:

Szerző: Koi Tamás

2012. január 4. 13:09

PlayStation Vita: gyenge kezdés után nagy visszaesés

Nem vett repülőrajtot a Sony új generációs kézi konzolja a japán premiert követően, ráadásul a további kilátások még kevésbé rózsásak. Az Európába csak februárban érkező játék árát lehet hogy máris csökkenteni kényszerül a gyártó.

Drámai mértékben visszaesett a Sony új generációs kézi konzoljának a PlayStation Vitának forgalma a japán premiert követő második héten - derül ki a helyi piacot monitorozó Market Create jelentéséből. Mindez azt jelenti, hogy még a hagyományosan videojáték-párti japánoknál is csak az igazán fanatikusok rohantak megvásárolni játékgépet a megjelenés idején. Piaci várakozások szerint a Sony máris az árak csökkenésére kényszerülhet.

Japánban december 17-én került boltokba a PlayStation Vita, ezzel gyakorlatilag befejeződött a kézikonzolok generációváltása. Nagy várakozás előzte meg a Sony játékgépét, a Nintendo 3DS gyenge első negyedéve után a rivális japán vállalaton a világ szeme, hogy bizonyítson a piacon óriási dinamizmussal terjeszkedő okostelefonokkal és tabletekkel szemben.

Az első hétvégén 321 ezer PlayStation Vita talált gazdára az Enterbrain felmérése szerint, erre az eredményre még a szakma által kereskedelmi kudarcként értékelt Nintendo 3DS is közel 50 ezer géppel vert rá annak idején. A Sony a rajt idején biztatónak látta a jövőt, az utolsó pillanatban ugyanis 500-ról 700 ezer egységre növelte a Vita nyitókészletének nagyságát, az Enterbrain pedig decemberben még úgy vélte, az első héten 1,4 millió konzolon adhatnak túl a japán üzletek.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A várakozások a jelek szerint túlontúl optimistának bizonyultak, a PS Vitából ugyanis alig több mint 72 ezer darab fogyott Japánban a forgalmazás második hetében. Összehasonlításként a Nintendo 3DS a második héten 210 ezer darabos eladást ért el, holott az azóta egyébként leárazott játékgép gyakorlatilag ugyanazon a fogyasztói áron került forgalomba, mint a Vita alapmodellje.

Vélhetően ugyanez, vagyis a gyors leárazás vár majd a Vitára is, bár a Sony a hivatalos árat továbbra is a 30 és 25 ezer japán jenes szinten tartja, egyes kereskedők saját szakállukra máris akciózni kezdték a kütyüt. A kézi konzol Európában február 22-én kerül a boltokba, 249 és 299 eurós áron (Wi-Fi és 3G-s modell).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.