Szerző: Koi Tamás

2011. december 12. 12:23

Befejezte a hálózatmodernizációt a Telenor

A vártnál több mint fél évvel előbb, december közepére befejezte a 3G-s hálózat idén elkezdett felújítását és bővítését a Telenor Magyarország. A cég a további fejlesztéseket a hamarosan kezdődő frekvenciaaukció eredményétől teszi függővé.

A Telenor Magyarország mai, rendhagyó sajtótájékoztatóján bejelentette, befejeződött az az egész országra kiterjedő hálózatmodernizációs folyamat, mely érinti az összes 3G-s bázisállomást. A cég a megújult infrastruktúrának köszönhetően nagyobb sávszélességű mobilnet-szolgáltatásokat tud kínálni több ügyfélnek, emellett a csere lehetővé teszi, hogy az újabb technológiákat gyorsabban bevezesse és hatékonyabban menedzselje.

Ferdig

A norvég tulajdonú mobilcég tavaly augusztus végén jelentette be, hogy a hálózatmodernizációs munkálatok elvégzésére, valamint az új infrastruktúra-elemek szállítására szerződést írt alá a feltörekvő kínai beszállítóval, a ZTE-vel. A Telenor korábban a Nokia Siemens Networks és az Ericsson berendezéseit használta a hálózatában, előbbi gyártótól a 2G-s infrastruktúra, utóbbitól a 3G-s elemek származtak. A két cég együttműködésének pénzügyi részletei azóta sem nyilvánosak, a tavaly nyáron kiadott sajtóközleményből mindössze annyi derül ki, hogy a ZTE modernizációhoz felhasznált eszközei katalógusértéken 200 millió eurót érnek.

A Telenor hálózatának megújítási folyamatáról tavaly szeptember végén tartott sajtótájékoztatón a cég akkori műszaki vezérigazgató-helyettese, Koller György, aki elmondta, több mint hatezer berendezést cserél le a szolgáltató a modernizáció során. Koller akkor úgy jósolta, hogy a teljes folyamat mintegy 1,5-2 évet vehet majd igénybe, vagyis az eredeti tervek szerint nagyjából jövő tavaszra-nyárra készültek volna el a munkálatok. Egészen mostanáig úgy tűnt, hogy ez az ütemterv végleges marad, a Telenor éppen november közepén jelentette ugyanis be, hogy Budapestet követően már a teljes Dunántúlon is az új hálózat üzemel. Ekkor még csak annyit lehetett tudni a további tervekről, hogy a vállalat munkatársai már Kelet-Magyarországon is dolgoznak, a projekt lezárásának határidejét ugyanakkor nem közölte a szolgáltató.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A mai sajtótájékoztatón kiderült, hogy a cég teljes Magyarországra kiterjedően befejezte a 3G-s állomások cseréjét, ezzel a lakosság 71 százaléka számára áll rendelkezésre az elméletileg 42 Mbps sávszélességet biztosító, Hipernet márkanevű mobilnet-szolgáltatás. A DC-HSPA+ technológiával működő rendszer bevezetésére a nyáron került sor, először Budapesten. A szolgáltatásoknak külön díjcsomagokat is kialakított a Telenor, vélhetően ebbe fogja integrálni a rövidesen megjelenő LTE-szolgáltatást is, melyet a mostani sajtótájékoztatón először demózott újságírók előtt a szolgáltató.

Frekvens auksjon

A Telenor LTE-megoldása nagyobb frekvenciakészletből gazdálkodik, mint a T-Mobile által januárban induló kereskedelmi szolgáltatás: a Telenor LTE-teszthálózata 15 MHz széles sávot használ az 1800 MHz-es frekvenciatartományban - ezzel a rendelkezésre álló eszközök révén elméletileg akár 125 Mbps sávszélesség is kisajtolható a hálózatból letöltési irányban. Christopher Laska, a szolgáltató vezérigazgatója a HWSW kérdésére nem árulta el, mikor indulhat a kereskedelmi szolgáltatás ezen a hálózaton, a cég első embere hangsúlyozta, a szolgáltató akkor vezeti be az LTE-t itthon, ha azt megfelelő minőségben, és kellő lefedettséggel tudja szolgáltatni. Laska ugyanakkor utalt rá, hogy a T-Mobile elsősége inkább tekinthető PR-fogásnak, ebben a versenyben pedig a Telenor nem kíván indulni.

Bár ebben a versenyben nem indul, múlt péntek óta hivatalos, hogy a cég elindul a jövő januárban zajló frekvenciaaukción, mely szintén tekinthető egyfajta versenynek. A szolgáltató éppen ennek az aukciónak az eredményétől teszi függővé, hogy a 2100 eddig lecserélt és 200 új 3G-s bázisállomás mellé telepít-e újabbakat, illetve a jelenleg még 2G-s rendszerben, jobb híján EDGE technológiával üzemelő állomások közül hányat fejleszt tovább a modernebb technológiáknak megfelelően.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról