Szerző: Bodnár Ádám

2012. február 24. 11:16

A Globalfoundries veheti meg a bajba jutott ProMOS-t

A Globalfoundries állítólag megvásárolná a memóriapiaci válság miatt régóta pénzügyi gondokkal küszködő ProMOS Semiconductor félvezetőgyártó vállalatot, hogy növelje kapacitását és új ügyfeleket szerezzen.

A DigiTimes tajvani ipari lap szerint közel áll a megállapodás a Globalfoundries és a tajvani ProMOS között - a régóta veszteséges memóriagyártót állítólag 20-30 milliárd tajvani dollár, vagyis 600-1000 millió amerikai dollár közötti áron venné meg az AMD-ből leválasztott szerződéses chipgyártó.

Csak a gyár kell, nem a cég?

A Reuters hírügynökség értesülései alapján a Globalfoundries nem a veszteséges, adósságban úszó ProMOS-t, csak a félvezetőgyárát venné meg, amellyel költséghatékonyan tudná bővíteni gyártókapacitását - a pletykált összeg a töredéke annak, amennyibe egy korszerű, 300 milliméteres szeleteket megmunkáló gyár építése ma kerül. A Digitimes szerint azonban a Globalfoundries a ProMOS adósságait is átvállalná, a 80 milliárd tajvani dolláros, azaz 2,7 milliárd dollár közeli kötelezettség kifizetésével együtt már nem olyan olcsó a gyár.

A Globalfoundries jelenleg három félvezetőgyártó komplexummal rendelkezik, az egyik a németországi Drezdában található, azt az AMD-től "örökölte" a cég, a másik pedig Szingapúrban, amelyet a Chartered Semiconductor felvásárlásával szerzett meg. A harmadik, New York-i létesítményben januárban indult meg a próbagyártás, a kereskedelmi tömegtermelés feltehetően 2012 végén kezdődik itt. A vállalat nemrégiben még egy negyedik üzem építését tervezte, azonban az Abu-Dzabi létesítménnyel kapcsolatos terveket a gazdasági körülményekben beállt változások miatt jegelni kellett.

A Reuters úgy tudja, a Globalfoundries egy másik tajvani memóriagyártóval, a Powerchip Semiconductorral is tárgyalt egy lehetséges egyesülésről - az egyezség végül nem született meg, miután a felek nem tudtak megegyezni az árban. A Powerchip 25 milliárd tajvani dollárt (846 millió amerikai dollárt) kért, amelyet a Globalfoundries nem volt hajlandó kifizetni, a ProMOS üzeme pedig a Powerchipénél régebbi, korszerűtlenebb, mondta a Reutersnek Joyce Yang, a tajvani Eureka International elemzője. "Szerintem az ár lehetetlenül magas. Túl sok."

A memóriapiaci válság áldozata

A ProMOS-t a memóriapiac mélyrepülése küldte a padlóra: a túltermelési válság miatt a DRAM-chipek régóta gyártási költségek alatt mennek el a piacon, az árak folyamatosan negatív csúcsokat döntenek. A DRAMeXchange memóriatőzsde adatai szerint a 2 gigabites DDR3 chipek ára az azonnali piacon a 80 dollárcentet közelíti, ami történelmi mélypont. A válságból az "előre menekülés", a gyártástechnológiai fejlesztés révén a költségek csökkenése jelenti a kiutat, a ProMOS és a hasonló kisebb cégek azonban képtelenek a fejlesztésekhez szükséges tőkét előteremteni.

A ProMOS eladásainak alakulása havonta

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A ProMOS 2011-ben már eladta egyik chipgyárát, hogy csökkentse működési költségeit, de a vállalatnak így sem sikerült nyereséget elérnie, részvényeinek árfolyama jó ideje a padlón van, a céget március végén ki fogják vezetni a tőzsdéről, mivel nem sikerült időre beadnia az eredménykimutatásait - a cég a tavalyi harmadik negyedéves és egész éves adatokkal is adós egyelőre. A ProMOS megvásárlása utat nyithat a Globalfoundries számára a távol-keleti chiptervező cégek felé, amelyek eddig jobbára a TSMC-t és a UMC-t bízták meg áramköreik legyártásával. A GF ezzel a lépéssel kiterjeszthetné megrendelői körét és gazdaságosabbá tehetné a tevékenységét.

ProMOS: csak spekuláció

A Reuters hírügynökség informátorai szerint a ProMOS-ra több cég is pályázik, amelyek már megkezdték a vállalat tevékenységének átvilágítását. A vállalat szóvivője spekulációnak minősítette az értesülést, amely szerint a Globalfoundries venné meg a céget, a Globalfoundries képviselője pedig nem kommentálta a hírt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról