Szerző: Gálffy Csaba

2012. február 10. 12:39

Nem kapja meg a Windows 8 nevet a Windows on ARM

Gigantikus posztban foglalta össze az összes, az ARM-on futó Windows-zal kapcsolatos információkat a Microsoft fejlesztői blogja. Az új operációs rendszert nem Windows 8-ként árulják majd, elkerülendő a felhasználók összezavarását.

Hatalmas posztban számolt be a Windows on ARM fejlesztéséről Steven Sinofsky, aki a Windows 7-hez hasonlóan az új operációs rendszer fejlesztésének irányítása a feladata. A poszt részletesen taglalja az ARM-alapú Windows helyét a Microsoft-féle ökoszisztémában, a hardverplatformok jellegzetességeit, a Metróval és az Asztallal kapcsolatos kérdéseket, valamint az Office programcsomagot. És természetesen újra leszögezték: régi szoftver nem fut ARM-on.

Más Windows

A posztban Steven Sinofsky tisztázza a Windows on ARM (WOA) és a Windows 8 viszonyát is. Eszerint a WOA a szélesebb körben értelmezett Windows-család tagja, ahogy a Windows Server, a Windows Embedded és a Windows Phone is az. Ugyan a kódbázis nagy átfedést mutat az "igazi" Windows 8-cal, a poszt arra utal, hogy a WOA nem tartozik majd a szűken értelmezett Windows 8 családba - azt a márkát az x86-os szoftver számára tartja fenn a Microsoft. A cég ígérete szerint a WOA-alapú gépeket megfelelően és jól megkülönböztethetően fogják címkézni, hogy a felhasználók véletlenül se keverjék össze az "igazi", Windows 8-at futtató tabletekkel.

Windows Tegra 3-on a Build konferencián

A különbségtételnek és a WOA speciális helyzetének megfelelően február 29-én csupán az x86-os változatból érkezik kipróbálható beta, a WOA-t csupán néhány fejlesztő ismerheti meg, őket meghívásos alapon választotta ki a Microsoft. A szoftverház jónak látta előre tisztázni, hogy e fejlesztőknek kiküldött eszközök szigorúan fejlesztői eszközök, nem pedig később kereskedelmi forgalomban megjelenő termékek.

Itt érdemes megjegyezni azt a korábbi információt is, amely szerint a Windows Phone következő verziója is a WOA kernelére épül. Az átfedés széleskörű lesz, a kernelen kívül megegyezik majd a hálózati stack, a biztonsági megoldások és a multimédiás támogatás is. A platformok közelítése a fejlesztés szempontjából is fontos lesz, a WinRT mindhárom platformon (x86, WOA, Windows Phone) gyakorlatilag azonos lesz, az alkalmazások a mainál is könnyebben portolhatóak lesznek majd.

Hardver-szoftver integráció

A WOA megszerzésének egyetlen módja a tablettel együtt történő megvásárlás lesz. A Microsoft bejelentése szerint a szoftvert nem árulják majd külön, sem dobozos, sem letölthető formában, az csak és kizárólag a hardverrel együtt lesz kapható. Az üzleti modell az okostelefonos megközelítés teljes átültetése: az eszköz az operációs rendszerrel együtt működik, sem a rendszer, sem a hardveres alap nem cserélhető le.

A korábbi információknak megfelelően a WOA csak UEFI-képes eszközökön fog elindulni, bekapcsolt Secure Boot mellett. Ez a technológia ellenőrzi a rendszerbetöltő rész integritását, így biztonságosabb indulást eredményez. A megoldás mellékterméke, hogy a képesség bekapcsolt állapotában csak "hivatalos", aláírt operációs rendszer indítható el, vagyis a felhasználható nem cserélheti le a rendszert. Az x86-os Windows 8 is támogatja ezt a funkciót, azokon a gépeken azonban a felhasználó az UEFI beállítási felületén lekapcsolhatja a Secure Boot korlátozást.

A poszt szerint az eredetileg bejelentett SoC gyártópartnerek köre nem bővült, így továbbra is csak az NVIDIA, a Qualcomm és a Texas Instruments rendszerlapkáit támogatja az új operációs rendszer, a Samsung és a Marvell processzorait pedig egyáltalán nem. Ez a piaci debütálás után akár változhat is, a közeljövőben azonban csak az első három gyártó termékeire épülő eszközök lesznek a piacon.

A WOA épít a Microsoft által szállított osztálymeghajtókra (class drivers), amelyek egyes perifériacsoportok számára kínálnak egységes szoftveres interfészt. Ahogy korábban már beszámoltunk, ilyen általános illesztőprogramok kezelik majd a hardvereket, az USB 3.0-s csatlakozóktól az orientációs érzékelőkig, a billentyűzet-egér perifériáktól a mobil szélessávig. Egységesített illesztőprogramot kaptak a nyomtatók, a GPS-érzékelők, a Bluetooth, és a csatlakoztatott háttértárolók is, legyen az okostelefon vagy USB-stick. A Microsoft szerint a gyártóspecifikus illesztő- és kezelőprogramok túl sok problémát okoznának, így az új Windows (x86 és ARM alapon is) minél több területen az osztálymeghajtókra támaszkodik. Míg x86-on lehetőség lesz szükség esetén specifikus meghajtók telepítése, ez a lehetőség a WOA esetében nem él - csak olyan periféria használható tehát, amelyhez létezik class driver.

Egyes esetekben szükség lehet azonban speciális illesztőprogramokra, ezeket a WOA-platformon a Windows Update szolgálja ki. A szolgáltatás révén a készülék letölti a Microsoft által tesztelt illesztőprogramokat, amelyek garantáltan stabilan és energiatakarékosan látják el feladatukat. A Windows Update egyébként a WOA esetében az egyetlen módja az operációs rendszer módosításának, a frissítési szolgáltatás gondoskodik a rendszer összes összetevőjének javításáról és frissen tartásáról.

Megtartjuk az asztalt

A klasszikus Desktop része lesz a WOA-nak is, azonban ezen a hagyományos felületen csupán a Microsoft saját alkalmazásai futhatnak majd, külső fejlesztők nem érik el azt. Az előzetes információk szerint a Desktop részeként futnak majd az Office-alkalmazások, illetve az Internet Explorer Desktop-változata - ez utóbbi a Metro-s társával ellentétben például támogatni fogja a Flash-t.

A Microsoft bejelentése szerint a külső fejlesztők alkalmazásai számára tiltott a Desktop. A döntés mögött valószínűleg az áll, hogy a szoftverház félti az akkus üzemidőt a külső fejlesztőktől, az asztali alkalmazások esetében ugyanis az alkalmazás szintjén kell gondoskodni az energiatakarékos futásról, míg a Metro-felületű alkalmazások esetében ezt a feladatot átveszi a futtatókörnyezet. Ennek megfelelően a Microsoft úgy döntött, hogy csak a házon belül készített alkalmazások érhetik el a régi felületet, külső fejlesztők nem. Az alkalmazások listáján megtalálható a File Explorer, az Internet Explorer 10 és más windowsos alkalmazások, ezek mindegyikét átrajzolták az érintőképernyős használhatóság érdekében és fontos módosításokat eszközöltek a hardverigények illetve az energiafogyasztás leszorítása érdekében.

A Desktop környezet tehát a WOA része lesz, azonban a Microsoft ígérete szerint mindent elkövet, hogy ne legyen rá szükségünk. A tabletes operációs rendszer alapértelmezett felülete a Metro, a Desktop csupán közvetlen igény esetén indul el, majd ha bezárjuk az asztali alkalmazást, bezáródik a környezet is. A Microsoft büszkén jelentette ki, hogy a Desktop környezet beépítése semmilyen mértékben nem emelte meg a hardverkövetelményeket, sem a processzorral, sem a memóriával kapcsolatban nem támaszt különleges igényeket.

Office mindenkinek

A poszt szerint a WOA tartalmazni fogja az Office 15 négy alkalmazását. A Word, az Excel, a PowerPoint és az OneNote nem a Metro felületet fogja használni, hanem a hagyományos asztalon fut, natív ARM-alkalmazásként. A HWSW sejtése szerint az Office WinRT-alapú, teljes újraírása azért került le egyelőre a napirendről, mert a régi kódbázis és az új alkalmazások által kreált dokumentumok közötti kompatibilitás nem lett volna teljes körű, ezért inkább a Microsoft maga előtt görgetett, sok ponton évtizedes kódjának ARM-os portolása egyszerűbb és megbízhatóbb megoldás volt.

A poszt megjelenése után a szaksajtóban vita bontakozott ki azt illetően, hogy mit is jelenthet pontosan a "tartalmazni fogja" kifejezés. Elképzelhető ugyanis, hogy a négy alkalmazás gyárilag a tabletes programcsomag része lesz, de az is, hogy ingyenes (vagy fizetős) letöltésként szerezhető be. A Microsoft azonban biztosra akar menni, így a WOA-t a jövőben "üzletbiztosként" fogják hirdeti: egérrel és billentyűzettel a rendszer képes lesz az irodai feladatok elsöprő többségének elvégzésére, köszönhetően a teljes értékű Office-nak.

Egy Windows ARM-ra

További fontos új információ, hogy a WOA-ból egyetlen változat érkezik majd, vagyis nem lesz tabletre "ultimate" vagy "professional" verzió. A Microsoft szerint a végső szoftverbe bekerülő képességek listáját a piaci versenyhelyzetnek megfelelően szabják majd meg, úgy, hogy az az egyetlen kiadás a felhasználók minden rétege számára elegendő lehessen.

A korábbi bejelentéseknek megfelelően az x86-os és ARM-os Windowsok között a WinRT jelenti majd az átjárást, a Metro stílusú alkalmazások mindkét platformon azonos formában, azonos módon futtathatóak lesznek. A Windows Store mindkét platformot kiszolgálja majd Metro alkalmazásokkal, mind a felhasználó, mind a fejlesztő számára transzparens módon. Amennyiben azonban az x86-os változat natív kódot is használ, illetve a WinRT-n kívüli API hívásokat is kezdeményez, akkor szükséges külön, csak WinRT-s változatot készíteni a WOA számára. Érdemes megjegyezni, hogy a WOA csak és kizárólag a Store-ból és Windows Update-ről beszerzett kód futtatására vehető rá, tetszőleges alkalmazásokat nem támogat.

Kikapcsolásmentes PC

A Connected Standby fontos új funkciója lesz a Windows 8-nak, a legfontosabb azonban minden bizonnyal a WOA esetében lesz. A képesség lehetővé teszi, hogy a készenléti állapotban lévő eszköz másodpercekre felébredjen, kapcsolódjon a hálózatra, frissítse az alkalmazások állapotát, szinkronizálja az online adatokat, majd újra elaludjon. Ez a képesség az Android és az iOS része azok indulása óta - az okostelefont nem kell kivenni a zsebből ahhoz, hogy emailt vagy üzeneteket fogadjon.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Windows 8 és a WOA esetében a tabletes felhasználás szükségessé teszi e képesség implementációját, a felhasználó természetes elvárása az eszközzel kapcsolatban a folyamatos készenlét és a folyamatosan frissülő információ. A megoldás a Connected Standby lett, amelyben a Microsoft állítása szerint akár hetekig is képes elhibernálni az eszköz. Sinofsky szerint e funkció működéséhez speciális firmware szükséges, így várhatóan a ma piacon lévő tabletek nem fogják támogatni.

Hamarosan

Azt már tudni lehet, hogy a WOA nem mutatkozik be beta állapotban a széles nyilvánosság előtt, a Consumer Preview nevű beta csak az x86-os Windows 8-ból érhető majd el. Az operációs rendszer hivatalos piaci premierjét azonban szeretné egyszerre időzíteni a Microsoft, így a WOA és a Windows 8 egyidőben lesz elérhető - hacsak valamilyen jelentős probléma nem jön közbe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról