:

Szerzők: Bodnár Ádám, Gálffy Csaba

2011. december 12. 11:14

Megnyitja a webOS forrását a HP

Péntek este a HP végre pontot tett a találgatások végére és bejelentette, milyen jövőt szán a webOS-nek: megnyitja a forrását és átadja a közösségnek, de továbbra is részt vesz a fejlesztésében. Új webOS-t futtató készülék azonban egyelőre nincs a HP tervei között.

A HP 2010-ben szerezte meg a Palmot azzal a kifejezett céllal, hogy belépjen az okostelefonok és tabletek piacára, és ehhez versenyképes saját platformot és ökoszisztémát építsen ki. A vállalat terveiben egy egész sor webOS-re épülő eszköz szerepelt, a nyomtatóktól kezdve a PC-kig: a cég elképzelése szerint a webOS-t a Windows mellé telepítette volna afféle kiegészítő operációs rendszerként, amelyet használva a felhasználók a Windows indítása nélkül elérhették volna például a webet. Az álomból két okostelefon és egy tablet vált valóra, gyártásukat azonban néhány hét után leállították, a készleteket pedig gyors ütemben kiárusították.

WebOS: a beváltatlan ígéret

A HP globális kereskedelmi lefedettsége és kiterjedt vállalati ügyfélköre révén akár sikerre is vihette volna a webOS-t és az eszközöket, azonban a túl magas ár, elhúzódó fejlesztési idő és a szoftver gyerekbetegségei, valamint a készülékek földrajzilag korlátozott hozzáférhetősége miatt a projekt csúfos kudarcot vallott. A vállalat pedig úgy határozott, nem ad magának második esélyt és néhány héttel a TouchPad tablet piacra dobása után bejelentette, megválik személyi számítógépes üzletágától és befejezi a webOS-t futtató eszközök értékesítését is - pedig maguk az eszközök alapvetően pozitív kritikát kaptak a sajtóban, a szoftver hibáit pedig frissítésekkel már jórészt javította a HP.

A PC-részleg önállósításáról hirtelen meghozott és katasztrofálisan kommunikált döntés Leo Apotheker elnök-vezérigazgató állásába került. A szeptemberben kinevezett új vezető, Meg Whitman felülvizsgálta azonban elődje lépését és a PC-üzletág megtartása mellett tört pálcát, azonban a webOS sorsa egészen péntekig bizonytalan volt. Bennfentes értesülések szerint a HP aktívan vevőt keresett a szoftverre, azonban egyetlen vállalat sem akadt, amely vállalta volna, hogy visszalicenceli a webOS-t a HP-nak, így az értékesítésre tett kísérlet kudarcot vallott.

A HP számára nem maradt más lehetőség mint menteni a menthetőt: a cégvezetés úgy látta, ennél többet nem tud kihozni a webOS-ből, de nem akarta veszni sem hagyni a platformot, így a forráskód megnyitása mellett döntött - bár egyelőre nem tudni, milyen licenc alatt lehet majd hozzáférni. A vállalat továbbra is aktív szerepet akar játszani a webOS fejlesztésében és fejlődésében, a szoftveren továbbra is számos alkalmazottja dolgozik - a HP kinyilvánított célja a töredezettség ("fragmentáció) elkerüllése, aminek érdekében feltehetően a nyílt forrású projektben továbbra is meghatározó szerepet akar majd vállalni.

Ökoszisztéma kell!

Az új mobilos (tabletes és okostelefonos) gazdaságban meghatározó jelentőségű az ökoszisztéma. A nagy szó mögött csupán egyetlen kérdés áll: mi érhető el az adott eszközre? Az ökoszisztéma részei az alkalmazások, filmek, zenék és könyvek, amelyek vonzóvá teszik a különböző eszközöket, nélkülük csupán a gyári alkalmazások korlátozott sora, illetve a webes szolgáltatások használhatóak. Az új operációs rendszerek számára a rendszer logikája kegyetlen: a fejlesztők oda dolgoznak, ahol a felhasználók vannak, a felhasználók meg azt veszik, ahol az alkalmazások vannak. Az ördögi körből nagyon nehéz kitörni - az Androidra és iOS-re elérhető alkalmazások tömege mellett a többi platform sok fejlesztő szemében másodlagosnak számít.

Ahogy a HP-nak, az összes androidos (és jövőben Windows 8-as) tabletgyártónak ez okozza ma a fejtörést: jó lenne saját operációs rendszert használni, amely valóban megkülönböztetné a cég termékeit a versenytársaktól, miközben függetlenséget is ad a Google-től vagy Microsofttól. A saját rendszer felfuttatásához azonban hatalmas darabszám és hasonlóan hatalmas marketing-költségvetés kell - a HP pedig előbbivel nem rendelkezett, utóbbit pedig nem vállalta. A nyílt forráskódú licenc és a megfelelő projektvezetési modell viszont lehetővé teszi, hogy a piaci szereplők közösen fejlesszenek és kiváló rendszert hozzanak létre, miközben mindenki saját felületet és apró megkülönböztető funkciókat tehet az alapra.

A binárisan kompatibilis rendszerek különbözősége ellenére el lehet érni a platformszintű szinergiát - magyarul a fejlesztők felé az eladások összeadódnak, míg a felhasználóknak egyéni rendszert lehet kínálni. A HP a Google-lal  ellentétben nem ragaszkodik a rendszer fölötti teljes kontrollhoz, ígérete szerint a partnerek is beleszólást nyernek majd a fejlesztés irányába. A munkát egyelőre a HP-nál található webOS-es fejlesztőbrigád viszi tovább, hozzájuk csatlakoznak majd a független fejlesztők, illetve a partnerek. Meg Whitman bejelentése szerint az első lépésben átszervezik a HP csapatát, az új irány ugyanis drámai változást jelent, amit a szervezeti kialakításnak is tükröznie kell. Whitman bejelentése szerint a Palmmal felvásárolt, az operációs rendszer életképességét garantáló szabadalomhalmaz a HP-nál maradt, azt azonban korlátlanul hozzáférhetővé teszik a webOS-t használó partnerek számára.

Kik csatlakozhatnak?

A HP hardverekre vonatkozó elképzelései egyelőre homályosak. 2012-ben nem várhatunk webOS-t futtató új okostelefont vagy tabletet a vállalattól, Whitman szerint a jövő évi terméktervek már véglegesek, de 2013-ban elképzelhető, hogy a HP visszatér erre a területre. "Meglátjuk hogy alakulnak a dolgok, de a HP nyilvánvalóan az egyik valószínű hardvergyártó a webOS mögött" - mondta Whitman. Marc Andreessen, a HP igazgatótanácsának tagja a Wall Street Journalhoz tartozó All things Digital blognak adott nyilatkozatában úgy vélekedett, a nyílt forrás ma már egyértelműen az informatika fősodrában van, széles körben elterjedt, a vállalatok is megbíznak benne és a hardvergyártók is felkarolják a nyílt szoftvereket. "Szerintem minden lehetőség adott, hogy valami különleges dolog történjen" - mondta Andreessen.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A HP azonban feltehetően nem vakon döntött a webOS forrásának megnyitásáról, hanem már lehetnek biztos partnerei a rendszer felvirágoztatásához. A rendszer eladósorba kerülését a HP nagy publicitás mellett hirdette ki, a belsős információk szerint azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a leendő vevő visszalicencelje azt a HP-nak, ilyen feltételek mellett azonban senkit nem érdekelt az ajánlat. Feltételezéseink szerint azonban az érdeklődők egy részével sikerült megegyezni az alternatív együttműködésben, így az adásvétel helyett az erőforrások összedobásáról írhattak alá egyezséget - ez azt jelenté, hogy a HP már nincs egyedül a webOS-csónakban.

Az egyik legnagyobb esélyes a HTC lehet. A tajvani gyártó eladásai összeomlottak a Samsung marketing- és készülékáradata következtében, ahogy az innováció az egyenszoftver szintjéről átkerült a különböző kialakítások illetve a processzorok szintjére - a profit pedig követi az innovációt. A tajvaniak (és minden más gyártó, aki hasonló helyzetben van) számára így a megoldást a trend visszafordítása kínálja: az operációs rendszerek meccsében másodlagos szemponttá válna a puszta számítási teljesítmény vagy a készített képek minősége és a felhasználói élmény kerülne a középpontba - érdemes megnézni az Apple nyereségességi mutatóit.

A HP pontosan ezt az utat járta végig a Windows kapcsán: az operációs rendszer és a hardverplatform minden gyártó számára egyformán elérhető, a profit pedig a szoftver és a hardver gyártójához, a Microsofthoz illetve az Intelhez gravitál. Az ördögi körből való kilépést a független rendszer jelentheti a HP és a webOS mellé álló más gyártók, például a HTC számára egyaránt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.