Szerző: Koi Tamás

2012. február 7. 13:44

Az alkalmazásfejlesztők a RIM nagy reménységei

A BlackBerry hazánkban egyáltalán nem tartozik a felkapott okostelefon-platformok közé, annál érdekesebb, hogy a telefonokat gyártó Research in Motion teltházas fejlesztői konferenciát rendez első ízben Európában, amin egy magyar újságírót is vendégül lát.

Azt, hogy a BlackBerry platform most már tartósan több mint egy éve teret veszít az okostelefon-szegmensben, talán senkinek nem kell ecsetelni. Az egykor szebb napokat látott cég jelentős átalakuláson megy keresztül, illetve platformváltásra készül, melyet valójában már 2010-ben, a QNX felvásárlásával megkezdett A Research in Motiont (RIM) egyetlen reménye, ha vadonatúj, QNX-alapú platform mellé meg tudja nyerni a fejlesztőket, hogy sok, és jó minőségű alkalmazás szülessen.

Behálózni a fejlesztőket

Az évente immár három alkalommal, három különböző kontinensen zajló BlackBerry DevCon éppen ezt a célt szolgálja, a RIM szemmel láthatóan mindent megtesz annak érdekében, hogy a fejlesztők figyelmét a platformra irányítsa. Részben ezt szemlélteti, hogy a cég eddig több tízezer PlayBook tabletet adott ajándékba a fejlesztőknek - a RIM tabletjére eleve egyfajta demoplatformként lehet tekinteni, hiszen ez az első QNX-alapú megoldás a portfólióban, vagyis a cég jól felfogott érdeke, hogy minél több fejlesztő kezében ott legyen az a hardver, ami a jövő BlackBerryjeivel teljes szoftveres kompatibilitást nyújt.


Thorsten Heins, a RIM új elnök-vezérigazgatója: mindent vagy semmit játékos

A kedd reggel kezdődött DevCon Europe fejlesztői konferenciát Thorsten Heins, a RIM újonnan kinevezett elnök-vezérigazgatója nyitotta, aki nem győzte hangsúlyozni a gyártó elhivatottságát mind az új BlackBerry 10 platform, mind a fejlesztők irányába. A cégvezető kiemelte, a RIM erős jövőképpel rendelkező vállalat, mely komolyan épít a fejlesztői közösségre, cégekre. Bár a BlackBerry App World közel 60 ezres választékával és eddigi kétmilliárd letöltést elérő forgalmával a kisebb mobilos alkalmazás-piacterek közé tartozik, a fejlesztőknek mégis megéri jelen lenni a platformon - ezt Heins a bevételi statisztikákkal igyekezett alátámasztani. A cégvezető elmondta, a BlackBerryre fejlesztők 13 százaléka több mint 100 ezer dollárt keresett alkalmazásával vagy alkalmazásaival.

A konkrét lehetőségeket, API-kat és a fejlesztői közösséget összefogó kezdeményezéseket Alec Saunders, a cég fejlesztésért és ökoszisztémáért felelős alelnöke mutatta be a konferencia közönségének. Saunders újfent ismertette a nemrég létrehozott, kollaboratív mobilfejlesztési koncepció alapján felépülő Jam Community programot, illetve az alkalmazásfejlesztőknek kialakított új webfelületet, ahol minden programozó, grafikus, tervező és más szakember részletes információt kaphat a jelenleg és a jövőben elérhető fejlesztési platformokról.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ezek közül a C++ alapú Native SDK PlayBook OS és BlackBerry OS 10 támogatást nyújt, míg a HTML5 WebWorks teljes keresztplatformos megoldás. A fejlesztőknek február végén várható  PlayBook OS 2.0-s verziótól kezdve lehetőségük adódik arra, hogy a Google Android operációs rendszeréhez készített alkalmazásaikat a RIM platformjára portolják. Szintén a PlayBooknál, valamint az új BlackBerry OS-nél elérhető platform az Adobe AIR, míg a régebbi BlackBerrykre továbbra is Java-alapú alkalmazásokat készíthetnek a fejlesztők.

A konferencián a RIM fejlesztésért felelős vezetője igyekezett a résztvevők figyelmét felhívni a tavaly októberben létrehozott, nyílt forráskódú fejlesztői eszközöket tartalmazó Native Open Source Components kezdeményezésre, melyek jelenleg még csak a tabletekhez elérhető Native SDK for Tablet OS kiegészítéseként használhatók. Ez többek közt olyan nyílt forráskódú komponenseket tartalmaz, mint az OpenAL, a Box2D, a Bullet vagy éppen a Qt.

Nagyon kellene a hardver is

A RIM tehát minden létező követ megmozgat annak érdekében, hogy a fejlesztőket a saját platformja felé irányítsa, a jelenleg elérhető új generációs eszközök szűk köre (az eddig eladott PlayBookok száma marginális a többi tablethez, főleg az iPadhez képest), valamint a BlackBerry 10 OS-re épülő új mobilok bizonytalan megjelenési ideje ugyanakkor nem hajtja a cég malmára a vizet. A cég jó esetben az év végén piacra dobhatja az első új generációs BlackBerryt, mely az eddig kiszivárgott hírek szerint a PlayBookhoz hasonlóan teljes érintőkijelzős készülék lesz.

Bár a tavaly ősszel piacra került OS 7-es BlackBerryk már nagyobb sikerrel veszik fel a versenyt a riválisokkal, a jelenleg széles körben elérhető, több mint 75 millió felhasználóval rendelkező BlackBerry platform továbbra is elavult, több mint tízéves alapokra építkezik. Nem javít a helyzeten az sem, hogy a BlackBerry 10 OS esetében a visszamenőleges kompatibilitás csak részlegesen megoldott (WebWorks esetén), ami az új generációs operációs rendszer széles körű elterjedéséig párhuzamos fejlesztést igényel ahelyett, hogy az alkalmazásfejlesztőknek egy platformra kellene csak koncentrálniuk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról