Szerző: Gálffy Csaba

2012. február 17. 10:41

Kitiltották Németországból az androidos Motorolákat

Szabadalombitorlónak találta az androidos Motorola telefonok feloldási mechanizmusát egy német bíróság, az újabb, Honeycomb-implementációt használó Xoomot azonban nem kaszálták el. Folytatódik a szabadalomháború.

A Motorola két győzelmet is aratott a napokban a németországi bíróságokon az Apple ellen, a cupertínói cég azonban fordított. Előbb az egyik ítéletet sikerült hatályon kívül helyeztetniük, tegnap pedig kitiltó határozatot nyertek a Motorola androidos okostelefonjai ellen. A müncheni bíróság ítélete szerint a telefonok feloldó mechanizmusa megsérti az Apple szabadalmát. A most meghozott ítélet szerint a Motorola telefonjai megsértik az Apple által bejegyzett EP1964022 jelű európai szabadalmat, amely "a készülék feloldása gesztusok végrehajtásával" címet viseli.

Érdemes megjegyezni, hogy a bíróság három eltérő feloldó mechanizmust különböztetett meg, kettőt különböző okostelefonok esetében, a harmadikat pedig a Xoom tabletnél. A bírósági ítélet szerint az okostelefonoknál használt mechanizmus megsérti a szabadalmat, a Xoom esetében használt alapértelmezett Honeycomb-feloldás azonban nem. Ez utóbbi nem a korábban megszokott horizontális gesztust használja, hanem egy kör közepéből kell a feloldó ikont kihúzni a széléhez. A bíróság szerint ez utóbbi implementáció legális.

Az ominózus szabadalmat az Apple 2006 novemberében jegyezte be, hónapokkal az iPhone első publikus bemutatója előtt. A horizontális gesztussal feloldás az eredeti iPhone egyik védjegyévé vált, noha korábban számos termék, így a Neonode egyes termékei már korábban, a szabadalom bejegyzése előtt is használták ezt a megoldást - de a Predator című 1987-es akciófilmben is ilyen gesztussal oldotta fel a földönkívüli a csuklójára szerelt fegyvert. A szabadalom érvénytelenítéséért ugyanitt, a müncheni bíróságon folyik a per, abban azonban jogerős ítélet még nem született.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A most elnyert ítélet beleillik az Apple korábbi szabadalmi pereinek sorába. A vállalat bevallott célja, hogy az iPhone felhasználói interfészének ikonikus elemeit az androidos gyártók ne használhassák - így perek folynak a lista végén rugózó görgetés, a linkszerűen kiemelt telefonszámok és feloldó képernyő ügyében is. Az Apple végső célja, hogy az érintőképernyős kultúra részévé vált megoldások csak az iPhone-on legyenek elérhetőek, az androidos gyártók pedig egyéb, alacsonyabb rendű megoldást használhassanak. Egyelőre az Apple stratégiája felülkerekedni látszik, a kérdéses megoldások mindenike kikerült az Androidból, az azonban kérdéses, hogy ezek hiánya mennyiben degradálja a felhasználói élményt.

Az androidos ökoszisztémát az ítélet nem érte túl váratlanul, a gyártók újabb szoftververziói már korábban elmozdultak a horizontális feloldó gesztustól és alternatív megoldásokat kerestek. Így a HTC telefonjain már egy kört kell felfelé rántani, a gyári Androidban pedig a már korábban említett körhöz kell érinteni annak közepét.

A döntést a Motorola azóta megfellebbezte, bár az ítélet végrehajtható marad. Mivel az ítélet nem jogerős, a végrehajtást az Apple kezdeményezheti saját szakállára, amennyiben egy bizonyos összeget letétbe helyez. Ez a Motorola kárpótlását garantálja arra az esetre, ha a végleges, jogerős bírósági ítélet eltérne a most meghozottól.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról