportfólió kiépítésén kezdett dolgozni. Az ilyen portfóliók védekezési és támadási lehetőségeket is biztosítanak a tulajdonos számára, bizonyos cégméret fölött pedig ma már erre súlyos milliókat kell szánni.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A közösségi oldal által birtokolt rendkívül kis számú szabadalom fényében csoda, hogy eddig kellett várni az első Facebook ellen indított nagyszabású szabadalmi perre. A Mark Zuckerberg irányítása alatt álló cég neve alatt ugyanis mindössze 53 bejegyzett szabadalom (más források szerint 60) szerepel, további mintegy 500 pedig elbírálás alatt van, bejegyzésükig évek telhetnek el. Összehasonlításképp a technológia szektor nagyjai évente több ezer szabadalmat jegyeznek be az Egyesült Államokban, legtöbbször pusztán védekezésül a szabadalmi perek ellen.

A Facebook jelenleg rendkívül érzékeny időszakban van, néhány hónap múlva ugyanis tőzsdére lép A hatalmas összegű szabadalomvásárlás így megelőző csapásként is felfogható, a szabadalmak hiányát kifogásoló kritikusok számára ad azonnali választ. A veszély valós: amennyiben a befektetők körében elfogadott nézetté válik, hogy a Facebook súlyos hiányosságokkal küzd a szellemi tulajdont illetően, az jelentősen lenyomhatja a papírok induló árát.

Újabb IBM-ügyfél

A vásárlás ugyanakkor azt is jól mutatja, hogy az IBM gazdag szabadalomportfóliója hogyan termel folyamatos bevételt a vállalat számára. Korábban több szakaszban a Google vásárolt több, mint 2000 szabadalmat a Nagy Kéktől, védekezésül az Oracle és egyéb vállalatok által az Android ellen indított jogi csatározásokban. Az IBM bevétele a szabadalomportfólió eladásaiból és licenceléséből már meghaladja az évi egymilliárd dollárt, vagyis a hatmilliárd dolláros évi kutatás-fejlesztés egyhatodát önmagában fedezi.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról