Szerző: Gálffy Csaba

2012. február 16. 11:51

Csak júniusban érkezik az Ivy Bridge java?

Hónapokkal kitolja az Ivy Bridge kódnevű processzorok tömeges piaci rajtját. Az új lapka korlátozott darabszámban már kora áprilistól elérhető lesz - a kiemelt gyártók számára.

Kiszivárgott információk szerint az Intel a napokban értesítette partnereit, hogy az új generációs, Ivy Bridge kódnevű processzorok csak június folyamán kerülnek tömeggyártásba - jelenti a DigiTimes ipari lap. Az új lapkák piaci debütálása továbbra is áprilisban esedékes, azonban június utánig az Intel mesterségesen korlátozni fogja az elérhető darabszámot.

Eladatlan készletek

A lépés hátterében az állhat, hogy a PC-piaci kereslet a korábbi várakozásokhoz képest jelentősen elmaradt, így a chipgyártónál és partnereinél tetemes mennyiségű eladatlan processzor halmozódott fel. Ezek a lapkák a korábbi, Sandy Bridge generációhoz tartoznak, az új processzorokhoz képest pedig magasabb fogyasztással és jelentősen alacsonyabb grafikus teljesítménnyel bírnak. Az Intel döntése független az Ivy Bridge gyártásának műszaki állapotától, a belső információk szerint a gyártás a tervek szerint időben és a tervezett volumen mellett beindulhatott volna.

A lépéssel gyakorlatilag egymásra csúszik a Windows 8 és az Ivy Bridge premierje. A becslések szerint a Microsoft új operációs rendszere a harmadik negyedév elején, szeptember környékén kerülhet piacra, mindössze néhány héttel az Ivy Bridge rajtja után. Ez több számítógépgyártót arra sarkallhat, hogy a modellfrissítésekkel kivárják az új operációs rendszer megérkeztét, a két technológiai újdonságot pedig egyszerre vigyék piacra. Elképzelhető, hogy néhány gyártó egyes modelljei Windows 7-tel de Ivy Bridge alapokon elérhetőek lesznek, az ilyen termékek azonban várhatóan ritkák lesznek.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A processzor késése és az új operációs rendszer ígérete azonban tovább húzhatja lefelé a PC-piacot az első három negyedév folyamán, ahogy a vásárlók késleltetik beruházásaikat és kivárásra játszanak. A korábbi előrejelzések sem voltak biztatóak, a gazdasági kilábalás elhúzódása és a merevlemezhiány összeadódó eredménye jelentős lassulást hozhat az év első három negyedévében.

Nem mindenki vesztes

A lépés nagy nyertese az Apple lehet, az almás cég korábban is az elsők között részesült az Intel szállítmányaiból, várhatóan az Ivy Bridge lapkákhoz is az elsők között fér majd hozzá és hozza ki a rájuk épített új generációs MacBook Air és Pro sorozatot. Az Apple abban a tekintetben is egyedülálló helyzetben van, hogy termékciklusát nem befolyásolja a Windows 8 megjelenése, attól függetlenül tudja tervezni marketingkampányait.

Az Ivy Bridge késéséből profitálhatnak az USB 3.0-s vezérlőket gyártó cégek is, mint a Renesas, az ASMedia vagy az Etron. Az új processzorokhoz tartozó lapkakészlet ugyanis végre natívan támogatja a csatlakozószabványt, ennek késése miatt azonban a számítógépgyártók továbbra is külső beszállítókra szorulnak, ha termékeiket USB 3.0-s csatlakozóval akarják ellátni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról