Szerző: Gálffy Csaba

2011. december 13. 12:27

Árcsökkentés és Node.js-támogatás az Azure-ben

Támogatja a Node.js szerveroldali keretrendszert az Azure. A negyedéves frissítés változásai szerteágazóak, az Azure fejlesztése rohamléptekkel halad, a platform egyre több felhasználási területet képes már kihasználni.

Megérkezett a Microsoft Azure platformszolgáltatás menetrend szerinti negyedéves frissítése. Az újdonságok között a szabad szoftveres technológiák felkarolása, illetve az árcsökkentés viszi a prímet. Lett Node.js támogatás, előbbre lépett a Hadoop-integráció és számos szabad szoftveres eszköz kapott részletes telepítési leírást és hivatalos támogatást. Átalakul a Service Bus árazási modelje és számottevően csökken a nagy SQL-adatbázisok után és a forgalom után fizetendő ár.

Szabadabb Azure

Az újdonságok között szerepel a Node.js szerveroldali JavaScript keretrendszer támogatása. A Node.js népszerű a webes fejlesztők körében, ugyanis lehetővé teszi a kliensoldali alkalmazások készítéséhez használt nyelv szerveroldali használatát is. A letölthető Azure SDK for Node.js névre keresztelt fejlesztői eszköz tartalmazza a szükséges könyvtárakat az Azure blob, táblázat és tároló eléréséhez, valamint a Windows Azure PowerShell for Node.js-t, amely a Node.js alkalmazások fejlesztéséhez és telepítéséhez készült parancssoros alkalmazás. Az eszközökhöz illetve a nyelvhez kiterjedt leírás és dokumentációs is jár, amely itt érhető el.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Azure Hadoop-szolgáltatása  Community Technology Preview státuszba lépett, a technológia már egyes partnerek számára elérhető és kipróbálható - de a tesztelésre jelentkezni is lehet. A Microsoft állítása szerint az új Hadoop-implementáció mindössze néhány óra alatt működésre bírható, szemben a korábbi, akár napokat is felemésztő erőfeszítésekkel. Egyelőre nem tudni, hogy a Hadoop végleges, éles bevetésre ajánlott változata mikor lesz elérhető az Azure-ön - várhatóan egy vagy két frissítési perióduson belül elkészül ez is.

A szabad szoftverek felé általánosságban is nagyot nyitott az Azure. Megjelent az Windows Azure Plugin for Eclipse újabb verziója, amely számos hibát javít és rengeteg új funkciót hoz - támogatja például az előregyártott indítóscripteket, a népszerűbb Java-kiszolgálókat, van távoli Java debuggolás is. Újdonság a MongoDB támogatása is, a kifejezetten nagy adatbázisok kezelésére szolgáló szoftver teljes Azure-integrációt kapott, így elérhető telepítőcsomag, részletes dokumentáció és példakódok is. Az "új" Azure támogatja a Solr-t (Apache Lucene) vállalati keresőalkalmazást is, ehhez szintén változatos eszközöket és konfigurációs segítséget biztosít. A sorba beleillik a Memcached támogatása is, amelynek telepítéséhez és finomhangolásához is részletes segítséget adott ki Redmond. A szabad szoftverek felkarolásának része, hogy a Microsoft Apache 2 licenc alatt elérhetővé tette az Azure által használt .NET, Java, Node.js könyvtárakat.

Háztáji karbantartás

A saját technológiák között az SQL Azure kapott számottevő frissítést. A szolgáltatásban tárolható adatbázisok maximális mérete háromszorosára, 50-ről 150 gigabájtra nőtt, a skálázódást pedig az SQL Azure Federation névre keresztelt sharding pattern (szilánkosítási minta) teszi mostantól lehetővé. A Federation specifikációját a Microsoft publikálta is, így az adatok külső szoftverből is elérhetőek lesznek.

Jelentős átalakítást kapott az Azure webes kezelőfelülete is, a Microsoft webmesterei Metro-stílusban írták át az oldalt. A funkcionalitás ennek ellenére nem csorbult, sőt, az új webes interfész a Microsoft szerint jóval gazdagabb információ- és beállítási kínálattal rendelkezik, mint a korábbi változat. A számlázási adatok megjelenítése átláthatóbb és egyszerűbb lett és a korábbinál sokkal részletesebb bontás is kérhető a tételekről. Az aktuális hónap fogyasztásai adatai percre pontosan követhetőek, a szolgáltatás testreszabása pedig folyamatosan történhet - a felesleges kapacitások bármikor lekapcsolhatóak vagy újak kérhetőek külön előfizetés létrehozása nélkül. A több előfizetéssel rendelkező szervezetek számlázási periódusait egységesítik, így a számlák egy napon érkeznek majd.

Olcsóbb lett

Az Azure árazása is változott, ugyanazért az árért a szolgáltatás keretében ezután számottevően nagyobb tárhely érhető el. A nagy helyet igénylő felhasználó szervezetek számára jó hír, hogy a kapacitás ára maximalizált lett, így az SQL Azure DB legfeljebb 500 dollárba kerül havonta. Az árcsökkentés a számlázott adatforgalmat is érinti, 5-20 százalékkal kell kevesebbet fizetni kimenő gigabájtonként: az egyes zónába tartozó európai és észak-amerikai adatközpontok esetében 15 centről 12-re, az ázsiai központoknál 20 centről 19-re csökkent az ár.

A Service Bus használata április elsejéig ingyenes lett, a használatért pedig azután megváltozott struktúrában kell fizetni - a kapcsolatalapú számlázás helyett a működési időtartamért és a küldött és fogadott üzenetek darabjáért kér pénzt a Microsoft. Az első 100 óránként 10 centbe, a második tízezer üzenetenként egy centbe kerül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról