Szerző: Bodnár Ádám

2012. április 11. 15:34

Tovább zuhan a Nokia, mindössze 2 millió eladott Lumia

Frissítette első negyedéves pénzügyi előrejelzését a Nokia, a vállalat leszállított számainak nem örültek a befektetők, a papírok a tőzsdenyitás előtti időszakban több mint 13 százalékot vesztettek az értékükből.

Lassan halad az átalakulás a Nokiánál, ez derül ki a most frissített első negyedéves pénzügyi előrejelzésből. Nem egészen egy éve, hogy a vállalat stratégiai szövetségre lépett a Microsofttal és teljes mellszélességgel a Windows Phone platform mellé állt.

A társaság jelenlegi prognózisa szerint az első negyedévben a készülékértékesítéssel foglalkozó Devices and Services részleg bevétele 4,2 milliárd euró volt, ebből 2,3 milliárdot a "butatelefonok" hoztak össze, a fennmaradó 1,7 milliárdot pedig az okostelefonok eladása termelt. Egy évvel ezelőtt a készülékértékesítésből befolyó árbevétel 7 milliárd euró volt, vagyis a visszaesés 40 százalékos éves szinten. Ennek oka, hogy a symbianos modellek többé nem kelendőek és nem is nagyon erőlteti már őket a Nokia, a windowsos Lumiák azonban csak ősszel érkeztek a piacra, sok országban pedig csak 2012-ben indult meg a forgalmazásuk.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A vállalat tájékoztatása szerint a "butatelefonokból" 71 milliót adott el az első negyedévben, az okostelefon-eladások pedig csupán 12 millió darabot tettek ki. Egy éve a cég 84 millió mobilt és 24,5 millió okostelefont értékesített, vagyis mindkét kategóriában súlyos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni. A vállalat azt is közölte, az első negyedévben összesen 2 millió windowsos Lumia modellt adott el, amelyek átlagos eladási ára 220 euró volt. Ez az érték a második legmagasabb az iparágban, az Apple-é azonban még így is több mint duplája ennek.

Bár a windowsos Nokia mobilok novemberi rajtja óta a havi eladások egyre nőnek, a 2 milliós negyedéves adat azt mutatja, a Windows Phone egyelőre nem komoly kihívója az iOS-nek és az androidos mobiloknak - utóbbiakból naponta (!) 850 ezer fogy. Az első negyedévben a Devices and Services részleg bruttó eredményhányada 25 százalék körül volt, az okostelefonoké pedig mindössze 16 százalék, ami jól mutatja, hogy a symbianos készülékeket milyen nyomott áron kell kiszórnia a cégnek. A Nokiánál egy eladott telefonra átlagosan 50 euró árbevétel jut, az okostelefonok esetén ez az érték 191 euró.

A részleg üzemi szinten veszteséges volt, derül ki a Nokia jelentéséből, ami az egész vállalat számait lehúzta. A cég közölte, "gyorsan cselekszik", ami a Lumia sorozatra való erőteljesebb összpontosítás mellett a költségek csökkentését jelenti - a vállalat korábban több takarékossági intézkedést is bejelentette, amely átszervezésekkel, gyárbezárásokkal és elbocsátásokkal is jár. Ezen tervek végrehajtását fel fogja gyorsítani a Nokia, valamint továbbiakat is életbe léptet, amennyiben erre szükség lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról