Szerző: Bodnár Ádám

2011. november 23. 10:45

Xeonokra épülnek a HP új üzleti kritikus szerverei

Miután az Oracle felhagyott az Itanium támogatásával, a HP számára nem maradt más lehetőség mint egy x86-alapú üzleti kritikus platform létrehozása, amely az eddig Integrity platformon és a HP-UX operációs rendszeren elérhető, korábban exkluzív innovációkból is táplálkozik.

Teljesen újragondolta üzleti kritikus platformjával kapcsolatos stratégiáját a HP. Az Oracle váratlan döntése, mely szerint nem fejleszt többé Itanium processzorokra, kirántotta a talajt az Integrityk alól, elvesztették a legfontosabb workloadjukat, az Oracle adatbázisokat és köztesszoftveren futó nagyvállalati alkalmazásokat. Korábbi legfőbb szövetségese hiányában a saját üzleti szoftvereket nélkülöző HP számára láthatóan nem maradt más lehetőség, mint az x86 felé fordulás, amelynt az Itanium- és Xeon-alapú szerverek azonos hardverplatformra költöztetésével készít elő.

A tavaszi bejelentés óta a HP üzleti kritikus szerverek forgalma folyamatosan csökken és a HP előrejelzése szerint a belátható jövőben ez nem is fog megvátozni. A negyedik negyedéves eredmények kapcsán hétfőn tartott konferenciahíváson Meg Whitman elnök-vezérigazgató már elmondta, az üzleti kritikus szerverekkel foglalkozó részleg legfontosabb feladata, hogy "a lehető leghamarabb átálljon egy új platformra", Ezt az Odyssey kódnevű projekt keretén belül képzeli el a vállalat, amelynek a részleteit tegnap este ismertették.

Az Odyssey egy két éves kifutású projekt, amelynek keretében a HP egy x86-alapú üzleti kritikus infrastruktúrát hoz létre, amely nagyban támaszkodik az Integrityk innovációira. A fejlesztések alapját az új, 2010-ben megjelent Integrity szervergeneráció adja, amely skálázható, blade formátumú és a költségek alacsonyan tartása érdekében az x86-os ProLiant szerverekkel számos alkatrészen osztozik.

Egyre közelebb az Integrity és a ProLiant

Az új Integrityk közül a kisebbik, 2-8 foglalatig skálázódó HydraLynx teljesen sztenderd, HP c-osztályú kivitelű, az alapinfrastruktúrát tekintve nem különbözik egymástól az Integrity és a ProLiant, a különféle blade-ek keverhetők is. A mostani bejelentés azonban az akár 32 foglalatos Superdome 2 infrastruktúráján is elérhetővé teszi a Xeon-alapú blade-eket, ezzel az ügyfelek teljes rugalmasságot kapnak, az Itanium-alapú, HP-UX operációs rendszert futtató blade-ek mellett linuxos vagy windowsos Xeon-szervereket is használhatnak vegyesen, végső soron pedig fájdalommentesen, fokozatosan migrálhassák üzleti kritikus feladataikat x86-ra, amennyiben a workload azt lehetővé teszi - központi felületről egységesen menedzselhetőek a különböző platformok, függetlenül a hardvertől..

A Superdome 2 a HP által fejlesztett FlexFabric révén teljes kettős redundanciával és két független, terheléselosztás módban lévő útvonallal egy robusztus, teljesen hibatűrő, a végpontoktól függetlenül működő összeköttetési réteget biztosít a blade modulok közt - egyik útvonal meghibásodása esetén a másik veszi át az összes feladatot a javításig. A FlexFabric felel az I/O rendszerbe kapcsolásáért is. Mindez azt jelenti, hogy a Superdome blade modulok számától függetlenül méretezhető az I/O, ráadásul foglalatonként rendelhető a rendszerbe újabb és újabb PCI Express eszköz az I/O bővítőkeretekből, amelyek egyenként 12 eszközt tudnak fogadni, és akár 8 ilyen keretet lehet egy rendszerbe csatolni, 96 kártyával.

A Xeon-alapú szerverek Superdome 2 platformba illesztésével a HP olyan egyedi jellemzőkkel tudja felvértezni x86-alapú szervereit mint az nPartitions (nPars), amely elektronikusan is leválasztja egymásról a szerverpartíciókat, így azok fizikai meghibásodása nem hat egymásra, vagy a HP Analysis Engine, amely lényegében egy egész rendszerre kiterjedő SMART diagnosztikának fogható fel és eseményeken keresztül statisztikai eszközökkel figyeli a esetlegesen felbukkanó hibákat, teljesítményproblémákat, és ezek alapján jelezheti a szükséges lépéseket, például egy memóriamodul preventív cseréjét.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az üzleti kritikus szerverek migrációja x86 platformra szoftveres fejlesztéseket is megkövetel a HP-tól, hogy az ilyen rendszereken futó Windows és a Linux rendelkezésre állását, megbízhatóságát a versenytársak fölé tudja növelni és a HP-UX-hoz tudja közelíteni. Ennek keretében jövőre Linux operációs rendszerre is elkészül a HP ServiceGuard, amely a futtatott feladatok gépek közötti automatikus migrálásával minimalizálja a meghibásodások következményeit. Emellett a vállalat az Integrityn futó HP-UX rendszerekéhez hasonló szolgáltatáskínálatot ("Mission Critical Services") is elérhetővé teszi a Xeon-alapú üzleti kritikus gépek felhasználói számára.

Nyugalom, minden marad a régiben!

A bejelentés értemében az Integrityk, a NonStopok, a HP-UX és OpenVMS fejlesztése nem áll le, a most frissített roadmap szerint a két következő Itanium-generációval, a foglalatkompatibilis Poulsonnal és Kittsonnal még frissülnek a szerverek, így a már telepített Itanium-rendszerek tulajdonosai tovább tudnak lépni, a támogatásuk is folytatódik legalább az évtized végéig. A legmagasabb szintű megbízhatóságot továbbra is az Itanium és a HP-UX garantálja az egymáshoz egyre közeledő hardverplatformoktól függetlenül, de az irány egyértelmű: a jövőben várható új üzleti kritikus HP szerverek már Xeonokra épülnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról