Szerző: Bodnár Ádám

2011. november 28. 09:40

Elhalasztja arab gyárának építését a Globalfoundries

A gazdasági bizonytalanság miatt elhalasztja új gyárának megépítését a Globalfoundries. Az AMD chipgyártási tevékenységéből arab tőke segítségével létrehozott vállalat 2012 elején kezdte volna meg egy új üzem felhúzását Abu Dhabiban, amelyet bizonytalan időre elhalasztottak.

"Nem lesz meg Abu Dhabiban 2012-ben az alapkőletétel" - mondta a National üzleti lapnak Ibrahim Ajami, a Globafoundries 91 azázalékos tulajdonrészét birtokló ATIC elnök-vezérigazgatója. "A globális gazdasági helyzet nagyon bizonytalan, ezért az igazgatótanács úgy döntött, egyelőre nincs szükségünk egy új létesítményre, de 2012 vége előtt újragondoljuk a növekedési stratégiánkat." A vállalat tehát nem tett le arról hogy új félvezetőgyárat építsen Abu Dhabiban, azonban az időzítést újra kell gondolnia.

A gyárépítés elhalasztásának bejelentése alig fél évvel követi a gyárépítés bejelentését. A Globalfoundries májusban adta hírül, hogy a 6-8 milliárd dolláros beruházás keretében épülő gyárnak otthont adó épületet 2012-ben kezdik el építeni, majd a félvezetőgyártó berendezések telepítése és tesztelése után 2015-ben indul be a chipek tömegtermelése. Az Egyesült Arab Emirátusoknak régóta célja, hogy gazdaságát függetlenítse az olajtól, ezért már évek óta lépéseket tesz annak érdekében, hogy a Közel-Kelet gazdasági és csúcstechnológiai központjává váljon.

A New York-i gyár építését a most bejelentett döntés nem befolyásolja. A mintegy 4 milliárd dolláros költséggel Albany közelében épített üzemben már megkezdődött a próbagyártás, egy év múlva a kereskedelmi tömegtermelés, majd később jöhet az átállás 22 nanométere. A Globalfoundries korábban azt közölte, 2012-ben beindulhat a 22 nanométeres lapkák tömegtermelése New Yorkban, azonban erre gyakorlatilag nulla az esély - a cég egyelőre semmilyen információval nem szolgált 22 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiájának készültségi állapotáról és a 32 nanométeres termelés felfuttatása sem megy zökkenőmentesen.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ezzel lehetnek összefüggésben azok a piaci pletykák is, amelyek szerint a Globalfoundries legnagyobb ügyfele, az AMD annyira elégedetlen a kihozatallal, hogy a 28 nanométeres processzorainak előállítását inkább a TSMC-re bízza. "Sosem részleteztük, ki gyártja 2012-ben a 28 nanométeres APU-kat, mindig azt mondtuk hogy a TSMC és a Globalfoundries is erős partnerünk és fenntartjuk a jogot a választásra" - mondta az EE Times elektronikai szaklapnak egy bennfentes. Az értesülést egyik érintett fél sem erősítette meg vagy kommentálta.

Az EE Times úgy tudja, az AMD december 5-én fedi fel frissített terméktervét elemzők előtt. "Változások várhatók" - mondta az In-Stat elemzőcég technológiai stratégája. "Az AMD-nek rengteg problémája van a Globalfoundriesszal az alacsony kihozataltól a gyártás lassú beindulásán keresztül a magas költségekig. Jelenleg a kettejük viszonya egyik cégnek sem válik hasznára."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról