Szerző: Bodnár Ádám

2011. november 21. 16:26

Megjelent az új openSUSE Linux

A Linux kernelhez hasonlóan az openSUSE disztribúció is verziószámozással trükközik, azonban itt nem a főverzióváltás, hanem annak kihagyása volt a cél. Az openSUSE Linux 11.4 után az openSUSE Linux 12.1 következik.

A múlt héten befutott az openSUSE Linux legújabb verziója, amely szokatlan módon nem a 12.0, hanem rögtön a 12.1 verziószámot viseli. A disztribúció számos olyan újdonságot tartalmaz, amelyek más kurrens Linuxokban már korábban megjelentek, de vannak benne máshol még nem látott fejlesztések.

Az új openSUSE már a 3.1-es Linux kernelre épül, és a btrfs az alapértelmezett fájlrendszere. Ezt használja ki a Snapper, amely a fájlrendszer snapshotkészítési funkciója segítségével a felhasználó "visszatérhet" az állományok korábbi verziójára és vissza is vonhatja az elvégzett változtatásokat - a snapshot és rollback funkcionalitást a jövőben ext4 fájlrendszerre is portolni akarják az openSUSE fejlesztői. Érdemes megjegyezni, hogy btrfs használata esetén egy ext4 formátumú boot partíciót hoz létre a telepítő, mivel a Grub 1 boot menedzser nem támogatja a btrfs fájlrendszert.

A boot folyamatért a Fedora közösséggel együttműködésben fejlesztett systemd felel, amely kihasználja a modern Linux kernelek előnyeit és ennek köszönhetően rövidebb rendszerindítást tesz lehetővé a folyamatok párhuzamosításával. Ez főleg SSD-s gépeknél hoz nagy gyorsulást, mivel a flash memóriá háttértárak könnyedén szolgálnak ki sok párhuzamos olvasást is. A fejlesztők szerint a systemd szolgáltatáskonfigurációs állományokat ráadásul könnyebb megérteni és ezáltal szerkeszteni mint a syscvinit scripteket, ezért a systemd sokkal szerteágazóbb és mégis áttekinthetőbb beállítási lehetőségeket kínál.

Az Ubuntuhoz hasonlóan az openSUSE fejlesztői számára is fontos a minél jobb desktop használhatóság, az operációs rendszert négy különféle környezettel (KDE, GNOME, LXDE, Xfce) lehet telepíteni. A disztribúcióban található desktop szoftverek is frissítek, az alapértelmezett böngésző a Firefox 7, de lehetőség van a Chromium 17 telepítésére is a standard repositoryból, az alapértelmezett levelező a Thunderbird 7.0.1, az irodai csomag pedig a LibreOffice 3.4.2.  Az openSUSE valóságos multimédiás arzenált vonultat fel, Amarok, Banshee, Kaffeine és a Totem mind a disztribúció részét képezik, de hogy a lehető legtöbb formátumú zenét és filmet élvezhesse a felhasználó, a kodekeket tartalmazó Packman repositoryt is engedélyeznie kell a Yast adminisztrációs eszközben.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az openSUSE egyik küldetése, hogy a SUSE Studióval létrehozott virtuális  szoftverappliance-ek alapja legyen, így az operációs rendszerben kiemelt szerepet kap a virtualizáció. A 12.1-es verzió a standard repositoryban rendelkezik egy kimondottan EC2 cloudra optimalizált kernellel, amit akkor érdemes használni, ha az Amazon infrastruktúráján futó virtuális gépként használ valaki openSUSE Linuxot vagy arra épülő szoftverappliance-t. Hypervisorok közül a Xen 4.1, a VirtualBox 4.1 és az új KVM érhető el a disztribúcióban, amelyeken a virtuális gépeket a virt-managerből lehet kezelni.

Az openSUSE 12.1 letölthető a disztribúció weboldaláról, illetve Bittorrentről. Aki korábbi verzióról frissít, annak a teljes telepítő lemezképre van szüksége, emellett KDE és GNOME live CD is elérhető, amelyek lehetőséget biztosítanak az operációs rendszer kockázat nélküli kipróbálására, majd telepítésére. A disztribúció újdonságairól részletesen itt lehet tájékozódni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról