Szerző: Bodnár Ádám

2011. december 28. 10:39

Belehúz a szuperszámítógépek terén Oroszország

Tíz petaflops teljesítményű szuperszámítógépet rendelt a moszkvai Lomonoszov Egyetem, a gépet az orosz T-Platforms fogja szállítani - írja az amerikai Computerworld. Az ország hosszú távú célja, hogy számítástechnikában elszakadjon az amerikai technológiától.

2012-ben egy 10 petaflops teljesítményű szuperszámítógépet ad át a Lomonoszov Egyetemnek az orosz T-Platforms, amely mérnöki-tudományos rendszerek építésére és szállítására szakosodott orosz vállalkozás. Az ország jelenlegi legerősebb gépét szintén a T-Platforms szállította, a Lomonoszov Egyetemen üzemelő rendszer teljesítménye a Linpack teszt szerint 674 teraflops, amivel a Top500 lista 18. helyén áll jelenleg. A konfiguráció egy Intel Xeon processzorokat és NVIDIA GPU-kat tartalmazó T-Platforms blade szerverekből álló fürt, összesen több mint 33 ezer processzormaggal és 92 terabájt memóriával.

Az amerikai Computerworld cikke szerint az új, minden eddiginél erősebb gép szintén Xeon processzorokra és NVIDIA GPU-kra épül majd, de az Intel MIC projektjének eredményeképp megszülető, több tucat egyszerű x86 magot felvonultató Knights Corner chipek is helyet kapnak majd benne, amennyiben az építés idején hozzáférhetőek lesznek. Amennyiben a gép valóban eléri vagy megközelíti a 10 petaflopsos teljesítményt, azzal a világ legerősebb szuperszámítógépei közé emelkedik. A jelenlegi csúcstartó japán K Computer az egyetlen 10 petaflops kategóriájú mérnöki-tudományos rendszer, a Top500 listán utána következő kínai NUDT már "csak" 2,5 petaflops teljesítményű.

A Lomonoszov Egyetem 674 teraflopsos szuperszámítógépe

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A tudományos kutatások támogatására bevethető számítási kapacitás nagysága közvetlen összefüggésben van a műszaki és gazdasági versenyképességgel - mindez azonban mit sem ér, ha a technológia külföldről származik. Noha a most építendő rendszer még erőteljesen alapoz az amerikai technológiára, Oroszország kinyilvánított célja, hogy függetlenítse magát az Egyesült Államoktól. Ez a folyamat biztosan nem lesz egyszerű, mivel Oroszország nem rendelkezik olyan fejlett félvezetőiparral mint az Egyesült Államok vagy akár Japán (vagy Kína), orosz tervezésű processzorokról sem sokat hallani - az egyik legígéretesebb próbálkozás, az Elbrus fejlesztőjét, a Moscow Center of SPARC Technologyt (MCST) 2004-ben felvásárolta az Intel.

Oroszország jelenleg 5 számítógéppel képviselteti magát a Top500 listán, amivel az országok rangsorában csupán a kilencedik helyen áll, Lengyelország és Kanda is megelőzi. A gépek összesített teljesítménye alapján némileg jobb a helyzet, így Oroszország a nyolcadik helyet szerzi meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról