Szerző: Koi Tamás

2012. február 6. 09:50

Kipróbáltuk: Vodafone Smart Tab tabletek

A mobilszolgáltatók kínálatában számos saját márkanéven értékesített mobil található - különösen a Vodafone jó abban, hogy távol-keleti gyártókkal kötött megállapodásai alapján elárassza a piacot elsősorban alsó-, illetve alsó-középkategóriás modellekkel. A mobilokhoz most csatlakoznak a tabletek is.

A Vodafone különösen jó kapcsolatot ápol a kínai hálózatieszköz- és mobilgyártókkal, mind globális, mind lokális szinten, ami jó alapot adott a szolgáltatónak arra, hogy a saját márkás mobiltelefonokon túllépve a tabletpiacra is rátámadjon. Ennek a folyamatnak egyik előjelét már a tavalyi év elején lehetett érezni, amikor a cég úgy ahogy van felvásárolta a Samsung teljes Galaxy Tab 10.1 készletét, amit a koreai cég nem kívánt piacra dobni, mivel túl vastagnak ítélték az iPad 2 ellenében.

Okos külső

Az év második feléig kellett várni arra, hogy elkészüljenek a kifejezetten a Vodafone megrendelésére készülő első tabletek, melyeket immár nem a Samsung gyárt, hanem a kínai feltörekvő OEM, a ZTE. A Vodafone csoport a tavalyi IFA-n mutatta be a Smart Tab termékcsalád két tagját, egy kisebb, 7 hüvelykes kijelzővel ellátott példányt, illetve egy nagyobb, 10.1-es típust. Ebből a kisebbik példányt még tavaly decemberben piacra dobta a szolgáltató magyarországi leányvállalata, a nagyobb kijelzővel ellátott változat pedig idén januárban került a boltokba.

Arra a kérdésre, hogy mit nyújt a Vodafone két tabletje a már piacon lévő megoldásokhoz képest, elsősorban azt a választ lehet adni, hogy jobb ár/teljesítmény viszonyt, némileg csökkentett minőségérzetért cserébe. Ez utóbbi tekintetben egyébként egyáltalán nem kell szégyenkezniük a Vodafone saját márkás tabjeinek, a készülékek peremén végigfutó, rendkívül sérülékeny krómozott díszcsíkot leszámítva az eszközökkel tulajdonképpen minden rendben van, simán felvehetik a versenyt a nevesebb gyártók eszközeivel.

A kétféle méretben érkező Smart Tab a fizikai méreten és a tömegen kívül tulajdonképpen semmiben nem különbözik egymástól, a már említett króm keretbe foglalt gombok és csatlakozók elhelyezése kicsit eltérő a két típusnál: mivel mindkét tabletben van 3G-s modem, ezért a SIM-foglalat adott, emellett egy microSD-kártyával is lehet bővíteni 16 GB-os flashmemóriás háttértárat.

A tabletek hátlapja kellemes tapintású, gumírozott anyagból készült, fixen rögzített, a saját márkás megoldásra egyedül a kamera köré berakott szépen kivitelezett Vodafone-logó utal. A hátlap kialakításának köszönhetően mindkét eszköz fogása kényelmes, nem akar kicsúszni a kézből - szerencsére, a króm keret ugyanis egy nagyobb koccanásra egész csúnyán képes sérülni és deformálódni (valaki előttünk már volt olyan kedves és elvégzett egy leejtés-tesztet a 7 hüvelykes példánnyal), nem árt tehát vigyázni a kütyüre.

Okos SoC

Ami az eszközök hardveres felépítését illeti, a kijelző méretétől eltekintve itt sincs sok különbség, mindkét készülékben a Qualcomm MSM8660-as rendszerprocesszora lapul. A rendszerchip egy kétmagos, 1,2 GHz-en ketyegő processzort, valamint egy Adreno 220-as GPU-t és egy HSxPA-modemet tartalmaz, a rendszermemória 1 gigabájt, a teljesítménnyel tehát látszólag nem kellene problémának lennie egyik esetben sem.

A kijelző, amint azt korábban említettük, kizárólag méretében tér csak el egymástól, mindkét panel felbontása 1280x800 pixel, ez a kisebbik kijelző esetében értelemszerűen élesebb képet eredményez, de nem csak ez a különbség a két TFT közt. A 7 hüvelykes LCD-vel szerelt tablet esetében a színvisszaadást és a kontrasztot is jobbnak láttuk, emellett a fényerő dolgában is jobban állt a kisebbik példány.

A szoftverkörnyezet szintén egyezik a két modellnél, az alap Android Honeycomb rendszeren túl azonban sok egyediségre ne számítsunk, az egyébként egész ízlésesen megalkotott háttéren kívül. Hiába adná magát, egyetlen tabletre optimalizált, vodafone-os alkalmazás nem került rá a Smart Tabekre, vagyis a szolgáltató ebből a szempontból egyértelműen úgy tekint a két saját márkás készülékre, mint egy egyszerű mobilnetes hardverre, ami mellé lehet értékesíteni adatszolgáltatást.

Okos OS

Bár a technikai specifikációkat átfutva az előbb még azt írtuk, hogy a Qualcomm kétmagos processzora és az 1 gigabájtnyi memória nem vet fel teljesítményproblémákat (legalábbis elviekben), a helyzet valójában távolról sem ilyen rózsás. Már a nyitóképernyő lapozásakor feltűnő, hogy a tartalom finoman szólva nem teljesen folyamatosan mozog, ugyanakkor ezen még valamelyest segít, ha a widgeteket letakarítjuk a panelekről.

A döcögős munkamenet azonban nem csak ebben az esetben köszön vissza, így a legtöbb, egyébként sokat használt gyári alkalmazás - beleértve a böngészőt és a levelezőprogramot is - érezhetően szaggat, ami a hardver képességeit figyelembe véve inkább tekinthető az operációs rendszer hiányosságának.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Bár vodás appokból egy darab sincs a tableteken, a gyári szoftverválaszték már alapból tartalmaz néhány figyelemfelkeltő címet, így ott van a tableteken az AccuWeather időjárás-előrejelző program, az Amazon Kindle könyvolvasó, a Need for Speed Shift autós játék, a Tetris és a SimCity Deluxe (mindegyik Electronic Arts kiadvány), valamint a Dropbox-kliens. A dokumentumok olvasását a QuickOffice HD segíti, a programcsomag képes dokumentumok létrehozására és szerkesztésére is.

A két tablet teljesen egyforma hardver- és szoftverplatformja adja magát az összehasonlításhoz, a Smart Tabek esetében érdekes kérdés, hogy melyik eszköz használhatóbb egy tablet klasszikus céljára. Ebben a kérdésben természetesen szerepet játszik egy jó adag egyéni preferencia, ugyanakkor a kompaktabb méret, a kisebb tömeg, az élesebb képet adó kijelző, valamint nem utolsósorban az alacsonyabb ár a mi megítélésünk szerint inkább a 7 hüvelykes kijelzővel szerelt példány felé billenti a mérleget.

Okos ár

Ha már az ár szóba került, érdemes ebben a tekintetben is összehasonlítani a Smart Tabeket egymással, illetve a konkurenciával. A kisebbik példány listaára 106700 forint, de aki feltöltőkártyás (Netjegy) konstrukcióban szeretné megvásárolni, annak elég 77 ezer forintot a kasszánál hagyni. A 10 hüvelykes nagytesó ára ehhez képest 20-25 ezer forinttal több, attól függően, hogy listaáron, vagy feltöltőkártyával veszi valaki. A tableteket havidíjas mobilnet-csomagokkal természetesen ennél olcsóbban is meg lehet szerezni, illetve részletfizetési lehetőségeket is biztosít a Vodafone.

A piros szolgáltató első saját márkás tabletjei alapvetően biztató próbálkozásnak tűnnek, legalábbis sokkal biztatóbbnak, mint a Vodafone-nál beszerezhető saját márkás okostelefonok némelyike. Várjuk a versenytársak hasonló megoldásait.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról